ECLI:NL:CRVB:2005:AT9599

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
29 juni 2005
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
03/2221 REA
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing vergoeding kosten computeropleiding wegens gebrek aan reële kans op duurzame arbeidsinschakeling

In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 29 juni 2005 uitspraak gedaan in hoger beroep over de vergoeding van kosten voor een computeropleiding door een appellant die te maken heeft met een handicap. De appellant, vertegenwoordigd door zijn gemachtigde mr. H.J.A.B. Bellemakers, had verzocht om vergoeding van de kosten van de computeropleiding op basis van artikel 22 van de Wet Reïntegratie Arbeidsgehandicapten (Wet Rea). De gedaagde, vertegenwoordigd door J.M. Aarts, had in een eerder besluit van 6 juni 2002 gesteld dat de kosten niet voor vergoeding in aanmerking kwamen, omdat de gevraagde opleiding geen reële kans bood op duurzame inschakeling in het arbeidsproces.

De rechtbank Breda had het beroep van de appellant ongegrond verklaard in een uitspraak van 23 april 2003. De rechtbank concludeerde dat het ontbreken van duurzaam benutbare arbeidsmogelijkheden het gevolg was van in de appellant gelegen factoren, gerelateerd aan zijn psychiatrische aandoening. De verzekeringsarts had vastgesteld dat de appellant niet beschikte over duurzame arbeidsmogelijkheden, en de rechtbank oordeelde dat de door de appellant aangevoerde argumenten niet voldoende waren om het oordeel van de verzekeringsarts te weerleggen.

De Centrale Raad van Beroep bevestigde het oordeel van de rechtbank en oordeelde dat er ten tijde van de aanvraag geen redelijke mate van zekerheid bestond dat de gevraagde opleiding zou leiden tot een adequate compensatie voor het verlies aan verdiencapaciteit als gevolg van de handicap van de appellant. De Raad benadrukte dat, hoewel het verrichten van vrijwilligerswerk door de appellant op zichzelf waardevol is, dit niet voldoende was om aan te tonen dat er een reëel uitzicht was op duurzame arbeidsmogelijkheden in het vrije bedrijfsleven. De Raad besloot daarom de aangevallen uitspraak te bevestigen en wees de verzoeken van de appellant af.

Uitspraak

P R O C E S - V E R B A A L
van de mondelinge uitspraak op 29 juni 2005
van de meervoudige kamer
CENTRALE RAAD VAN BEROEP
Zitting hebben: mr. M.I. ’t Hooft, als voorzitter, mr. R.M. van Male en mr. G.M.T. Berkel-Kikkert, als leden en M. Pijper als griffier.
2e Zaak, reg.nr: 03/2221 REA
Inzake: [appellant], wonende te [woonplaats], appellant, verschenen bij gemachtigde mr. H.J.A.B. Bellemakers.
tegen
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, gedaagde, verschenen bij gemachtigde
J.M. Aarts.
Bij het bestreden besluit van 6 juni 2002 heeft gedaagde zich op het standpunt gesteld dat de kosten van de door appellant gevolge computeropleiding, in het kader van artikel 22 van de wet Reïntegratie Arbeidsgehandicapten (Wet Rea), niet voor vergoeding in aanmerking komen, omdat de gevraagde opleiding geen reële kans geeft op duurzame inschakeling in het arbeidsproces.
De rechtbank Breda heeft het tegen het bestreden besluit ingestelde beroep bij uitspraak van 23 april 2003,
reg.nr. 02/1350 REA, ongegrond verklaard en heeft hiertoe onder meer als volgt overwogen;
“Het ontbreken van duurzaam benutbare arbeidsmogelijkheden is blijkens onderzoek van de verzekeringsarts, in het kader van de aanvraag tot voorziening in de kosten van de computeropleiding, een gevolg van in eiser gelegen factoren in relatie tot zijn psychiatrische aandoening. De door de verzekeringsarts genoemde problematiek heeft onder meer in 1990, 1992 en 2002 geleid tot het oordeel dat eiser niet beschikt over duurzame arbeidsmogelijkheden en is dus al lange tijd aanwezig. Door eiser is geen medische informatie naar voren gebracht, waaruit volgt dat verweerder niet mocht afgaan op de recente rapportage van de verzekeringsarts. De beperkingen van eiser kunnen niet worden verholpen met een computercursus. Het verrichten van vrijwilligerswerk kan in het geval van eiser, mede gelet op de rapportage van de arbeidsdeskundige van
27 februari 2002, niet worden aangemerkt als een opstap naar de vrije arbeidsmarkt. Voorts blijkt uit de door eiser ingevulde verzekeringsgeneeskundige vragenlijst bij punt 3 dat eiser zichzelf niet in staat acht tot het verrichten van werkzaamheden in het vrije bedrijf. Verweerder kon er dus vanuit gaan dat de computeropleiding geen reële kans geeft op duurzame reïntegratie en heeft dit uitgangspunt voldoende toegelicht.”.
De Raad heeft, gelet op de van toepassing zijnde regelgeving, in hetgeen door appellante in hoger beroep is aangevoerd geen aanknopingspunten gevonden om het oordeel van de rechtbank niet te volgen.
Ook de Raad is van oordeel dat ten tijde in geding niet met de voor de toepassing van artikel 22 van de Wet Rea vereiste redelijke mate van zekerheid viel te verwachten dat met de gevraagde opleiding een adequate compensatie kon worden verkregen voor het door appellant’s handicap veroorzaakte verlies aan verdiencapaciteit. Vrijwilligerswerk wat appellant verricht en beoogt (in verband met zijn geringe stressbestendigheid en zijn afkeer van autoriteit) verdient op zich zelf waardering; dit laat evenwel onverlet dat blijkens de gedingstukken ten tijde in geding geen sprake was van een reëel uitzicht op duurzaam benutbare arbeidsmogelijkheden in het vrije bedrijfsleven, als bedoeld in artikel 22 van de Wet Rea.
De Raad ziet geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten
De Raad beslist daarom als volgt.
Bevestigt de aangevallen uitspraak.
Waarvan proces-verbaal.
Utrecht, 29 juni 2005
De plv. griffier. De fungerend voorzitter.
M. Pijper mr. M.I. ‘t Hooft