ECLI:NL:RVS:2005:AT7435

Raad van State

Datum uitspraak
15 juni 2005
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
200409617/1
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • H. Beekhuis
  • W. van Hardeveld
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beroep tegen vergunning voor vleeskuikens- en jongveehouderij op milieugrondslagen

In deze zaak gaat het om een beroep ingesteld door een appellant tegen een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Maasdonk, waarbij op 7 september 2004 een vergunning is verleend voor het veranderen van een vleeskuikens- en jongveehouderij. De vergunninghoudster heeft deze vergunning verkregen op basis van de Wet milieubeheer. Het besluit is op 22 oktober 2004 ter inzage gelegd, waarna de appellant op 1 december 2004 beroep heeft ingesteld. De Raad van State heeft de zaak behandeld op 13 mei 2005, waarbij de appellant en de vertegenwoordiger van de verweerder aanwezig waren. De vergunninghoudster was ook vertegenwoordigd.

De Raad van State overweegt dat volgens artikel 20.6 van de Wet milieubeheer alleen bepaalde belanghebbenden beroep kunnen instellen. De appellant heeft geen bedenkingen ingebracht tegen het ontwerp van het besluit, waardoor zijn beroep niet-ontvankelijk is verklaard voor wat betreft de afstand tot het kwetsbaar gebied. De Raad van State heeft verder gekeken naar de argumenten van de appellant over stankhinder. De verweerder heeft de Richtlijn veehouderij en stankhinder 1996 gehanteerd bij de beoordeling van de stankhinder. De Afdeling stelt vast dat de afstandseisen zijn nageleefd en dat de appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat er onaanvaardbare stankhinder zal optreden.

Uiteindelijk heeft de Raad van State het beroep, voor zover ontvankelijk, ongegrond verklaard. Er zijn geen gronden voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak is gedaan in naam der Koningin en is openbaar uitgesproken op 15 juni 2005.

Uitspraak

200409717/1.
Datum uitspraak: 15 juni 2005
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak in het geding tussen:
[appellant], wonend te [woonplaats], gemeente Maasdonk,
en
het college van burgemeester en wethouders van Maasdonk,
verweerder.
1.    Procesverloop
Bij besluit van 7 september 2004 heeft verweerder krachtens de Wet milieubeheer aan [vergunninghoudster] een vergunning verleend voor het veranderen van een vleeskuikens- en jongveehouderij gelegen op het perceel [locatie 1] te [plaats], kadastraal bekend gemeente [plaats], sectie […], nummer […]. Dit besluit is op 22 oktober 2004 ter inzage gelegd.
Tegen dit besluit heeft appellant bij brief van 30 november 2004, bij de Raad van State ingekomen op 1 december 2004, beroep ingesteld.
Bij brief van 31 januari 2005 heeft verweerder een verweerschrift ingediend.
De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.
De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 13 mei 2005, waar appellant in persoon, en verweerder vertegenwoordigd door M.H.W.M. Hairwassers, ambtenaar van de gemeente, zijn verschenen. Voorts is vergunninghoudster vertegenwoordigd door [gemachtigde], daar als partij gehoord.
2.    Overwegingen
2.1.    Ingevolge artikel 20.6, tweede lid, van de Wet milieubeheer kan tegen een besluit als het onderhavige beroep worden ingesteld door:
a.    degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
b.    de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit;
c.    degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;
d.    belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.
Appellant heeft de grond inzake de afstand tot het kwetsbaar gebied niet als bedenking tegen het ontwerp van het besluit ingebracht. Verder is het bepaalde onder b en c hier niet van toepassing. Niet is gebleken van omstandigheden op grond waarvan appellant redelijkerwijs niet kan worden verweten op dit punt geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit. Uit het vorenstaande volgt dat het beroep in zoverre niet-ontvankelijk is.
2.2.    Artikel 8.10, eerste lid, van de Wet milieubeheer bepaalt dat de vergunning slechts in het belang van de bescherming van het milieu kan worden geweigerd. Ingevolge artikel 8.11, tweede lid, kan een vergunning in het belang van de bescherming van het milieu onder beperkingen worden verleend. Ingevolge het derde lid van dit artikel worden aan een vergunning de voorschriften verbonden die nodig zijn ter bescherming van het milieu. Voorzover door het verbinden van voorschriften aan de vergunning de nadelige gevolgen die de inrichting voor het milieu kan veroorzaken, niet kunnen worden voorkomen, worden aan de vergunning de voorschriften verbonden, die de grootst mogelijke bescherming bieden tegen die gevolgen, tenzij dat redelijkerwijs niet kan worden gevergd.
Hieruit volgt dat de vergunning moet worden geweigerd, indien de nadelige gevolgen die de inrichting voor het milieu kan veroorzaken door het stellen van voorschriften en beperkingen niet kunnen worden voorkomen dan wel niet voldoende kunnen worden beperkt.
Bij de toepassing van de artikelen 8.10, eerste lid, en 8.11 van de Wet milieubeheer komt verweerder een zekere beoordelingsvrijheid toe, die haar begrenzing onder meer vindt in hetgeen voortvloeit uit de meest recente algemeen aanvaarde milieutechnische inzichten.
2.3.    Appellant voert aan dat hij onaanvaardbare stankhinder vreest ten gevolge van de uitbreiding van de inrichting.
Verweerder heeft bij de beoordeling van de stankhinder de Richtlijn veehouderij en stankhinder 1996 (hierna: de Richtlijn) gehanteerd, voorzover het betreft de afstandsbepaling van het emissiepunt tot voor stank gevoelige objecten. Bij de bepaling van de omgevingscategorieën heeft hij de brochure Veehouderij en Hinderwet gehanteerd.
De Afdeling stelt vast dat het emissiepunt niet dichterbij de woning van appellant, gelegen aan [locatie 2], komt te liggen. Tevens wijzigt de veestapel ten opzichte van de onderliggende vergunning niet. Door verweerder is onbestreden gesteld dat ten opzichte van de woning op het perceel [locatie 3] aan de afstanden in de Richtlijn is voldaan. Ook overigens heeft appellant niet aannemelijk gemaakt dat bij woningen van derden onaanvaardbare stankhinder wordt ondervonden. De Afdeling is derhalve van oordeel dat verweerder zich in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat voor onaanvaardbare stankhinder niet behoeft te worden gevreesd. Verweerder heeft terecht geen aanleiding gezien de vergunning vanwege stankhinder te weigeren.
2.4.    Het beroep is, voorzover ontvankelijk, ongegrond.
2.5.    Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
3.    Beslissing
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Recht doende in naam der Koningin:
I.    verklaart het beroep niet-ontvankelijk voorzover het de grond inzake de afstand tot het kwetsbaar gebied betreft;
II.    verklaart het beroep voor het overige ongegrond.
Aldus vastgesteld door mr. H. Beekhuis, Lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. W. van Hardeveld, ambtenaar van Staat.
w.g. Beekhuis    w.g. Van Hardeveld
Lid van de enkelvoudige kamer    ambtenaar van Staat
Uitgesproken in het openbaar op 15 juni 2005
312-493.