2.1Het klaagschrift van [naam 1] van 19 januari 2020 bestond aanvankelijk uit 28 klachtonderdelen, die zijn onderverdeeld in subklachtonderdelen. In een toelichting van 15 februari 2020 heeft [naam 1] de eerste 19 klacht- en subklachtonderdelen verder uitgewerkt waardoor het totaal aantal klacht- en subklachtonderdelen op ruim 100 uitkwam.
Bij e-mailbericht van 22 september 2021 heeft [naam 1] aan de accountantskamer laten weten welke klacht- en subklachtonderdelen zij handhaaft en welke zij intrekt.
De overgebleven klacht, zoals weergegeven in de uitspraak van de accountantskamer (bij de beoordeling van de afzonderlijke onderdelen), welke weergave door partijen niet wordt bestreden, bestaat uit de volgende onderdelen:
- klachtonderdeel 1, subklachtonderdeel 1.1
In de precontractuele fase zijn geen bijzondere omstandigheden onderkend en vastgesteld en ook de randvoorwaarden zijn niet onderzocht en vastgesteld. Een aantal personen ontbreekt op de lijst van te interviewen personen. Het onderzoek is zwaar ondermaats. Ook zijn geen maatregelen genomen in relatie tot de bijzondere omstandigheden.
- klachtonderdeel 3, subklachtonderdelen a. en f.
[naam 2] heeft het algemeen en casus-specifiek beleid en de werkwijzen niet vastgesteld. Deze werkwijzen hebben betrekking op a. de waarheidsvinding (100% waarheidsvinding en 95% zekerheid) en (…) f. de externe communicatie en informatieverstrekking.
- klachtonderdeel 7, subklachtonderdeel 7.1
[naam 2] heeft ook in de contractuele fase de bijzondere omstandigheden en risico's (genoemd bij klachtonderdeel 1) niet vastgesteld en onderkend. In de fase voorafgaand aan het rapport is hierover immers niets door [naam 2] gemeld, ook niet in de communicatie met de raad. Alleen in het rapport heeft [naam 2] (andere) bijzondere omstandigheden opgenomen.
- klachtonderdeel 9, subklachtonderdeel a. en f.
[naam 2] heeft in de uitvoeringsfase geen beleidsonderwerpen (het algemeen en casus-specifiek beleid/werkwijzen) vastgesteld dan wel die onderwerpen niet gewijzigd t.a.v. de waarheidsvinding die door hem vanwege het forensisch onderzoek diende plaats te vinden.
- klachtonderdeel 13, subklachtonderdeel 13.3
[naam 2] heeft ten aanzien van de stukken (hard copy, digitale bestanden) de volgende fout gemaakt: nagelaten is te verifiëren of de bestanden op de [naam 11] -stick al dan niet vertrouwelijk waren en zo ja, te verzoeken het vertrouwelijke karakter ervan op te heffen.
- klachtonderdeel 14, subklachtonderdeel 14.1 en 14.2
[naam 2] heeft bestaande getuigen niet goed geïnventariseerd en de geschiktheid van niet uitgenodigde getuigen niet vastgesteld. Door toedoen van [naam 2] hebben sommige getuigen niet mee willen doen. Ten onrechte zijn [naam 12] , de toenmalige huisadvocaat, de griffier en de gemeentesecretaris niet geïnterviewd, hoewel deze personen veel relevante informatie hebben. [naam 2] had [naam 1] om suggesties voor de te interviewen personen kunnen vragen. Als [naam 2] de boeken van [naam 13] en [naam 1] had gelezen dan had [naam 2] deze personen zeker toegevoegd aan de lijst van te interviewen personen. [naam 2] heeft de vertrouwelijkheid geschonden door begin 2019 informatie afkomstig van [naam 12] te delen met [naam 5] , waardoor kroongetuigen afhaakten.
- klachtonderdeel 15, subklachtonderdeel 15.5
[naam 2] heeft ten aanzien van de onderzoeksobjecten fouten gemaakt. Ten onrechte heeft [naam 2] het aan de raad overgelaten de onderzoeksobjecten te selecteren, waardoor de raad invloed had op de objecten die wel en die niet zouden worden onderzocht.
- klachtonderdeel 16, subklachtonderdeel 16.1
[naam 2] heeft door middel van de validatiecommissie de schijn van objectivering gewekt. De commissie is echter niet geïnformeerd over alle feiten en alle toepasselijke normen waardoor die niet in staat was het doen en laten van [naam 2] te kunnen beoordelen.
- klachtonderdeel 18, subklachtonderdeel 18.1
[naam 2] heeft ten onrechte [naam 5] als tussenpersoon aanvaard ondanks bekende potentiële en verwezenlijkte risico’s. [naam 5] was ongeschikt als tussenpersoon. Hij had een eigen belang bij de uitkomst van het onderzoek. [naam 5] heeft niet integer gehandeld door bijvoorbeeld het achterhouden van de stukken 21 en 22 van de inventarisatielijst bij het geheimhoudingsbesluit van augustus 2015.
- klachtonderdeel 21
[naam 2] kent de voor hem geldende normen niet of hij kent ze wel, maar houdt zich er niet aan.
- klachtonderdeel 23, subklachtonderdeel 23.1
[naam 2] heeft de belangen van sommige derden miskend en die belangen bewust geschonden.
- klachtonderdeel 28, subklachtonderdeel 28.1.
[naam 2] heeft nagelaten te onderzoeken of, en vervolgens niet vastgesteld dat [naam 5] als tussenpersoon ongeschikt is en heeft deze bijzondere omstandigheid niet aan de raad voorgelegd.