ECLI:NL:CBB:2008:BG7038
College van Beroep voor het bedrijfsleven
- Eerste en enige aanleg
- W.E. Doolaard
- E.J.M. Heijs
- M. Munsterman
- Rechtspraak.nl
Heffing van naheffingen op basis van de Verordening huishoudelijke heffing dieren
In deze zaak heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 26 november 2008 uitspraak gedaan over de heffing van naheffingen die aan appellante, Timmerhuis Special Products B.V., zijn opgelegd door het Productschap Vee en Vlees. De naheffingen waren gerelateerd aan de uitvoer van varkens in de jaren 2003 en 2004. Appellante had bezwaar gemaakt tegen de naheffingen die waren opgelegd op basis van de Verordening huishoudelijke heffing dieren 2003 en de Verordening huishoudelijke heffing dieren (PVV) 2004. De procedure begon met een controle op 21 juli 2005, waarbij werd vastgesteld dat appellante varkens had verkocht aan Udema Vlees B.V. en dat een aantal van deze varkens naar Duitsland was uitgevoerd.
De kern van het geschil was of appellante als heffingsplichtige ondernemer kon worden aangemerkt voor de uitvoer van de varkens. Verweerder stelde dat appellante verantwoordelijk was voor de uitvoer, terwijl appellante betoogde dat zij slechts als transporteur optrad en dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoer bij Udema lag. Het College oordeelde dat appellante niet als heffingsplichtige kon worden aangemerkt voor de uitvoer van de varkens, omdat zij deze in opdracht van Udema had vervoerd. Het College vernietigde het bestreden besluit van verweerder en verklaarde het bezwaar van appellante gegrond, waarbij het de besluiten van 1 september 2005 herroept.
De uitspraak benadrukt het belang van de rol van de ondernemer in de context van heffingen en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Het College concludeerde dat de heffingen onterecht waren opgelegd, omdat appellante niet de ondernemer was die de uitvoer verzorgde, maar slechts als transporteur optrad. De uitspraak heeft implicaties voor de wijze waarop heffingen worden opgelegd aan ondernemers die betrokken zijn bij de uitvoer van dieren.