ECLI:NL:RVS:2016:3360

Raad van State

Datum uitspraak
21 december 2016
Publicatiedatum
21 december 2016
Zaaknummer
201600306/2/R4
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Bestemmingsplanwijziging en luchtkwaliteitsonderzoek in Coevorden

Op 21 december 2016 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in een zaak tussen appellanten A en B, wonend te Coevorden, en de raad van de gemeente Coevorden. De zaak betreft een beroep tegen het besluit van de raad van 10 november 2015, waarbij het bestemmingsplan "Reconstructie N34 (provinciegrens-aansluiting N377)" werd gewijzigd vastgesteld. Appellanten stelden dat de raad niet voldoende onderzoek had gedaan naar de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit, specifiek met betrekking tot PM2,5. De Afdeling heeft eerder, in een tussenuitspraak van 13 juli 2016, de raad opgedragen om het gebrek in het besluit te herstellen. De raad heeft vervolgens op 27 oktober 2016 een aanvullend onderzoek gepresenteerd, waaruit bleek dat de luchtkwaliteit aan de grenswaarden voor PM2,5 voldoet.

De Afdeling heeft vastgesteld dat appellanten geen zienswijze hebben ingediend op de nadere motivering van de raad. Gezien het ontbreken van tegenargumenten heeft de Afdeling geoordeeld dat de motivering van de raad toereikend is. De Afdeling heeft het beroep gegrond verklaard en het besluit van de raad vernietigd, maar heeft de rechtsgevolgen van het besluit geheel in stand gelaten, waardoor het bestemmingsplan kan worden uitgevoerd. Tevens is bepaald dat de raad het griffierecht aan appellanten dient te vergoeden.

Uitspraak

201600306/2/R4.
Datum uitspraak: 21 december 2016
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak in het geding tussen:
[appellant A] en [appellant B] (hierna tezamen en in enkelvoud: [appellant]), wonend te Coevorden,
appellanten,
en
de raad van de gemeente Coevorden,
verweerder.
Procesverloop
Bij besluit van 10 november 2015 heeft de raad het bestemmingsplan "Reconstructie N34 (provinciegrens-aansluiting N377)" gewijzigd vastgesteld.
Tegen dit besluit heeft [appellant] beroep ingesteld.
De raad heeft een verweerschrift ingediend.
De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 9 mei 2016, waar [appellant] en de raad, vertegenwoordigd door H.J.R. Ellen en M.A. Pothof, beiden werkzaam bij de gemeente, zijn verschenen. Ter zitting is voorts het college van gedeputeerde staten van Drenthe (hierna: het college), vertegenwoordigd door M. Pasjes, gehoord.
Bij tussenuitspraak van 13 juli 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1958, heeft de Afdeling de raad opgedragen om binnen 16 weken na de verzending van de tussenuitspraak het daarin omschreven gebrek in het besluit van 10 november 2015 te herstellen. Deze tussenuitspraak is aangehecht.
Bij brief van 27 oktober 2016 heeft de raad te kennen gegeven op welke wijze hij het gebrek dat in de tussenuitspraak is geconstateerd heeft hersteld.
[appellant] heeft over de wijze waarop het gebrek is hersteld geen zienswijze naar voren gebracht.
De Afdeling heeft bepaald dat een nadere zitting achterwege blijft.
Vervolgens heeft de Afdeling het onderzoek gesloten.
Overwegingen
1. De Afdeling heeft in de tussenuitspraak vastgesteld dat de raad geen onderzoek heeft laten verrichten naar de gevolgen van het plan voor PM2,5 en geoordeeld dat de raad niet zonder nadere onderbouwing heeft kunnen concluderen dat aan de grenswaarde voor PM2,5 wordt voldaan. Het bestreden besluit is in zoverre genomen in strijd met de bij het voorbereiden van een besluit te betrachten zorgvuldigheid. Het beroep is gegrond. Het bestreden besluit dient wegens strijd met artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) te worden vernietigd.
2. Bij brief van 27 oktober 2016 heeft de raad medegedeeld dat alsnog onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het plan voor PM2,5. Dit heeft geresulteerd in het rapport "Aanvullend onderzoek luchtkwaliteit N34 nieuwe aansluiting Klooster" van 20 september 2016. Volgens dit rapport zal ruimschoots aan de grenswaarden voor PM2,5 worden voldaan en vormt de luchtkwaliteit geen belemmering voor de voorgenomen wegreconstructie. De raad heeft dit rapport als nadere motivering aan het bestreden besluit ten grondslag gelegd.
3. [appellant] heeft naar aanleiding van de bij brief van 27 oktober 2016 gegeven nadere motivering geen zienswijze ingediend. De Afdeling ziet, in aanmerking genomen dat geen zienswijze naar voren is gebracht tegen de inhoud van de brief van de raad van 27 oktober 2016, geen aanleiding voor het oordeel dat de door de raad gegeven motivering waarop het besluit berust niet toereikend is. De Afdeling ziet dan ook aanleiding om de rechtsgevolgen van het bestreden besluit met toepassing van artikel 8:72, derde lid, aanhef en onder a, van de Awb geheel in stand te laten. Dit betekent dat het plan kan worden uitgevoerd.
4. Van proceskosten die voor vergoeding in aanmerking komen, is niet gebleken.
Beslissing
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
I. verklaart het beroep gegrond;
II. vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Coevorden van 10 november 2015 tot vaststelling van het bestemmingsplan "Reconstructie N34 (provinciegrens-aansluiting N377)";
III. bepaalt dat de rechtsgevolgen van dat besluit geheel in stand blijven;
IV. gelast dat de raad van de gemeente Coevorden aan [appellant A] en [appellant B] het door hen voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 168,00 (zegge: honderdachtenzestig euro) vergoedt, met dien verstande dat betaling aan een van hen bevrijdend werkt ten opzichte van de ander.
Aldus vastgesteld door mr. J.A. Hagen, voorzitter, en mr. R.J.J.M. Pans en mr. E.A. Minderhoud, leden, in tegenwoordigheid van mr. J.J.M.A. Poppelaars, griffier.
w.g. Hagen w.g. Poppelaars
voorzitter griffier
Uitgesproken in het openbaar op 21 december 2016
780.