201007279/1/R2.
Datum uitspraak: 11 mei 2011
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak in het geding tussen:
De vereniging Bewonersvereniging i.o. "Voor het Blok", gevestigd te Noordgouwe, gemeente Schouwen-Duiveland,
appellante,
de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland,
verweerder.
Bij besluit van 29 april 2010 heeft de raad het bestemmingsplan "1e herziening Noorderpolder II" (hierna: het plan) vastgesteld.
Tegen dit besluit heeft de vereniging bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 28 juli 2010, beroep ingesteld.
De raad heeft een verweerschrift ingediend.
De vereniging heeft een nadere stukken ingediend.
De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.
De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 30 maart 2011, waar de vereniging, vertegenwoordigd door A.J.P. Bakker, en de raad, vertegenwoordigd door mr. C.E. Henderson en drs. O.J.M. Griffioen, beiden werkzaam bij de gemeente, zijn verschenen.
2.1. Het plan betreft een herziening van het bestemmingsplan "Noorderpolder II" en ziet onder meer op een wijziging in de woningtypologie.
2.2. De vereniging kan zich niet verenigen met het plan voor zover het betreft het deelgebied De Velden. Zij stelt dat de wijziging in de woningtypologie van het bouwblok grenzend aan de achterzijde van de percelen aan de Lange Blokweg niet in het belang van omwonenden is nu deze wijziging zal leiden tot een verdere verdichting. Bovendien is het plan op dit punt al eerder aangepast.
Daarnaast stelt de vereniging dat het Kwaliteitsteam onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het kan instemmen met de wijziging. Bovendien doet de voorziene woningtypologie, voor zover het betreft woningen in het goedkopere segment, afbreuk aan de beoogde kwaliteitsnormen zoals verwoord in het kwaliteitshandboek Noorderpolder, aldus de vereniging.
Een toename van het aantal woningen als gevolg van de wijziging zal voorts leiden tot extra verkeersbewegingen terwijl thans de voorkeursgrenswaarde al niet wordt gehaald op de Lange Blokweg.
Ook bestaat volgens de vereniging geen behoefte aan extra woningen. Volgens haar kan het oorspronkelijke plan gefaseerd worden uitgevoerd zodat gewacht kan worden op het nieuwe gemeentelijke beleidsplan wonen.
2.3. De raad stelt dat een wijziging in de woningtypologie noodzakelijk is om een impuls te geven aan de verkoop van de woningen in dit gedeelte van het plangebied Noorderpolder II. De aanwezigheid van bouwputten heeft een nadelige invloed op de verkoop van de woningen. De voorziene wijziging in het type woningen acht de raad beperkt en in overeenstemming met de stedenbouwkundige opzet van dit deelgebied. Evenwel is niet uitgesloten dat de oorspronkelijk opzet van geschakelde woningen zal worden gerealiseerd. Een aanvullend akoestisch onderzoek acht de raad niet noodzakelijk. Met de wijziging wordt immers niet afgeweken van het totaal aantal woningen voor het gehele plangebied Noorderpolder II, aldus de raad.
2.4. In het plan is voor het bouwblok grenzend aan de percelen aan de Lange Blokweg de bestemming "Wonen" met de aanduiding 'facultatief (f)' opgenomen. Op grond van artikel 6, lid 1.2. van de planregels, zijn de gronden met deze bestemming bestemd voor vrijstaande woningen, twee aaneengebouwde woningen, aaneengesloten woningen (minimaal drie aaneen), patiowoningen en geschakelde woningen. Ter plaatse zijn maximaal negen woningen toegestaan.
2.5. In het bestemmingsplan "Noorderpolder II" was aan het desbetreffende bouwblok de bestemming "Wonen" toegekend met de aanduiding 'geschakeld (g)'. In het genoemde bouwblok waren zeven woningen voorzien.
2.6. Voor het bouwblok grenzend aan de percelen aan de Lange Blokweg is voorzien in een verruiming van de mogelijkheden in het type woningen. Naast geschakelde woningen kunnen twee aaneengebouwde woningen en aaneengesloten woningen worden gerealiseerd met een maximum van negen voor het gehele blok. Gelet op hetgeen het vorige plan ter plaatse mogelijk maakte kan dit een verdichting in het bouwvolume met zich brengen. Tussen de percelen aan de Lange Blokweg en het desbetreffende bouwblok wordt evenwel een ruime afstand aangehouden waarbij is voorzien in een tussenliggende groenstrook. Hoewel het bouwvolume ten gevolge van dit plan dus enigszins kan toenemen heeft de raad dit in redelijkheid aanvaardbaar kunnen achten.
2.7. Het kwaliteitshandboek Noorderpolder dient als beleidskader en wordt gebruikt bij het toetsen van concrete inrichtingsaspecten. Voor het deelgebied De Velden is opgenomen dat vier kwadranten worden onderscheiden met formele bebouwing die de lange lijnen accentueren en waarbinnen ruimte is voor informele bebouwing met een lagere goothoogte. In hetgeen de vereniging heeft aangevoerd ziet de Afdeling geen aanleiding te oordelen dat het plan wat betreft de wijziging van het bouwblok grenzend aan de percelen aan de Lange Blokweg in strijd is met het kwaliteitshandboek Noorderpolder. Hierbij wordt betrokken dat de opzet van het deelgebied De Velden uitsluitend wijzigt voor één bouwblok wat betreft de typen woningen, waarbij de verdere opzet en bouwhoogte hetzelfde blijven. Voorts heeft de vereniging niet aannemelijk gemaakt dat het Kwaliteitsteam vanwege belangen bij de ontwikkeling van het gebied ten onrechte en op onjuiste gronden heeft ingestemd met de door haar bestreden wijziging. Dat de wijziging van het type woningen voor het door de vereniging bestreden bouwblok is ingegeven door de huidige woningmarkt maakt dit niet anders.
2.8. Voorts heeft de raad zich naar het oordeel van de Afdeling in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de wijziging in het type woningen, waardoor in vergelijking met het vorige plan twee extra woningen kunnen worden gebouwd, niet zal leiden tot een verkeerstoename van betekenis zodat de raad geen aanleiding heeft hoeven zien tot het instellen van een nieuw akoestisch onderzoek. Hierbij wordt betrokken dat het totaal aantal woningen voor het plangebied Noorderpolder II niet toeneemt met het plan.
Voor zover de vereniging erop wijst dat reeds sprake is van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde voor een aantal woningen langs de Lange Blokweg, tenzij gebruik wordt gemaakt van een bepaald type wegdek, wordt overwogen dat dit bezwaar betrekking heeft op de uitvoering van het bestemmingsplan "Noorderpolder II". Uitvoeringsaspecten kunnen in deze procedure niet aan de orde komen.
2.9. Wat betreft het betoog van de vereniging dat in het plangebied geen behoefte bestaat aan extra woningen wordt overwogen dat de raad heeft gesteld dat het totale aantal voorziene woningen in het plangebied Noorderpolder II gelijk blijft. De vereniging heeft dit niet weersproken zodat dit betoog faalt.
Ten aanzien van het betoog van de vereniging dat het plan gefaseerd kan worden uitgevoerd, zodat niet nu maar op een later moment kan worden bezien of aanpassing van het woningtype wenselijk is, overweegt de Afdeling dat de raad zich in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat aanpassing van het woningtype thans, gezien de woningmarkt, wenselijk is, zodat dit betoog faalt.
2.10. In hetgeen de vereniging heeft aangevoerd ziet de Afdeling geen aanleiding voor het oordeel dat de raad zich niet in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat het plan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening.
In het aangevoerde wordt evenmin aanleiding gevonden voor het oordeel dat het bestreden besluit anderszins is voorbereid of genomen in strijd met het recht. Het beroep is ongegrond.
2.11. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Recht doende in naam der Koningin:
verklaart het beroep ongegrond.
Aldus vastgesteld door mr. J.A. Hagen, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. H.E. Troost, ambtenaar van staat.
w.g. Hagen w.g. Troost
lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van staat
Uitgesproken in het openbaar op 11 mei 2011