ECLI:NL:RVS:2015:970

Raad van State

Datum uitspraak
20 maart 2015
Publicatiedatum
25 maart 2015
Zaaknummer
201500038/2/R3
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Voorlopige voorziening
Rechters
  • Th.G. Drupsteen
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Schorsing bestemmingsplan 'Woningen Horst 4' te Kaatsheuvel

Op 20 maart 2015 heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in een zaak waarin een verzoek om voorlopige voorziening werd behandeld. Het verzoeker, wonend te Kaatsheuvel, had beroep ingesteld tegen het besluit van de raad van de gemeente Loon op Zand, dat op 6 november 2014 het bestemmingsplan 'Woningen Horst 4' had vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de bouw van twee woningen aan de Pastoor de Klijnlaan mogelijk. De verzoeker verzocht de voorzieningenrechter om dit plandeel te schorsen om onomkeerbare gevolgen van de inwerkingtreding van het plan te voorkomen.

Tijdens de zitting op 2 maart 2015, waar zowel de verzoeker als de raad vertegenwoordigd waren, werd het verzoek besproken. De verzoeker voerde aan dat het bestemmingsplan geen maximumbreedte voor de te bouwen woningen bevat, wat zou kunnen leiden tot de bouw van een woning of een blok van twee woningen met een breedte van 42 meter, wat niet passend zou zijn in de omgeving. De raad verdedigde het standpunt dat de flexibiliteit van het plan behouden moest blijven en dat er geen plannen waren voor een dergelijke breedte.

Daarnaast stelde de verzoeker dat het plan onvoldoende bescherming biedt aan een waardevolle bomenrij in het plangebied. De voorzieningenrechter constateerde dat het plan inderdaad de mogelijkheid biedt om binnen 1,5 meter van de kroonprojecties van deze bomen te bouwen, wat in strijd lijkt te zijn met eerdere besluiten van het college van burgemeester en wethouders.

Gelet op deze overwegingen besloot de voorzieningenrechter om het besluit van de raad van de gemeente Loon op Zand te schorsen, wat betreft het bouwvlak aan de Pastoor de Klijnlaan. Tevens werd de raad veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten van de verzoeker en het griffierecht.

Uitspraak

201500038/2/R3.
Datum uitspraak: 20 maart 2015
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht) in het geding tussen:
[verzoeker], wonend te Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand,
en
de raad van de gemeente Loon op Zand,
verweerder.
Procesverloop
Bij besluit van 6 november 2014 heeft de raad het bestemmingsplan "Woningen Horst 4" vastgesteld.
Tegen dit besluit heeft [verzoeker] beroep ingesteld.
[verzoeker] heeft de voorzieningenrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.
De besloten vennootschap Beheer en Beleggingsmaatschappij Keli B.V. (hierna: Keli B.V.) heeft, als belanghebbende, een schriftelijke uiteenzetting ingediend.
De voorzieningenrechter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 2 maart 2015, waar [verzoeker] en de raad, vertegenwoordigd door J.W.P. Hooning, zijn verschenen. Tevens is ter zitting Keli B.V., vertegenwoordigd door H. Maton, gehoord.
Overwegingen
1. Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.
2. Het beroep van [verzoeker] richt zich tegen het bouwvlak dat de bouw van twee woningen aan de Pastoor de Klijnlaan te Kaatsheuvel mogelijk maakt. [verzoeker] verzoekt om bij wijze van voorlopige voorziening dit plandeel te schorsen, teneinde onomkeerbare gevolgen van de inwerkingtreding van het plan te voorkomen.
3. [verzoeker] voert aan dat in de planregels ten onrechte geen maximumbreedte voor de te bouwen woningen is opgenomen. Nu het bouwvlak waarbinnen de twee woningen kunnen worden gebouwd een breedte heeft van 42 m is het volgens hem mogelijk dat er één woning of een blok van twee woningen wordt gebouwd met een breedte van 42 m. Dit past volgens [verzoeker] niet in de omgeving.
3.1. De raad stelt zich op het standpunt dat geen maximumbreedte voor de woningen in de planregels is opgenomen om het plan flexibel te houden en dat voorts niet is beoogd een woning of een blok van twee woningen van 42 m breed te bouwen. De voorzieningenrechter stelt echter vast dat het plan dit wel mogelijk maakt. De voorzieningenrechter gaat ervan uit dat ook de raad een dergelijke breedte niet passend acht in de omgeving.
4. [verzoeker] voert verder aan dat het plan onvoldoende bescherming biedt aan de bomenrij in het plangebied die door de raad en het college van burgemeester en wethouders als waardevol en beschermingswaardig is aangemerkt. [verzoeker] verwijst naar het besluit van 28 januari 2014 van het college waarbij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het vellen of doen vellen van deze bomenrij is geweigerd. Hierin staat dat bij het realiseren van bouwplannen binnen 1,5 m van de kroonprojecties van de bomen niet mag worden gebouwd, hetgeen dit plan volgens [verzoeker] wel mogelijk maakt.
4.1. Niet in geschil is dat de bomenrij in het plangebied door de raad en het college als waardevol en beschermingswaardig is aangemerkt. Uit de bomenkaart met kroonprojecties van STORIX Boom- Landschapsbeheer die aan het plan ten grondslag is gelegd, blijkt dat een deel van het bouwvlak waarbinnen de twee woningen mogelijk worden gemaakt, binnen 1,5 m van de kroonprojecties ligt van sommige van deze waardevolle bomen. Het plan maakt het derhalve mogelijk dat binnen 1,5 m van de kroonprojecties van de waardevolle bomen wordt gebouwd. Het is de voorzieningenrechter onduidelijk hoe dit zich verhoudt met de opmerking van het college in voormeld besluit van 28 januari 2014, dat binnen 1,5 m van de kroonprojecties van de bomen niet mag worden gebouwd.
5. Gelet op het vorenstaande ziet de voorzieningenrechter, bij afweging van de betrokken belangen, aanleiding de hierna te melden voorlopige voorziening te treffen.
6. De raad dient op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten te worden veroordeeld.
Beslissing
De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
I. schorst bij wijze van voorlopige voorziening het besluit van de raad van de gemeente Loon op Zand van 6 november 2014, waarbij het bestemmingsplan "Woningen Horst 4" is vastgesteld, wat betreft het bouwvlak aan de Pastoor de Klijnlaan te Kaatsheuvel dat de bouw van twee woningen mogelijk maakt;
II. veroordeelt de raad van de gemeente Loon op Zand tot vergoeding van bij [verzoeker] in verband met de behandeling van het verzoek opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 490,00 (zegge: vierhonderdnegentig euro), geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand;
III. gelast dat de raad van de gemeente Loon op Zand aan [verzoeker] het door hem voor de behandeling van het verzoek betaalde griffierecht ten bedrage van € 165,00 (zegge: honderdvijfenzestig euro) vergoedt.
Aldus vastgesteld door mr. Th.G. Drupsteen, als voorzieningenrechter, in tegenwoordigheid van mr. S.J.R.R. Brock, griffier.
w.g. Drupsteen w.g. Brock
voorzieningenrechter griffier
Uitgesproken in het openbaar op 20 maart 2015
177-603.