Ter zitting heeft verweerder nog eens beklemtoond dat het juist invullen van het aanvraagformulier een verantwoordelijkheid van de aanvrager is. Verweerder heeft er daarbij op gewezen dat het verschil tussen Algemene Regeling (met braak) en vereenvoudigde Regeling (zonder braak) duidelijk in de brochure is aangegeven. Daarbij is vermeld, dat indien de productie minder dan of gelijk is aan 92 ton de producent naar keuze aan één van beide regelingen kan deelnemen, waarbij erop gewezen wordt dat bij toepassing van de vereenvoudigde regeling de producent geen subsidie kan aanvragen voor braak gelegde percelen. Gelet daarop kan verweerder in het onderhavige geval geen duidelijke fout aanwezig achten.
Van de zijde van verweerder is tenslotte verklaard, dat het in gebruik nemen van een ander formulier in het jaar 2000 samenhangt met een wijziging in de Europese regelgeving en niets te maken heeft met de in dit geval aan de orde zijnde problemen.
4. Het standpunt van appellante
Appellante heeft ter ondersteuning van het beroep onder meer het volgende tegen het bestreden besluit aangevoerd.
" Zoals ik al schreef heb ik een brief ontvangen van LASER(...)In deze brief staat dat "uw aanvraag met ontvangstdatum 6 mei 1999 is goedgekeurd"erg tegenstrijdig is het dan ook om vervolgens te lezen dat de aanvraag voor akkerbouwsubsidie maar gedeeltelijk is toegewezen. Uit diezelfde brief is vervolgens niet op te maken waarom het volledige subsidiebedrag van ca fl 8.500,- niet volledig wordt uitgekeerd maar een deel te weten fl 4364,46. Na telefonische navraag en een bezoek aan het kantoor van LASER op 10 december bleek dat de kantoormedewerkers ook zelf niet wisten wat de reden van deze forse inhouding van subsidie geld kon zijn. Immers aan alle voorwaarden was voldaan om voor subsidie in aanmerking te komen, te weten totaal productie van granen beneden de 92 ton hierdoor niet braakplichtig waardoor dus ook voor gehele oppervlakte subsidie toegekend zou moeten worden. Het feit dat een perceel van ca. 0.50 ha vrijwillig braak gelegd is speelt geen rol. Blijkbaar is de regelgeving zo complex dat de medewerkers van LASER er ook niet mee uit de voeten kunnen.
Uiteindelijk heb ik 13 december 1999 telefonisch bericht gekregen dat het feit dat een verkeerd formulier gebruikt is de reden is dat LASER het volledige subsidiebedrag niet wil toekennen. Op mijn verzoek dit schriftelijk te bevestigen werd ronduit geweigerd.
Blijkbaar is door ons een subsidieformulier ingevuld voor de algemene regeling maar omdat de graanproductie beneden de 92 ton was had dit een formulier moeten zijn voor de vereenvoudigde regeling. Dit fomulier is notabene zelf door LASER aan ons toegezonden met verzoek om in te vullen!!!!
Met deze korting ben ik het uiteraard niet eens en heb hier een aantal argumenten voor:
•Laser heeft zelf een formulier gestuurd voor aanvraag akkerbouwsubsidie voor de algemene regeling (dus feitelijk mij op verkeerd been gezet waardoor dus geen aanvraag voor vereenvoudigde regeling is ingediend).
•Laser heeft mijn inziens ook een plicht om subsidie aanvragers in te lichten dat hun manier van aanvragen geen subsidie kan opleveren (als ik volgens bouwplan had kunnen werken, 0 ha braak, had ik blijkbaar helemaal geen subsidie gekregen)
(...)
•Financieel voordeel kan ook niet een reden zijn om de algemene regeling te verkiezen omdat de vergoedingen voor beide gelijk zijn.
•Aan de eisen is ook voldaan, graanproductie minder dan 92 ton waardoor geen verplichte braak maar naar keuze alleen vrijwillige braak. Waardoor we recht hebben op de volledige akkerbouwsubsidie.
•Heel opmerkelijk is de als bijlage door laser bijgevoegde brief 'wijzigingen aanvraag oppervlakten 2000'dat vanaf het jaar 2000 de verschillende formulieren algemene en vereenvoudigde regeling vervallen en hiervoor 1 formulier in de plaats komt.(precies de reden dat deze akkerbouwsubsidie aanvraag niet geheel wordt toegewezen) Blijkbaar vindt Laser zelf ook dat deze manier van akkerbouwsubsidie- aanvraag fouten oproept en erg verwarrend is en dus indirect de korting die ons bedrijf wordt opgelegd niet fair is.
•Alle door mij aangeleverde gegevens zijn correct ingediend en alleen het simpele feit dat niet het juiste formulier gebruikt is mag toch redelijkerwijs niet zo zwaar wegen voor zulke forse inhouding. Ik ben immers geen misdadiger die zwaar gestraft moet worden maar een akkerbouwer die met zijn gezin van de inkomsten uit de landbouw moet leven.