3.1In de tussenuitspraak heeft de rechtbank – kort samengevat – overwogen dat het college niet heeft onderkend dat de omgevingsvergunning in strijd met artikel 18.2 van het vigerende bestemmingsplan Zandberg is verleend. In dit artikel zijn de bouwvoorschriften behorende bij de dubbelbestemming ‘Waarde-Archeologie’ opgenomen. Het bouwplan voorziet in een uitbreiding van de woning met meer dan 100 m², hetgeen zorgt voor strijdigheid met dit artikel.
De rechtbank heeft het college in de gelegenheid gesteld om te beoordelen of dit gebrek hersteld kan worden.
De herstelpoging van het college
4. Naar aanleiding van de tussenuitspraak heeft het college op 20 oktober 2023 een (aanvullende) omgevingsvergunning voor de activiteit “strijdig gebruik” verleend die ziet op de dubbelbestemming ‘Waarde-Archeologie’.
De reacties van overige partijen op de herstelpoging
5. Bij bericht van 23 november 2023 heeft vergunninghoudster aangegeven zich in het herstelbesluit te kunnen vinden. Zij geeft aan dat naar haar mening het geconstateerde gebrek hiermee is hersteld.
6. Eisers hebben bij brief van 4 december 2023 gereageerd. Zij hebben – samengevat – aangevoerd dat het herstelbesluit onvoldoende is gemotiveerd. Het college volstaat met het verwijzen naar een – door de gemeente Breda zelf opgesteld – Programma van Eisen dat onderdeel uitmaakt van het herstelbesluit zonder daarbij aan te geven waar in dit document blijkt dat voldaan wordt aan de gestelde normstelling en/of uitvoering.
Gelet op de omvang van het Programma van Eisen zijn eisers van mening dat van hen niet gevergd mag worden dat zij zich tot in detail in dit document verdiepen om te beoordelen of aan de eisen van de gebruikte afwijkingsbevoegdheid wordt voldaan.
Wat vindt de rechtbank van de herstelpoging?
7. De rechtbank kwalificeert de (aanvullende) omgevingsvergunning van 20 oktober 2023 als een besluit in de zin van artikel 6:19 van de Awb (bestreden besluit II). Dat betekent dat het beroep van rechtswege ook hiertegen gericht is, tenzij eisers met bestreden besluit II volledig tegemoet gekomen worden. Eisers worden door bestreden besluit II niet volledig tegemoet gekomen.
8. De rechtbank is van oordeel dat het college met bestreden besluit II het in de tussenuitspraak van 14 juli 2023 geconstateerde gebrek heeft hersteld.
De rechtbank stelt vast dat het college de (aanvullende) omgevingsvergunning (bestreden besluit II) heeft verleend met toepassing van artikel 18.3 van het bestemmingsplan Zandberg.Het college heeft daarbij aangegeven dat de aanwezige archeologische waarde veilig wordt gesteld door het van het besluit onderdeel uitmakende Programma van Eisen.
Eisers hebben geen inhoudelijke (archeologische) argumenten naar voren gebracht die de strekking hebben dat met het Programma van Eisen de aanwezige archeologische waarde onvoldoende veilig wordt gesteld. De rechtbank ziet – gelet op artikel 8:69, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)– geen aanleiding om zich hierover zelfstandig een oordeel te vormen.
Ongeacht de omvang van een bestreden besluit ligt het op de weg van eisers om met inhoudelijke argumenten te onderbouwen op welke onderdelen een bestreden besluit onjuist is. In het voorliggende geval had het op de weg van eisers gelegen om met inhoudelijke argumenten te onderbouwen waarom de aanwezige archeologische waarde door het overgelegde Programma van Eisen niet veilig wordt gesteld.
Uit artikel 18.3 van het bestemmingsplan volgt bovendien niet dat dit rapport niet door de gemeente Breda zelf opgesteld had mogen worden. Eisers hebben ook op dit punt nagelaten inhoudelijk te onderbouwen waarom de aanwezige archeologische waarde daardoor niet veilig is gesteld.
Dat maakt dat het beroep tegen de bestreden besluit II ongegrond is.