Op woensdag 5 oktober 2022 omstreeks 15.15 uur was ik, rapporteur, in gezelschap van twee collega's van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, [naam 6] en [naam 7] en de dierenarts van Diergeneeskundig Centrum, [naam 3] , ter plaatse bij de woning van betrokkene. (…) Hieronder de bevindingen door dierenarts [naam 3] per ruimte beschreven.
‘Ruimte 1 - de woonkamer, op de benedenverdieping, 12 katten geteld; meer katten dan vorige keer. Katten ook duidelijk meer niesziekte klachten dan vorige keer. Achter de eetkamertafel ook smeuïge ontlasting/slijmerige diarree te vinden. Kattenbakken duidelijk schoongemaakt. Ruimte 2: slaapkamer 1, voorzijde bovenverdieping, 11 katten geteld. Meer niesziekte symptomen dan vorige keer. Nog steeds stress-gedragskwesties onder de katten. Kattenbakken duidelijk schoongemaakt. Ruimte 3: slaapkamer 2, rechter achterzijde bovenverdieping, 17 kittens geteld. Minder diarreeklachten. Kamer schoongemaakt en kattenbakken ververst. Daarentegen meer niesziekte klachten dan vorige keer. Meerderheid van de katten duidelijke niesziekte klachten. Meerdere katten met koorts. Ruimte 4: slaapkamer 3, linker achterzijde bovenverdieping, 13 kittens geteld. Ernstige niesziekte. Meerdere dieren met Melting Eyes, oftewel: een hoornvliesontsteking als ernstige complicatie van niesziekte. Meerdere dieren met pneumonie, oftewel longontsteking. Tevens nam collega [naam 6] een omgevingstemperatuur waar van 26,1 graden middels een meegebrachte thermometer.’ (…)
Er werden door mij, rapporteur, in totaal 54 katten en 6 honden geteld in de gehele woning en er verbleven opdat moment nog twee katten in de opname bij Diergeneeskundig Centrum [plaats 2] . Advies van de dierenarts: samengevat moet er voor een correcte behandeling niet alleen een fysieke behandeling van de dieren plaatsvinden, maar moeten de dieren zeker tijdelijk allemaal uit huis om alles degelijk te kunnen reinigen en desinfecteren. Om te voorkomen dat het weer zodanig uit de hand loopt en het in de toekomst houdbaar blijft, verklaart de dierenarts dat er zeker 5/6 katten permanent uit huis geplaatst moeten blijven. Hiermee zou betrokkene in de toekomst voor ongeveer maximaal 9 katten (financieel) op een gewenste wijze moeten kunnen zorgdragen.
1. Hygiëne en infectie druk: meerdere zaken die hierin van belang zijn. Allereerst heerst er Giardia en Campylobacter Jejuni (beide zoönoses en dus van belang voor humane gezondheidzorg). (…) Met de hoeveelheid dieren gehuisvest in dergelijk kleine ruimtes is goed reinigen en desinfecteren onmogelijk geworden. Daarnaast herbesmetten dieren zichzelf en elkaar steeds waardoor infectiedruk steeds hoger wordt. Eigenaren geven zelf ook aan sinds vorige week vrijdag 30 september 2022 ziek te zijn.
2. Algemeen ureum en ammoniakdruk: werkt irriteren voor slijmvliezen. Bij openen deuren ruimte 3 en 4, en in mindere mate ruimte 2, werkt het direct irriterend voor eigen slijmvliezen. Dit staat een goed herstel van de niesziekte klachten in de weg.
3. Infectiedruk voor de niesziekte dieren: het aantal dieren zou minder dan 1/5 moeten zijn om een goed herstel te krijgen en een correcte spreiding van de dieren te bewerkstelligen. Een aantal van de virussen en bacteriën die aanwezig zijn is Calicivirus, Mycoplasma, Pasteurellose en Pseudomonas. Spreiding en wegwerken van die biofilm, oftewel een laag micro-organismen vastgehecht aan een oppervlak, waarin en waarop de dieren leven is van uitermate belang. Reeds eerder overleg met eigenaren gehad over verminderen aantal dieren door herplaatsing of katten proberen te laten verplaatsen naar schuur/buiten leverde niks op.
4. Gedragskwesties katten: te veel katten per oppervlakte die niet op korte (of middellange) termijn gescheiden kunnen worden in deze woning.
5. Infectiedruk en gedragskwesties honden: Naast de infectiedruk en het zoönotisch effect van de diarree verwekkers, zijn er ook gedragskwesties gaande bij de honden. (…)
6. Betrokkene en [naam 4] niet in staat om voldoende zorg te kunnen bieden: Eigenaren geven aan zelf deze zorg niet te kunnen leveren. Dit blijkt ook uit een eerder bezoek op de praktijk waarbij ze uitdrukkelijk vroegen om te helpen omdat ze het niet meer aankonden en overzagen. (…)
Ik, rapporteur, heb betrokkene en [naam 4] gezien de aangetroffen feiten en omstandigheden aangegeven dat er overleg ging plaatsvinden met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (…) Na bovenstaande bevindingen en het behandeladvies van de dierenarts te hebben voorgelegd, werd er akkoord gegeven om over te gaan op een inbewaringname van alle aanwezige dieren in de woning aan de [adres] te [plaats 1] . (…)
Op woensdag 5 oktober 2022 omstreeks 19.30 uur waren alle dieren uit de woning ingeladen, 54 katten en 6 honden. (…) De twee overgebleven kittens die na het huisbezoek van woensdag 28 september 2022 op de Intensive Care waren opgenomen, werden tevens door de opslaghouder bij de kliniek opgehaald. Hiermee werden er in totaal 56 katten en 6 honden in bewaring genomen. (…)
Overtredingen: Een groot gedeelte van alle aanwezige katten vertonen ziekteverschijnselen van (vergevorderde) niesziekte. Ze tonen koortsig, niezen, hoesten, oogontstekingen, geïrriteerde of ontstoken neusslijmvliezen en voelbare en hoorbare krakende geluiden in de borstkasten bij ademen, hoorbare piepende ademgeluiden door vernauwing en voelbare warme, zweterige lijfjes. Het snot was te zien aan de krabpalen. Een groot gedeelte van alle aanwezige katten vertonen diarree. Gezien de grote hoeveelheid katten met ziekteverschijnselen en de vele aanwezige diarree, welke aangetroffen zijn in de woning en in de kattenbakken, duidt dit op een structureel probleem en niet op een individueel geval. Een groot gedeelte van alle aanwezige katten tonen (ernstig) vermagerd door ondervoeding. Er werd door de dierenarts bevestigd, door het afnemen van kweken, dat er een Giardia bacterie en een Campylobacter bacterie in de woning heerst, waarvoor de dieren in deze aantallen en met deze infectie/besmettingsdruk niet behandeld kunnen worden in de woning zelf. Er zijn teveel dieren in de ruimtes aanwezig voor geboden oppervlakte in de woning. In het merendeel van de ruimtes waar de katten verblijven wordt er onvoldoende verse lucht geboden en heerst er een te hoge concentratie ammoniakdamp. Daarnaast heerst er stress onder de dieren, zoals onderlinge dominantie en wegpesten. Wat zeer nadelig is voor de weerstand van de dieren en de infectie/besmettingsdruk.(…) ”