5.2.Uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling van 21 februari 2024 blijkt dat er grote zorgen zijn over [minderjarige] en zijn omgeving. Er is sprake van een patroon met drugsgebruik, handelen in drugs, agressie, onttrekking aan het gezag en negatieve contacten met de politie. [minderjarige] heeft periodes waarin hij wegloopt, zich omgeeft met negatieve contacten en niet laat weten waar hij is. Hoewel hij met tijden gemotiveerd is voor school en werk, lukt het hem niet om dit vol te houden en valt hij steeds terug in negatieve patronen. Hij bevindt zich in onveilige situaties en brengt daarmee niet enkel zijn eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van anderen. Dit heeft invloed op het hele gezinssysteem. Gebleken is dat het zonder inzet van intense hulpverlening niet lukt om een structurele verandering teweeg te brengen. Om die reden is afgesproken dat [minderjarige] deel zal nemen aan een traject bij [geestelijke gezondheidszorg] . Daar kan hij per 28 februari 2024 starten. Om hem een stok achter de deur te geven om dit traject gemotiveerd te starten, maar ook vol te houden, is de voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp nodig. [minderjarige] wil een gesloten plaatsing bij [jeugdhulp] voorkomen en het succesvol doorlopen van een traject bij [geestelijke gezondheidszorg] lijkt daar op dit moment de laatste mogelijkheid toe. Hem wordt daarom op het hart gedrukt om goed mee te werken en zich te houden aan de voorwaarden zoals gesteld in het hulpverleningsplan waar hij mee akkoord is gegaan, te weten:
1. Je komt niet op een negatieve manier in aanraking met de politie.
Toelichting: op het moment dat jij in contact komt met de politie dan zullen naast je ouders ook de betrokken hulpverleners rondom jou geïnformeerd worden;
2. Je werkt mee aan de begeleiding/behandeling van [geestelijke gezondheidszorg] en de daarop volgende begeleiding/behandeling.
Dit betekent:
o Je komt de afspraken die met je gemaakt worden na;
o Je werkt actief mee aan de behandeling/begeleiding en onttrekt je niet aan de zorg;
o Je werkt mee aan de nabehandeling van [geestelijke gezondheidszorg] .
3. Je volgt onderwijs, dagbesteding, stage of werk volgens rooster en/of gaat volgens afspraak hier naar toe.
Dit betekent:
o Je gaat naar de lessen die in het schoolrooster staan;
o Je houdt je aan de regels en afspraken die op school met je gemaakt worden;
o Je laat geen onwettig verzuim zien en voldoet daarmee aan de eisen van de leerplicht;
o Je gaat op vooraf afgesproken tijden naar werk/stage/dagbesteding en bent op de
afgesproken tijd weer thuis,
4. Er ontstaan geen belemmeringen in je dagelijks leven door gebruik van middelen (medicatie, drugs of alcohol).
• Toelichting: Het liefst zien we dat je helemaal geen alcohol en/of drugs gebruikt. Maar er is sprake van schending van de voorwaarde indien het gebruik je dagelijks leven gaat belemmeren of er sprake is van zeer onveilige situaties. We verwachten dat je eerlijk en open bent over je drugsgebruik zodat we samen met jou het gesprek hierover aan kunnen gaan. Indien zorgen omtrent jouw drugsgebruik toenemen zal in onderling overleg met genoemde betrokkenen besproken worden of er in zorg opgeschaald dient te worden.
5. Je maakt duidelijke afspraken met je ouders over activiteiten die je bulten de deur doet en met welke personen je omgaat.
Dit betekent:
o Je houd je aan de 4W’s: je laat weten met wie je bent, wat je doet, waar je bent en wanneer je terug bent.
o Je reageert binnen een half uur op een oproep of een appje.