ECLI:NL:RVS:2009:BH0759
Raad van State
- Hoger beroep
- R. van der Spoel
- P.A. Offers
- C.H.M. van Altena
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van het beleid inzake verblijfsvergunningen voor homoseksuelen uit Iran
In deze zaak heeft de Raad van State op 16 januari 2009 uitspraak gedaan in het hoger beroep van een vreemdeling die een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd had aangevraagd. De staatssecretaris van Justitie had deze vergunning verleend met ingang van 29 november 2006, de datum waarop het beleid voor homoseksuelen uit Iran in werking trad, zoals vastgelegd in het Wijzigingsbesluit Vreemdelingencirculaire 2000 (WBV 2006/38). De vreemdeling was van mening dat de rechtbank ten onrechte had overwogen dat de ingangsdatum van het beleid de toets in rechte kon doorstaan. Hij betoogde dat de staatssecretaris niet had mogen afzien van het met terugwerkende kracht invoeren van het beleid, zoals gesuggereerd in een brief van Human Rights Watch van 5 oktober 2006.
De Raad van State oordeelde dat de rechtbank terecht had vastgesteld dat de staatssecretaris beleidsvrijheid toekomt bij de vaststelling van het beleid dat wordt gevoerd bij de toepassing van artikel 29, eerste lid, onder c, van de Vreemdelingenwet 2000. De rechtbank had bovendien terecht overwogen dat er geen grond was voor het oordeel dat de ingangsdatum van het beleid niet kon worden gehandhaafd. De korte periode tussen de publicatie van de brief van Human Rights Watch en de inwerkingtreding van het beleid was van belang in deze beoordeling. De Raad van State bevestigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde dat de staatssecretaris de verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd met ingang van de genoemde datum had mogen verlenen.
De uitspraak benadrukt de beleidsvrijheid van de staatssecretaris in het asielbeleid en de noodzaak om de ingangsdatum van beleid zorgvuldig te overwegen, vooral in het licht van humanitaire redenen. De Raad van State bevestigde de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaarde het hoger beroep van de vreemdeling kennelijk ongegrond.