4. Het standpunt van appellanten
4.1 Appellanten hebben ter ondersteuning van hun beroepen in de eerste plaats verwezen naar de beroepsgronden die zijn aangevoerd in het onder nr. AWB 03/1107 ingediende beroep, waarin eveneens heden uitspraak is gedaan, en hebben aldus, samengevat weergegeven, het volgende tegen de bestreden besluiten aangevoerd.
4.1.1 De Wijzigingsregeling is onverbindend omdat de inhoud daarvan in strijd is met het doel van de Wva.
Door de wijziging van de Afbakeningsregeling worden alle innovatieve activiteiten en ontwikkelingen die via klassieke veredeling tot stand komen bij voorbaat van de Wva uitgesloten, uitsluitend en alleen omdat ze via klassieke veredeling plaatsvinden. Dit is volstrekt willekeurig en in strijd met de bedoeling van de Wva, zoals die in artikel 1, eerste lid, aanhef en onder n, van de Wva tot uitdrukking is gebracht. Deze bepaling definieert "speur- en ontwikkelingswerk" in algemene termen, hetgeen wordt uitgewerkt in de Afbakeningsregeling. Weliswaar kunnen werkzaamheden die onder de definitie van speur- en ontwikkelingswerk vallen ook bij de Afbakeningsregeling worden uitgesloten van de Wva, doch hieraan dient dan wel een zorgvuldige belangenafweging ten grondslag te liggen. Een zodanige belangenafweging is bij de uitsluiting van klassieke veredelingswerkzaamheden van de Wva niet gemaakt, doch had ten gunste van appellanten en vele andere veredelingsbedrijven behoren uit te vallen.
Klassieke veredeling voldoet aan de doelstelling van de Wva; het is een proces dat juist in essentie is gericht op de ontwikkeling van nieuwe fysieke producten met specifieke karaktereigenschappen. Weliswaar hebben bepaalde plantenveredelingsactiviteiten wellicht een routinematig karakter, doch alle activiteiten waaruit veredelingswerk bestaat hangen zeer nauw met elkaar samen en zijn uitermate innovatief. Hierachter zit namelijk de idee om technisch nieuwe fysieke producten (bijv. zaden) met technisch nieuwe eigenschappen te ontwikkelen (bijv. verbetering ziekteresistenties). Hierop is het veredelingsonderzoek ook gericht. De uitkomsten van een veredelingsproces staan niet van tevoren vast - voortdurend bestaat er onzekerheid over het bereiken van het kruisingsresultaat - en er is dus sprake van een hoge mate van technische onzekerheid.
Daarnaast is het begrip "klassieke veredeling" onvoldoende onderscheidend om als criterium te kunnen dienen voor het van de Wva uitzonderen van klassieke veredelingswerkzaamheden omdat deze als routinematig en niet innovatief zouden moeten worden beschouwd. Hierbij moet in aanmerking worden genomen dat er thans twee manieren zijn waarop veredeling van planten plaatsvindt, te weten genetische modificatie en klassieke veredeling, en dat door de wijziging van de Afbakeningsregeling alleen nog veredeling via genetische modificatie onder de Wva valt. De veredelingsactiviteiten die volgens de thans geldende Afbakeningsregeling niet meer in aanmerking komen voor een S&O-verklaring, moeten echter wel degelijk worden aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk, in de zin van de Wva; gelet op het generieke karakter van deze regeling, zou de manier waarop het genetisch materiaal wordt ingebouwd - via genetische modificatie dan wel klassieke veredeling - niet ter zake moeten doen.
Ten slotte staat de uitsluiting van klassieke veredeling van de Wva in schril contrast met de bij de opening van het academisch jaar door premier Balkenende gehouden lezing over innovatiebeleid, waarbij juist de Nederlandse bloemensector werd genoemd als voorbeeld van een sector die door de kennis van plantenveredelingstechnieken een vooraanstaande positie op de wereldmarkt heeft verworven. Dat klassieke veredeling ten onrechte van de Wva was uitgesloten heeft verweerder kennelijk ook zelf ingezien, getuige het feit dat hij de in geding zijnde wijziging met ingang van 1 januari 2004 weer ongedaan heeft gemaakt.
4.1.2 De Wijzigingsregeling is onverbindend omdat deze regeling in strijd met het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel tot stand is gekomen.
Op zichzelf staat het verweerder vrij een regeling als de Afbakeningsregeling te wijzigen en daarbij de zogeheten "onmiddellijke werking" als uitgangspunt te nemen, doch nu de rechtszekerheid van burgers en bedrijven hier in het geding is, behoeft onmiddellijke inwerkingtreding van de Wijzigingsregeling rechtvaardiging. Overigens wordt ook in de door verweerder overgelegde notitie van de Staatssecretaris van Financiën uit 1996 met zoveel worden gezegd dat het toekennen van eerbiedigende of uitgestelde werking onder omstandigheden wenselijk kan zijn, in het bijzonder wanneer de rechtszekerheid van burgers en/of instanties in het geding is. Gelet op alle in aanmerking te nemen belangen ontbreekt in dit geval de rechtvaardiging voor onmiddellijke inwerkingtreding van de Wijzigingsregeling.
Op het moment waarop appellanten hun aanvraag om een S&O-verklaring indienden, was nog niet bekend welke wijzigingen zouden worden doorgevoerd met betrekking tot klassieke veredelingswerkzaamheden. De publicaties waarnaar verweerder heeft verwezen, ten betoge dat de inhoud van de gewijzigde Afbakeningsregeling reeds vóór de inwerkingtreding hiervan was aangekondigd, maken weliswaar melding van op handen zijnde wijzigingen, waaronder aanscherping van de Afbakeningsregeling, doch in deze publicaties is nergens aangegeven om welke wijzigingen met betrekking tot klassieke veredelingswerkzaamheden het precies zou gaan. Eerst door middel van een brief van 9 januari 2003 heeft Senter aan diverse bedrijven in de veredelingsbranche, waaronder appellanten, laten weten dat alle werkzaamheden met betrekking tot klassieke veredeling worden uitgesloten van de Wva. Appellanten konden deze wijziging derhalve niet voorzien ten tijde van de indiening van hun aanvragen, behoefden er niet op bedacht te zijn en konden er dus ook geen rekening mee houden. Aangezien de aanvragen van appellanten om S&O-verklaringen jarenlang zijn gehonoreerd en de aanvragen voor 2003 betrekking hadden op dezelfde werkzaamheden als waarvoor voordien verklaringen zijn afgegeven, is bij appellanten de gerechtvaardigde verwachting gewekt dat laatstbedoelde aanvragen zouden worden beoordeeld aan de hand van de regelgeving, waaraan ook hun aanvragen om S&O-verklaringen voor de voorgaande tijdvakken zijn getoetst.
In aanmerking genomen de belangen die hem ten tijde van de totstandkoming van de Wijzigingsregeling bekend waren of behoorden te zijn, had verweerder deze regeling niet in redelijkheid met ingang van 14 december 2002 in werking mogen laten treden. Verweerder had dan ook een overgangsregeling moeten treffen voor de behandeling en beoordeling van reeds vóór de inwerkingtreding van de Wijzigingsregeling ingediende aanvragen, althans tot een minder ingrijpende wijziging behoren te komen.
Wat betreft verweerders belang bij een zo late en ingrijpende wijziging van de Afbakeningsregeling zonder overgangsregeling is niet duidelijk om welke redenen dit noodzakelijk dan wel wenselijk is. De door verweerder in het bestreden besluit gestelde bezuinigingsnoodzaak is in ieder geval niet te rijmen met het beleidskader zoals dit is neergelegd in het "Hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD, D66" van 16 mei 2003. Van enig ander belang van verweerder dan de noodzaak tot bezuiniging is niet gebleken. Hiertegenover staat dat de belangen van appellanten bij een positieve beslissing op hun aanvragen groot zijn, gegeven het feit dat het gaat om een project met een lange looptijd, waarvoor gedurende jaren achtereen S&O-verklaringen zijn afgegeven, en dat appellanten bij het opzetten van meerjarenprogramma's rekening hebben gehouden met deze jaarlijkse "subsidie". De plotselinge uitsluiting van klassieke plantenveredeling van de Wva heeft tot gevolg dat het onderhavige project in veel beperktere omvang zal kunnen voortgezet, met alle gevolgen van dien.
Gelet op de in geding zijnde belangen, alsmede in aanmerking genomen dat aan het indienen van een S&O-verklaring jarenlange kosten en inspanningen verbonden zijn, kunnen appellanten aanspraak maken op beoordeling en afhandeling van hun aanvragen conform de op dat moment vigerende Afbakeningsregeling. Van belang in dit verband is de uitspraak van de voorzieningenrechter van het College van 30 januari 2003 inzake de EINP-regeling (nr. AWB 02/1887; te raadplegen op de website www.rechtspraak.nl onder LJN-nummer AF4868; gepubliceerd in AB 2003/210 en JB 2003/90). Hoewel dat geval op diverse punten verschilt van het onderhavige geval, wordt in deze uitspraak wel bevestigd de al langer in de literatuur en jurisprudentie heersende opvatting, dat uit het oogpunt van het rechtszekerheidsbeginsel en - in het verlengde hiervan - het vertrouwensbeginsel de onmiddellijke werking van een regeling als de Wijzigingsregeling rechtvaardiging behoeft, alsmede dat evengenoemde beginselen met zich kunnen brengen dat aanvragen worden behandeld conform het ten tijde van de aanvragen geldende rechtsregime.
Weliswaar heeft het College in zijn uitspraak van 12 september 2003 (nr. AWB 03/648; te raadplegen op de website www.rechtspraak.nl onder LJN-nummer AN8225) ten principale geoordeeld dat het getroffen overgangsrecht in de EINP-regeling niet onverbindend was, doch de desbetreffende uitspraak kan niettemin toch een rol spelen bij de beoordeling van het onderhavige geschil. Van belang in dit verband is dat bij toepassing op de onderhavige kwestie van de twee in het kader van de belangenafweging in de EINP-zaak van belang geachte factoren - de aard van de EINP-regeling en de redenen die aan de invoering van de gewijzigde EINP-regeling ten grondslag lagen - direct duidelijk wordt dat de feiten en omstandigheden in de EINP-zaak anders liggen dan in de onderhavige kwestie.
4.1.3 Subsidiair: voorzover verweerder in de bestreden besluiten heeft overwogen dat de totstandkoming van de gewijzigde Afbakeningsregeling niet in strijd is met het rechtszekerheids- en het vertrouwensbeginsel, zijn deze besluiten niet deugdelijk gemotiveerd, althans onzorgvuldig tot stand gekomen.
Verweerder is in het bestreden besluit onvoldoende ingegaan op de belangen van appellanten, hoewel appellanten in bezwaar naar voren hadden gebracht wat precies hun belangen zijn en hoe hun project er uit ziet. In de bestreden besluiten is niet aangegeven of inzichtelijk gemaakt welke belangen zijn afgewogen en op welke wijze de belangenafweging, die ten grondslag ligt aan zijn keuze om de gewijzigde Afbakeningsregeling zonder overgangsregeling in werking te laten treden, heeft plaatsgevonden. Evenmin is in de bestreden besluiten aangegeven op welke essentiële punten de onderhavige casus verschilt van die van de hiervoor genoemde, ook in bezwaar door appellanten ter sprake gebrachte, uitspraak van de voorzieningenrechter van het College van 30 januari 2003.
4.2 In aanvulling hierop hebben appellanten, samengevat weergegeven, nog het volgende tegen de bestreden besluiten aangevoerd.
Gelet op de eigenschappen van de Wva-regeling - speciale aanvraagrondes, de projectmatige aanvraag en beoordeling, het technisch nieuw moeten zijn van projecten, het fysiek moeten zijn van projectresultaten, de verplichting een project- en urenadministratie te voeren, de beoordeling en controles door een andere organisatie dan de Belastingdienst en de uitsluiting van de specifieke vakgebieden van de Wva - is dit in feite geen algemene fiscale regeling, doch een keiharde subsidieregeling, waarvoor artikel 4:51 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) geldt. Dat bedrijven Wva-subsidie ontvangen via een vermindering afdracht loonbelasting is hierbij niet relevant.
Blijkens een brief van de Europese Commissie van 4 juni 1996 aan de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken is de Nederlandse regering ontslagen van haar verplichting om de Wva aan te melden als staatssteun indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Door het a priori uitsluiten van klassieke veredeling van de Wva wordt niet (meer) aan deze voorwaarden voldaan, met als gevolg dat de Wva moet worden aangemerkt als staatssteun. Gelet ook op de zogenoemde "techno-startersfaciliteit", die in 2001 in de Wva-regeling is opgenomen en waarmee startende ondernemingen meer worden gestimuleerd dan reeds langer bestaande ondernemingen, dient de Europese Commissie de Wva mogelijk al vanaf 2001 aan te merken als staatssteun. Dit brengt met zich dat artikel 4:51 Awb vanaf dat jaar zonder meer van toepassing is.
Gelet op onder meer de complexe genetica van planten en de geringe kennis daarover, is pertinent onjuist verweerders stelling dat plantenveredeling slechts geringe technische onzekerheden met zich zal brengen en dat de onzekerheid meer gelegen is in de vraag hoeveel tijd is gemoeid met het bereiken van een bepaald resultaat dan in de vraag of het beoogde resultaat in technische zin kan worden bereikt. Plantenveredeling is niet overwegend routinematig van aard, maar juist zeer innovatief en veelzijdig. In dit verband wordt er op gewezen dat het plantenrijk tienduizenden verschillende soorten hogere planten met cultuurwaarde bevat, dat plantenveredelaars vrijwel altijd zeer gestructureerd te werk gaan om de eigenschappen van planten te verbeteren, waarvoor iedere keer weer een groot aantal werkzaamheden moet worden verricht, dat zich bij plantenveredeling vele technische knelpunten voordoen, dat plantenveredeling in Nederland wordt uitgevoerd door hoogopgeleide werknemers en dat Nederlandse veredelingsbedrijven door jarenlange innovatieve ontwikkeling van nieuwe rassen en cultivars een vooraanstaande positie op de wereldmarkt hebben veroverd, waarmee een groot financieel belang is gemoeid.
Het uitsluiten van klassieke veredeling van de Wva sluit niet aan bij de al langer bestaande beoordelingspraktijk. Immers, van 1994 tot en met 2002 zijn stelselmatig S&O-verklaringen afgegeven voor klassieke plantenveredelingsprojecten en nimmer is gesteld, noch gebleken dat bepaalde aspecten van deze projecten hieraan in de weg hadden behoren te staan.
Ten onrechte heeft Senter het begrip "klassieke veredeling" veel ruimer geïnterpreteerd dan de wijze waarop dit in de toelichting bij de Afbakeningsregeling is geschied. Zo zijn niet alleen uitgesloten de werkzaamheden die volgens deze toelichting als klassieke veredeling moeten worden aangemerkt, maar ook een groot aantal andere werkzaamheden, onder het mom dat deze specifieke werkzaamheden ook gericht zijn op klassieke veredeling. Deze specifieke werkzaamheden hebben een zeer innovatief en oorspronkelijk karakter, zijn niet omschreven binnen de door verweerder gehanteerde definitie van "klassieke veredeling" en vallen derhalve sowieso onder de Wva.