ECLI:NL:RBZWB:2024:1488

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
21 februari 2024
Publicatiedatum
7 maart 2024
Zaaknummer
C/02/418933 / JE RK 24-229
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Rekestprocedure
Rechters
  • mr. Duinhof
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige

Op 21 februari 2024 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een beschikking gegeven in een rekestprocedure betreffende een voorwaardelijke machtiging voor gesloten jeugdhulp voor een minderjarige, geboren in 2007. Het verzoek is ingediend door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland, met als doel de minderjarige, hierna te noemen [minderjarige], voor een periode van zes maanden op te nemen in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp. De kinderrechter heeft vastgesteld dat er ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen zijn die de ontwikkeling van [minderjarige] ernstig belemmeren. Er zijn zorgen over zijn gedrag, waaronder drugsgebruik, wegloopgedrag en negatieve contacten, die niet zonder intensieve hulpverlening kunnen worden aangepakt.

Tijdens de mondelinge behandeling waren de minderjarige, zijn ouders en een vertegenwoordiger van het college aanwezig. De ouders hebben hun instemming gegeven met het verzoek, waarbij de moeder hoopt dat de hulpverlening rust zal brengen in de situatie. De kinderrechter heeft geconcludeerd dat de voorwaardelijke machtiging noodzakelijk is om te voorkomen dat [minderjarige] zich onttrekt aan de benodigde jeugdhulp. De kinderrechter heeft de machtiging verleend voor de periode van 21 februari 2024 tot 21 augustus 2024, onder voorwaarden die zijn opgenomen in het hulpverleningsplan. De beslissing is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken, met de mogelijkheid voor hoger beroep binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Familie- en Jeugdrecht
Locatie Middelburg
Zaaknummer: C/02/418933 / JE RK 24-229
Datum uitspraak: 21 februari 2024
Beschikking van de kinderrechter over een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp
in de zaak van
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland,
hierna te noemen het college,
zetelende te Zierikzee,
over
[minderjarige], geboren op [geboortedag] 2007 in [geboorteplaats] ,
hierna te noemen [minderjarige] ,
advocaat mr. M. Kalle te Middelburg.
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:
[de moeder],
hierna te noemen de moeder,
wonende in [woonplaats 1] ,
[de vader],
hierna te noemen de vader,
wonende in [woonplaats 2] .

1.Het verloop van de procedure

1.1.
De kinderrechter neemt de volgende stukken mee in haar beoordeling:
- het verzoekschrift met bijlagen, binnengekomen bij de rechtbank op 9 februari 2024;
- de instemmende verklaring van de gedragswetenschapper van 13 februari 2024.
1.2.
De mondelinge behandeling met gesloten deuren heeft plaatsgevonden op 21 februari 2024. Daarbij waren aanwezig:
- [minderjarige] met zijn advocaat;
- de vader;
- de moeder;
- een vertegenwoordigster van het college.

2.De feiten

2.1.
[minderjarige] is tijdens het huwelijk van de vader en de moeder geboren.
2.2.
De vader en de moeder zijn belast met het ouderlijk gezag over [minderjarige] .
2.3.
[minderjarige] woont bij zijn vader.

3.Het verzoek

3.1.
Het college verzoekt een voorwaardelijke machtiging om [minderjarige] in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van zes maanden.
3.2.
De jeugdhulpaanbieder heeft in het hulpverleningsplan van 31 januari 2024 de voorwaarden opgenomen en de jeugdhulpaanbieder genoemd die bereid is [minderjarige] op te nemen. Tevens is vermeld welke medewerker bevoegd is tot het nemen van het besluit tot opname.
3.3.
De gedragswetenschapper drs. [naam 1] stemt in met het verzoek van het college.

4.De standpunten

4.1.
Het college heeft in het verzoek met bijlagen uitgelegd dat een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp nodig is omdat [minderjarige] zichzelf en anderen in gevaar blijft brengen met de keuzes die hij maakt. Er is sprake van destructieve patronen, met drugsgebruik, wegloopgedrag, het niet nakomen van (veiligheids)afspraken en negatieve contacten. Het lukt hem en zijn ouders niet om de patronen te doorbreken. Er is overwogen om MST in te zetten, maar er is de keuze gemaakt om [minderjarige] eerst te laten deelnemen aan een traject bij [geestelijke gezondheidszorg] . Hij kan per 28 februari 2024 starten bij [geestelijke gezondheidszorg] . De voorwaardelijke machtiging dient als stok achter de deur tijdens dit traject en het vervolgtraject, om [minderjarige] te helpen en patronen te doorbreken. De kans is aanwezig dat hij zich zonder een dergelijke machtiging zal onttrekken aan de hulpverlening en hij verder stagneert in zijn ontwikkeling.
4.2.
[minderjarige] stemt in met de voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp en de voorwaarden die aan hem zijn gesteld in het hulpverleningsplan. Hij beseft dat hij mensen (met name zijn moeder) pijn heeft gedaan door zijn acties en hij is teleurgesteld in zichzelf. Het gaat nu bij de vader thuis goed, maar hij weet niet waar dat door komt. Namens [minderjarige] wordt erkend dat het echt niet goed ging en dat er iets moest gebeuren. [minderjarige] weet waar hij voor heeft getekend en aan de wettelijke vereisten voor de gevraagde machtiging wordt voldaan. Hij wil zich inzetten om het vertrouwen van zijn ouders, met name zijn moeder, terug te winnen.
4.3.
De moeder stemt in met het verzoek. Het is een hele heftige tijd en de situatie met [minderjarige] heeft invloed op alles. De moeder hoopt dat het rust gaat geven als [minderjarige] zich echt wil laten helpen. Ze hoopt dat hij de kans aangrijpt. Na de inzet van [geestelijke gezondheidszorg] kan MST wellicht helpend zijn. Eerder was dat niet passend wegens de woonsituatie van de moeder en zij had ook zorgen of het zou werken bij de vader thuis. Het gaat nu goed, maar de moeder denkt dat dit ook komt omdat kennis [naam 2] vast zit. Hij komt echter op een dag vrij en dan moet [minderjarige] stevig in zijn schoenen kunnen staan en ‘nee’ kunnen zeggen tegen hem.
4.4.
De vader stemt in met het verzoek. [minderjarige] woont nu bij hem. De vader is van baan gewisseld, zodat dit mogelijk was. [minderjarige] zit nu hele dagen thuis. Soms moet hij ook even naar buiten, maar dan houdt de vader zijn hart vast. Hij weet niet met wie hij dan is en of [minderjarige] drugs gebruikt op die momenten. De vader had moeite met de inzet van MST. Als het traject bij [geestelijke gezondheidszorg] wordt doorlopen krijgt [minderjarige] behandeling en de ouders ook. Ook volgt er nabehandeling. Daar staat de vader achter.

5.De beoordeling

5.1.
De kinderrechter is van oordeel dat jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van [minderjarige] naar volwassenheid ernstig belemmeren. Deze problemen maken dat het verblijf in een gesloten accommodatie noodzakelijk en geschikt is om te voorkomen dat [minderjarige] zich onttrekt aan de jeugdhulp die hij nodig heeft of daaraan door anderen wordt onttrokken. Buiten de gesloten accommodatie kan de ernstige belemmering in de ontwikkeling naar volwassenheid alleen worden afgewend door het stellen en naleven van voorwaarden. Het is niet gebleken dat er minder ingrijpende mogelijkheden zijn om deze problemen te behandelen (artikel 6.1.4, tweede lid, Jeugdwet (Jw)). De kinderrechter zal dit uitleggen.
5.2.
Uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling van 21 februari 2024 blijkt dat er grote zorgen zijn over [minderjarige] en zijn omgeving. Er is sprake van een patroon met drugsgebruik, handelen in drugs, agressie, onttrekking aan het gezag en negatieve contacten met de politie. [minderjarige] heeft periodes waarin hij wegloopt, zich omgeeft met negatieve contacten en niet laat weten waar hij is. Hoewel hij met tijden gemotiveerd is voor school en werk, lukt het hem niet om dit vol te houden en valt hij steeds terug in negatieve patronen. Hij bevindt zich in onveilige situaties en brengt daarmee niet enkel zijn eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van anderen. Dit heeft invloed op het hele gezinssysteem. Gebleken is dat het zonder inzet van intense hulpverlening niet lukt om een structurele verandering teweeg te brengen. Om die reden is afgesproken dat [minderjarige] deel zal nemen aan een traject bij [geestelijke gezondheidszorg] . Daar kan hij per 28 februari 2024 starten. Om hem een stok achter de deur te geven om dit traject gemotiveerd te starten, maar ook vol te houden, is de voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp nodig. [minderjarige] wil een gesloten plaatsing bij [jeugdhulp] voorkomen en het succesvol doorlopen van een traject bij [geestelijke gezondheidszorg] lijkt daar op dit moment de laatste mogelijkheid toe. Hem wordt daarom op het hart gedrukt om goed mee te werken en zich te houden aan de voorwaarden zoals gesteld in het hulpverleningsplan waar hij mee akkoord is gegaan, te weten:
1. Je komt niet op een negatieve manier in aanraking met de politie.
Toelichting: op het moment dat jij in contact komt met de politie dan zullen naast je ouders ook de betrokken hulpverleners rondom jou geïnformeerd worden;
2. Je werkt mee aan de begeleiding/behandeling van [geestelijke gezondheidszorg] en de daarop volgende begeleiding/behandeling.
Dit betekent:
o Je komt de afspraken die met je gemaakt worden na;
o Je werkt actief mee aan de behandeling/begeleiding en onttrekt je niet aan de zorg;
o Je werkt mee aan de nabehandeling van [geestelijke gezondheidszorg] .
3. Je volgt onderwijs, dagbesteding, stage of werk volgens rooster en/of gaat volgens afspraak hier naar toe.
Dit betekent:
o Je gaat naar de lessen die in het schoolrooster staan;
o Je houdt je aan de regels en afspraken die op school met je gemaakt worden;
o Je laat geen onwettig verzuim zien en voldoet daarmee aan de eisen van de leerplicht;
o Je gaat op vooraf afgesproken tijden naar werk/stage/dagbesteding en bent op de
afgesproken tijd weer thuis,
4. Er ontstaan geen belemmeringen in je dagelijks leven door gebruik van middelen (medicatie, drugs of alcohol).
• Toelichting: Het liefst zien we dat je helemaal geen alcohol en/of drugs gebruikt. Maar er is sprake van schending van de voorwaarde indien het gebruik je dagelijks leven gaat belemmeren of er sprake is van zeer onveilige situaties. We verwachten dat je eerlijk en open bent over je drugsgebruik zodat we samen met jou het gesprek hierover aan kunnen gaan. Indien zorgen omtrent jouw drugsgebruik toenemen zal in onderling overleg met genoemde betrokkenen besproken worden of er in zorg opgeschaald dient te worden.
5. Je maakt duidelijke afspraken met je ouders over activiteiten die je bulten de deur doet en met welke personen je omgaat.
Dit betekent:
o Je houd je aan de 4W’s: je laat weten met wie je bent, wat je doet, waar je bent en wanneer je terug bent.
o Je reageert binnen een half uur op een oproep of een appje.
5.3.
[minderjarige] heeft kenbaar gemaakt de jeugdhulp te aanvaarden, zoals opgenomen in het overgelegde hulpverleningsplan. Naast [minderjarige] zullen ook de ouders mee moeten werken aan dit traject. Samen met [minderjarige] en de zus van [minderjarige] vormen zij een gezinssysteem en het is van belang dat ook zij zich inzetten voor het traject van [minderjarige] . Zij worden dan ook betrokken in het traject bij [geestelijke gezondheidszorg] . De ouders hebben zich al bereid verklaard om hieraan mee te werken. Gaandeweg kan het zijn dat er fouten gemaakt worden. Dat hoeft niet erg te zijn, zolang hier maar van geleerd wordt en er vervolgens weer doorgepakt wordt. Om ook voor de periode na het traject bij [geestelijke gezondheidszorg] de stok achter de deur te kunnen houden, zal de verzochte machtiging verleend worden voor de gehele verzochte periode van zes maanden.

6.De beslissing

De kinderrechter:
6.1.
verleent een voorwaardelijke machtiging om [minderjarige] te doen opnemen en te doen verblijven in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp van 21 februari 2024 tot 21 augustus 2024, onder de voorwaarden welke aan [minderjarige] in het aangehechte hulpverleningsplan zijn gesteld.
Deze beslissing is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 21 februari 2024 door mr. Duinhof, kinderrechter, in aanwezigheid van mr. Van Ginneke als griffier, en op schrift gesteld op 1 maart 2024.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en de belanghebbende(n) aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch.