ECLI:NL:CRVB:2003:AI0178
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- M.M. van der Kade
- T.L. de Vries
- H.J. Simon
- Rechtspraak.nl
Hoger beroep over de uitbetaling van ziekengeld aan vreemdeling na beëindiging onrechtmatig verblijf
In deze zaak gaat het om de vraag of de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) terecht heeft geweigerd om ziekengeld met terugwerkende kracht uit te betalen aan een vreemdeling die onrechtmatig in Nederland verbleef. De gedaagde, geboren in 1974 en van Turkse nationaliteit, had zijn werkzaamheden als agrarisch medewerker op 6 november 1997 wegens ziekte gestaakt. Aan hem was ziekengeld ingevolge de Ziektewet toegekend, maar bij besluit van 9 september 1998 werd de betaling van het ziekengeld opgeschort omdat gedaagde niet rechtmatig in Nederland verbleef. De opschorting ging in op 1 juli 1998, maar gedaagde verkreeg op 28 oktober 1998 rechtmatig verblijf in Nederland.
De Centrale Raad van Beroep heeft de zaak behandeld en geconcludeerd dat de opschorting van het ziekengeld in strijd was met het rechtszekerheidsbeginsel. De Raad oordeelde dat de wetgever had gekozen voor opschorting in plaats van volledige weigering van de uitkering. Dit betekent dat zodra de reden voor opschorting wegvalt, de betaling van het ziekengeld alsnog moet plaatsvinden. De Raad volgde de rechtbank in haar oordeel dat gedaagde recht had op uitbetaling van het ziekengeld over de periode van 8 oktober 1998 tot 28 oktober 1998, omdat hij toen rechtmatig in Nederland verbleef.
De Raad heeft de appellant veroordeeld in de proceskosten van gedaagde tot een bedrag van € 644,-. De uitspraak bevestigt dat de wetgeving rondom de Ziektewet en de Koppelingswet niet bedoeld is om vreemdelingen die rechtmatig verblijf verkrijgen te benadelen in hun aanspraken op uitkeringen. De uitspraak benadrukt het belang van rechtszekerheid en de noodzaak om de rechten van vreemdelingen in Nederland te waarborgen, vooral in situaties waarin zij onterecht zijn benadeeld door administratieve beslissingen.