ECLI:NL:RBZWB:2024:3299

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
22 mei 2024
Publicatiedatum
22 mei 2024
Zaaknummer
02-700159-17
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Op tegenspraak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van terbeschikkingstelling en voorwaarden voor beëindiging van dwangverpleging

Op 22 mei 2024 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan in de zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling (tbs) van een betrokkene, geboren in 1980, die momenteel verblijft in een GGZ-instelling. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie om de tbs met één jaar te verlengen, toegewezen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene, die eerder wegens poging tot doodslag tbs met verpleging van overheidswege opgelegd kreeg, nog steeds lijdt aan een ziekelijke stoornis, namelijk schizofrenie en een stoornis in het gebruik van middelen. De tbs is op 23 mei 2018 aangevangen en is eerder verlengd op 17 mei 2023. Tijdens de zitting op 8 mei 2024 zijn zowel de betrokkene als deskundigen gehoord, waaronder een klinisch psycholoog en een reclasseringswerkster. De tbs-instelling heeft geadviseerd om de tbs te verlengen, maar met de mogelijkheid om de verpleging voorwaardelijk te beëindigen. De rechtbank heeft de voorwaarden voor de beëindiging van de verpleging vastgesteld, waaronder het verbod op het gebruik van drugs en alcohol, en de verplichting om medicatie in te nemen. De rechtbank heeft ook goedkeuring gegeven voor een reis naar Frankrijk, mits de reclassering toestemming verleent. De beslissing is genomen met inachtneming van de adviezen van de tbs-instelling en de reclassering, en de rechtbank heeft benadrukt dat de veiligheid van anderen voorop staat.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
Strafrecht
Zittingsplaats: Middelburg
Parketnummer: 02-700159-17
beslissing van de meervoudige kamer d.d. 22 mei 2024
op de vordering van de officier van justitie tot verlenging van de terbeschikkingstelling van
[betrokkene]
geboren te [geboorteplaats] , op [geboortedag] 1980,
thans verblijvende op de [GGZ-instelling] .

1.De stukken

Het dossier bevat onder meer de volgende stukken:
- de vordering van de officier van justitie van 20 maart 2024, die strekt tot verlenging van de terbeschikkingstelling (hierna: tbs) met 1 jaar;
- de behandelaantekeningen aangaande [betrokkene] (hierna: betrokkene) over de periode van juni 2023 t/m februari 2024;
- het rapport van forensisch psychiatrische kliniek [tbs-instelling] (hierna: tbs-instelling) van 12 maart 2024, waarin het advies van de tbs-instelling is vermeld;
- een advies van de reclassering van 22 april 2024.

2.De procesgang

Bij vonnis van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 7 mei 2018 is betrokkene, wegens poging tot doodslag ontslagen van alle rechtsvervolging en is aan hem tbs met verpleging van overheidswege opgelegd.
De rechtbank constateert dat het hier gaat om een misdrijf als bedoeld in artikel 38e, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht.
De tbs is op 23 mei 2018 aangevangen.
De tbs is bij beslissing van 17 mei 2023 verlengd voor een termijn van één jaar.
Tijdens het onderzoek ter openbare terechtzitting van de rechtbank van 8 mei 2024 is de officier van justitie gehoord.
Tevens is betrokkene gehoord, bijgestaan door zijn raadsman mr. J.C.W.L. Grootjans, advocaat te Middelburg.
Voorts zijn de deskundigen, mevrouw drs. [naam 1] , klinisch psycholoog en mevrouw [naam 2] , reclasseringswerkster, gehoord.

3.Het advies van de tbs-instelling

De tbs-instelling heeft geadviseerd tbs te verlengen met één jaar, waarbij de verpleging voorwaardelijk zou kunnen worden beëindigd.
De tbs-instelling heeft daartoe aangevoerd dat er bij betrokkene ten tijde van het gepleegde feit sprake was van een stoornis in het gebruik van middelen en schizofrenie met auditieve hallucinaties en paranoïde wanen. Op dit moment is de stoornis in het gebruik van middelen langdurig in remissie. Schizofrenie is een chronische aandoening, maar de genoemde symptomen zijn grotendeels onder controle. Als gevolg van deze stoornissen is er een verminderd cognitief niveau van functioneren en ook sociaal emotioneel is hij minder vaardig. Hij heeft behoefte aan begeleiding en zorg, maar de kans op agressief delictgedrag is niet groot. Het risico zou oplopen als hij weer drugs zou gaan gebruiken of psychiatrisch zou ontregelen, maar zolang hij in zorg blijft, zal dat snel gesignaleerd worden. Hij is op dit moment maatschappelijk ingebed, heeft dagbesteding, sociale contacten, contact met familie en hij heeft een band met zijn hulpverleners. In deze context is de verwachting dat betrokkene aan zelfstandigheid nog kan winnen en dat het risico op delictgedrag duurzaam verlaagd kan worden. De verwachting is ook dat in de toekomst toezicht en begeleiding door de hulpverlening nodig zullen blijven.
Ter zitting heeft de deskundige daaraan nog het volgende toegevoegd. Betrokkene wil graag naar Frankrijk met zijn zus om zijn vader daar te bezoeken. Dat zal hem ook goed doen. De deskundige ziet geen echte beletselen om betrokkene zijn vader te laten bezoeken in Frankrijk. De deskundige kan zich erin vinden dat de toestemming daarvoor schriftelijk moet zijn en dat daarin moet worden vermeld onder welke voorwaarden die toestemming is verleend. Ook kan de deskundige zich vinden in het toevoegen van de voorwaarde dat betrokkene zijn medicatie blijft innemen.

4.Het advies van de reclassering

In overleg met de tbs-instelling heeft de reclassering een maatregelenrapport opgesteld.
Onder de volgende voorwaarden zou de tbs beëindigd kunnen worden:
* Betrokkene maakt zich niet schuldig aan een strafbaar feit;
*Betrokkene werkt mee aan het reclasseringstoezicht. Deze medewerking houdt onder andere in:
• Betrokkene meldt zich op afspraken bij de reclassering. De reclassering bepaalt hoe vaak dat nodig is.
• Betrokkene laat een of meer vingerafdrukken nemen en laat een geldig identiteitsbewijs zien. Dit is nodig om de identiteit van betrokkene vast te stellen.
• Betrokkene houdt zich aan de aanwijzingen van de reclassering. De reclassering kan
aanwijzingen geven die nodig zijn voor de uitvoering van het toezicht of om betrokkene te
helpen bij het naleven van de voorwaarden.
• Betrokkene helpt de reclassering aan een actuele foto waarop zijn gezicht herkenbaar is. Deze foto is nodig voor opsporing bij ongeoorloofde afwezigheid.
• Betrokkene werkt mee aan huisbezoeken.
• Betrokkene geeft de reclassering inzicht in de voortgang van begeleiding en/of behandeling door andere instellingen of hulpverleners.
• Betrokkene vestigt zich niet op een ander adres zonder toestemming van de reclassering.
• Betrokkene werkt mee aan het uitwisselen van informatie met personen en instanties die contact hebben met betrokkene, als dat van belang is voor het toezicht.
*Als de reclassering dat nodig vindt en betrokkene daarmee instemt, kan betrokkene voor een time-out worden opgenomen in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) of andere instelling. Deze time-out duurt totdat de reclassering of betrokkene deze beëindigt, maar maximaal zeven weken, met de mogelijkheid van verlenging met nog eens maximaal zeven weken, tot maximaal veertien weken per jaar;
*Betrokkene verblijft bij [GGZ-instelling] of een andere instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Het verblijf duurt zolang de reclassering dat nodig vindt;
Betrokkene houdt zich aan de huisregels en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld;
* Betrokkene gebruikt geen drugs en werkt mee aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
*Betrokkene gebruikt geen alcohol, en werkt mee aan urineonderzoek en ademonderzoek (blaastest) om dit alcoholverbod te controleren. De reclassering bepaalt met welke controlemiddelen en hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
*Betrokkene spant zich in voor het behouden van zinvolle vrije tijd- en dagbesteding met een vaste structuur. De dagbesteding draagt bij aan het voorkomen van delictgedrag.
*Betrokkene werkt mee aan controle van het gebruik van alcohol en drugs om het middelengebruik te beheersen. De reclassering kan urineonderzoek en ademonderzoek (blaastest) gebruiken voor de controle. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
*Betrokkene gaat niet naar het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, zonder toestemming van de reclassering.

5.Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie is ter zitting bij de vordering de tbs met een jaar te verlengen gebleven. Daarnaast kan de officier van justitie zich vinden in het advies de verpleging van overheidswege van de tbs voorwaardelijk te beëindigen onder de voorwaarden zoals die in het maatregelenrapport zijn genoemd. De officier van justitie ziet ook geen beletselen voor betrokkene om de reis naar zijn vader in Frankrijk te maken indien de reclassering daartoe toestemming geeft. In dat kader heeft de officier van justitie wel verzocht de voorwaarden aan te vullen. Dit betreft de voorwaarde dat betrokkene niet naar het buitenland mag. Deze voorwaarde dient als volgt te worden gewijzigd/aangevuld:
“dat betrokkene niet naar het buitenland of het Carabisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden gaat,
tenzij er uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de reclassering is waarin is opgenomen hoe lang en met wie en onder welke verdere voorwaarden hij in het buitenland mag verblijven.”
Daarnaast heeft de officier van justitie verzocht om als voorwaarde toe te voegen
“dat betrokkene verplicht is de aan hem door de kliniek voorgeschreven medicatie in te nemen.”

6.Het standpunt van de verdediging

Betrokkene heeft ter zitting verklaard dat het goed met hem gaat en dat hij heel graag naar zijn vader zou willen in Frankrijk.
De verdediging heeft betoogd het eens te zijn met de adviezen van de tbs-instelling en van de reclassering tot verlenging van de tbs en een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging.

7.Het oordeel van de rechtbank

De tbs kan slechts worden verlengd indien de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen de verlenging van de tbs eist. Het recidivegevaar moet nog aanwezig zijn en dient voort te vloeien uit een ziekelijke stoornis en/of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Gelet op de adviezen van de tbs-instelling en de externe gedragsdeskundigen wordt nog steeds voldaan aan dit wettelijke criterium. Er is immers nog steeds sprake van stoornis in het gebruik van middelen en schizofrenie met auditieve hallucinaties en paranoïde wanen. Op dit moment is de stoornis in het gebruik van middelen langdurig in remissie. Schizofrenie is een chronische aandoening, maar de genoemde symptomen zijn grotendeels onder controle. Het recidiverisico is thans niet groot.
Gelet op hetgeen hierboven is overwogen, is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen, eist dat de tbs wordt verlengd met 1 jaar, doch dat de verpleging van overheidswege voorwaardelijk wordt beëindigd. Zij zal daaraan de door de reclassering gestelde voorwaarden verbinden met de aanvullingen, zoals verzocht door de officier van justitie. Dit betekent dat betrokkene na (schriftelijke) toestemming van de reclassering de door hem zo gewenste reis met zijn zus naar zijn vader in Frankrijk kan gaan maken. De rechtbank ziet dat als een mooie bekroning voor betrokkene die enorm goed heeft meegewerkt met zijn behandeling.

8.De beslissing.

De rechtbank verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling van betrokkene met een (1) jaar.
- beëindigt de verpleging van overheidswege voorwaardelijk;
- verbindt daaraan de volgende voorwaarden:
* dat betrokkene zich niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
*dat betrokkene meewerkt aan het reclasseringstoezicht. Deze medewerking houdt onder andere in:
• Betrokkene meldt zich op afspraken bij de reclassering. De reclassering bepaalt hoe vaak dat nodig is;
• Betrokkene laat een of meer vingerafdrukken nemen en laat een geldig identiteitsbewijs zien. Dit is nodig om de identiteit van betrokkene vast te stellen;
• Betrokkene houdt zich aan de aanwijzingen van de reclassering. De reclassering kan
aanwijzingen geven die nodig zijn voor de uitvoering van het toezicht of om betrokkene te
helpen bij het naleven van de voorwaarden;
• Betrokkene helpt de reclassering aan een actuele foto waarop zijn gezicht herkenbaar is. Deze foto is nodig voor opsporing bij ongeoorloofde afwezigheid;
• Betrokkene werkt mee aan huisbezoeken;
• Betrokkene geeft de reclassering inzicht in de voortgang van begeleiding en/of behandeling door andere instellingen of hulpverleners;
• Betrokkene vestigt zich niet op een ander adres zonder toestemming van de reclassering;
• Betrokkene werkt mee aan het uitwisselen van informatie met personen en instanties die contact hebben met betrokkene, als dat van belang is voor het toezicht;
* dat betrokkene - als de reclassering dat nodig vindt en betrokkene daarmee instemt - voor een time-out kan worden opgenomen in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) of andere instelling. Deze time-out duurt totdat de reclassering of betrokkene deze beëindigt, maar maximaal zeven weken, met de mogelijkheid van verlenging met nog eens maximaal zeven weken, tot maximaal veertien weken per jaar;
* dat betrokkene verblijft bij [GGZ-instelling] of een andere instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Het verblijf duurt zolang de reclassering dat nodig vindt; Betrokkene houdt zich aan de huisregels en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld;
* dat betrokkene de door de kliniek aan hem voorgeschreven medicatie inneemt en zal meewerken aan de controle hierop;
* dat betrokkene geen drugs gebruikt en meewerkt aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
* dat betrokkene geen alcohol gebruikt en meewerkt aan urineonderzoek en ademonderzoek (blaastest) om dit alcoholverbod te controleren. De reclassering bepaalt met welke controlemiddelen en hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd;
* dat betrokkene zich inspant voor het behouden van zinvolle vrije tijd- en dagbesteding met een vaste structuur. De dagbesteding draagt bij aan het voorkomen van delictgedrag;
* dat betrokkene niet naar het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden gaat, tenzij er uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de reclassering is waarin is opgenomen hoe lang en met wie en onder welke verdere voorwaarden hij in het buitenland mag verblijven;
- draagt de reclassering op hulp en steun te verlenen bij naleving van de voorwaarden.
Deze beslissing is gegeven door mr. A.B. Scheltema Beduin, voorzitter, mr. N. van der Ploeg-Hogervorst en mr. H. Skalonjic, rechters, in tegenwoordigheid van de griffier G.T.A. Schuurmans-Knoop en is uitgesproken ter openbare zitting op 22 mei 2024.
Mr. Skalonjic en de griffier zijn niet in de gelegenheid deze beslissing mede te ondertekenen.