Uitspraak
COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN
uitspraak van de meervoudige kamer van 7 februari 2023 op het hoger beroep van:
[naam 1] , te [plaats] , appellant
[naam 2] RA(betrokkene)
Procesverloop in hoger beroep
Grondslag van het geschil
Uitspraak van de accountantskamer
Beoordeling van het geschil in hoger beroep
Betrokkene antwoordt dat in 2016 sprake was van een bijdrage van de gemeente voor het onderhoud van de sportvelden van [naam 4] . Dit was gebaseerd op een overeenkomst. Er zat een berekening bij: per jaar werd € 700.000 betaald voor egalisatiekosten. Zo is het in de jaarrekening opgenomen. Na twee jaar kwam het onder nul, heeft hij opgemerkt. Dat is aangepakt.
Betrokkene antwoordt dat dat het geval was. Er lag een onderhoudsplan aan ten grondslag.”
- de verwachte kosten inzake het onderhoud lager [zijn] dan door gemeente [plaats] is ingeschat;
- [de] termijn wanneer opnieuw groot onderhoud noodzakelijk is voor een sportveld/complex langer is dan door gemeente ingeschat wordt.
In 7.1 van het jaarverslag (blz. 16) staat het volgende onder de kop “Investeringen”:
De investeringen betreffen met name de aanschaf van software ten behoeve van de zwembadexploitatie (kassa- en omzetregistratiesysteem) en verbetering van HRM processen, inventaris, receptie Meerkamp en hardware […]
Veelal zijn de investeringen een voort vloeiing uit de getroffen maatregelen van het Herstructureringsplan. Daarin is overeengekomen dat de kosten worden voldaan uit de incidentelebijdrage. De investeringen in dat kader worden door [naam 5] uit eigen middelen betaald.”
- Het continueren van eenzijdig ingrijpen door de Gemeente in de bedrijfsvoering van [naam 5] . Voorbeeld: de onttrekking van de exploitatie van complex [naam 6] aan de bedrijfsvoering van [naam 5] . Dit veroorzaakt: 1. Nadelige gevolgen voor de financiële bedrijfsvoering; 2. Financieel risico voor de Gemeente door mogelijke toekomstige exploitatieproblemen bij nieuwe beheerders; 3. Het besef bij sportverenigingen dat zij door een ‘bypass’ van [naam 5] naar de Gemeente tijdelijk of definitief voordeel kunnen behalen. Hiervoor stellen wij een modus operandi voor naar de Gemeente om dit in de toekomst effectief te managen. Zwaarte risico: middelmatig. Kans tot oplossing: waarschijnlijk;
- Het niet tijdig en sluitend realiseren van de gevolgen van de verandering in belastingwetgeving per 1 januari 2019. Hiervoor zijn we reeds - geadviseerd door externe expertise - in gesprek met de Gemeente met als inzet een inhoudelijke en procesmatige lijn die qua inhoud en termijn dit risico moet minimaliseren. Dit in combinatie met een kader van structurele regeling van samenwerkingsverband en rechtspersoon. Zwaarte risico: zwaar. Kans tot oplossing: zeer waarschijnlijk maar niet zeker.
In 2017 is met toewijding aan het (met de Gemeente overeengekomen) Herstructureringsplan gewerkt om de structurele verzakelijking en professionalisering van [naam 5] te bewerkstelligen. Een onderdeel van deze verzakelijking in relatie tot de Gemeente is op structurele wijze gezonder te worden en adequaat om te kunnen gaan met een structurele korting van de subsidiestroom. Deze zal effectueren met ingang van 2018.
De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Niet alleen merkbaar in de verbetering van bedrijfscultuur en -processen, maar ook feitelijk meetbaar in de vorm van een halvering van het ziekteverzuim en een naar verwachting positief bedrijfsresultaat voor de jaren 2018 en verder. […].
Als laatste willen wij benadrukken dat de in paragraaf 1.1 van dit directieverslag genoemde en besproken bedrijfsrisico's, een significante en structureel negatieve impact kunnen hebben op het (financiële) bedrijfsresultaat van [naam 5] .”