ECLI:NL:RBZWB:2023:7764

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
25 oktober 2023
Publicatiedatum
8 november 2023
Zaaknummer
C/02/414828 / FA RK 23/4780
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Rekestprocedure
Rechters
  • M. de Beer
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Zorgmachtiging voor verplichte zorg op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 25 oktober 2023 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, een beschikking gegeven in een rekestprocedure betreffende een zorgmachtiging voor verplichte zorg. Dit verzoek was ingediend door de officier van justitie en betrof een betrokkene, geboren in 1994, die momenteel verblijft in een accommodatie. De rechtbank heeft de mondelinge behandeling op dezelfde dag gehouden, waarbij de betrokkene, haar advocaat en een psychiater aanwezig waren. De betrokkene heeft tijdens de behandeling aangegeven dat zij zich kan vinden in het verzoek en dat zij inzicht heeft gekregen in haar psychische aandoening, een bipolaire stoornis. De psychiater heeft het verzoek ondersteund, waarbij hij aangaf dat de betrokkene goed is ingesteld op medicatie en dat er een risico bestaat op psychotische decompensatie zonder verplichte zorg.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene lijdt aan een psychische stoornis die leidt tot ernstig nadeel, waaronder levensgevaar en ernstige verwaarlozing. De rechtbank oordeelt dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn en dat de voorgestelde verplichte zorg noodzakelijk is om het ernstig nadeel af te wenden. De rechtbank heeft de zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden, met specifieke maatregelen zoals het toedienen van medicatie, het verrichten van medische controles, en het beperken van de bewegingsvrijheid. De beschikking is mondeling gegeven door rechter M. de Beer en is op 8 november 2023 schriftelijk uitgewerkt.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Team Familie- en Jeugdrecht
Locatie: Middelburg
Zaaknummer: C/02/414828 / FA RK 23/4780
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg aansluitend op een voortzetting van de crisismaatregel
Beschikking van 25 oktober 2023van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 7:11 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene],
geboren op [geboortedag] 1994 te [geboorteplaats] ,
wonende aan [woonadres] ,
thans verblijvende in de [accommodatie] ,
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. S. van de Voorde te Middelburg.

1.Procesverloop

1.1
Het procesverloop blijkt uit het verzoekschrift van 12 oktober 2023, ingekomen ter griffie op 12 oktober 2023.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
- een zorgplan van 6 oktober 2023;
- een zorgkaart van 6 oktober 2023;
- de medische verklaring van 9 oktober 2023;
- het maatschappelijk plan van 10 oktober 2023;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur van 10 oktober 2023;
- de gegevens over eerder afgegeven machtigingen ingevolge de Wet Bopz en de Wvggz;
- een afschrift van de justitiële documentatie en/of de politiemutaties.
1.2
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 25 oktober 2023, in de hierboven genoemde accommodatie.
1.3
Tijdens de mondelinge behandeling waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- betrokkene, bijgestaan door haar advocaat;
- de heer [naam 1] , de psychiater.
Tevens waren de volgende personen aanwezig, deze zijn echter niet gehoord:
- de heer [naam 2] ;
- mevrouw [begeleidster] .
1.4
De officier van justitie is zoals hij reeds aangaf in zijn verzoek niet op de mondelinge behandeling verschenen en dus ook niet gehoord.

2.Verzoek

2.1
De officier van justitie verzoekt de rechtbank een zorgmachtiging aansluitend op een voortzetting van de crisismaatregel te verlenen ten behoeve van betrokkene, voor de duur van zes maanden en voor de navolgende vormen van verplichte zorg:
- toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- opnemen in een accommodatie.

3.Standpunten

3.1
Door betrokkene is tijdens de mondelinge behandeling, kort samengevat, naar voren gebracht dat zij zich kan vinden in het verzoek. Betrokkene is tot het inzicht gekomen dat zij de afgelopen jaren ziek is geweest en dat zij dat die periode niet zo heeft gezien. Nu betrokkene tot dat inzicht is gekomen, wil zij daar verder aan gaan werken. Op 9 november 2023 mag betrokkene waarschijnlijk met ontslag en wordt de behandeling in het ambulante kader voortgezet. Hoewel betrokkene naar dat moment uitkijkt, maakt zij zich ook zorgen. Die zorgen zien ook op de relatie die betrokkene met haar vriend heeft en de behandeling die in het genoemde kader wordt voortgezet, omdat dit kan betekenen dat er ook vragen aan hem worden gesteld. Hiernaast heeft betrokkene aangegeven dat sinds dat de medicatie is verhoogd, haar bloedspiegel voor het eerst sinds tien jaar omhoog is gegaan.
3.2
Namens betrokkene is door de advocaat tijdens de mondelinge behandeling, kort samengevat, naar voren gebracht dat betrokkene zich kan vinden in het verzoek. Nu de medicatie van betrokkene is verhoogd, voelt zij zich eindelijk na al die jaren goed. Betrokkene heeft inzicht in haar ziektebeeld gekregen en accepteert de hulpverlening. Afgelopen weekend is betrokkene naar huis geweest en heeft, vanwege de hoeveelheid prikkels, aangegeven terug naar de afdeling te willen gaan om meer rust te ervaren. Betrokkene wil graag een vangnet hebben waarop zij kan terugvallen indien het even wat minder gaat. Ook vindt betrokkene het fijn als zij thuis een vorm van begeleiding krijgt. Ten slotte heeft de advocaat gesteld dat de vormen van verplichte zorg zoals verzocht kunnen worden opgenomen in de zorgmachtiging, met uitzondering van het toedienen van vocht en voeding.
3.3
Door de psychiater is tijdens de mondelinge behandeling, kort samengevat, naar voren gebracht dat het verzoek moeten toegewezen. Betrokkene is lang bekend met een bipolaire stoornis. Nu is betrokkene voor de eerste keer goed ingesteld op medicatie. Gebleken is dat betrokkene meer medicatie nodig heeft dan normaal gesproken gebruikelijk is. Belangrijk is dat de bloedspiegel van betrokkene vooralsnog gecontroleerd blijft worden. Hiernaast heeft de psychiater aangegeven dat betrokkene nu beseft wat haar problematiek is en wordt op de afdeling gezien dat zij in staat is om rustig na te denken. Betrokkene wil een zorgmachtiging hebben omdat haar dit houvast geeft en een vangnet om op terug te kunnen vallen.

4.Beoordeling

4.1
Uit de overgelegde stukken en het behandelde tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, in de vorm van schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen, bipolaire-stemmingsstoornissen en andere problemen die een reden voor zorg kunnen zijn. De rechtbank neemt hierbij in aanmerking dat uit de medische verklaring van 9 oktober 2023 blijkt dat betrokkene bekend is met terugkerende manisch psychotische opstoten bij een manisch depressieve psychose (bipolaire stoornis). Tijdens de mondelinge behandeling heeft de psychiater die stoornis onderschreven. Ook betrokkene heeft tijdens die gelegenheid aangegeven dat zij inziet dat zij lijdt aan een bipolaire stoornis. Door of namens betrokkene is de psychische stoornis niet betwist.
4.2
Deze stoornis leidt tot ernstig nadeel, gelegen in levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische schade, ernstige financiële schade, ernstige verwaarlozing, maatschappelijke teloorgang, ernstig verstoorde ontwikkeling voor of van betrokkene of een ander, de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept en de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is. De rechtbank overweegt hierbij dat uit de genoemde medische verklaring blijkt dat betrokkene, als zij een manisch psychotische opstoot heeft, uitgeput raakt en vergeet te eten en te drinken. Op dat moment is betrokkene niet door derden (familie, behandelaar(s) en politie) te corrigeren in haar gedrag. De rechtbank acht het van belang om in dit kader aan te geven dat het ontbrekend ziektebesef en -inzicht, zoals dat nog in voornoemde medische verklaring staat, de afgelopen periode is verbeterd.
4.3
Het verlenen van verplichte zorg is gericht op het afwenden van ernstig nadeel, het dusdanig herstellen van de geestelijke gezondheid van betrokkene dat zij haar autonomie zoveel mogelijk herwint en het stabiliseren van de geestelijke gezondheid van betrokkene.
4.4
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Betrokkene wenst dat het verzoek wordt toegewezen en een zorgmachtiging aan haar wordt verleend. De rechtbank heeft gezien dat betrokkene meer ziektebesef en -inzicht heeft gekregen nu de voorgeschreven medicatie is verhoogd, maar vindt het wel noodzakelijk dat een beroep kan worden gedaan op de zorgmachtiging indien betrokkene psychotisch decompenseert. Hierdoor kan het behandelend team tijdig en adequaat ingrijpen ter voorkoming dat de situatie van betrokkene crisiswaardig wordt. Om die reden is verplichte zorg nodig.
4.5
De in het verzoekschrift opgenomen vormen van verplichte zorg zijn gebaseerd op de medische verklaring, het zorgplan en de bevindingen van de geneesheer-directeur. Deze vormen van verplichte zorg zijn door de rechtbank tijdens de mondelinge behandeling besproken. Gelet op het voorgaande acht de rechtbank de volgende vorm van verplichte zorg noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden:
- toediening van medicatie;
- verrichten van medische controles;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- opnemen in een accommodatie.
De rechtbank merkt hierbij op dat de vorm van verplichte zorg te weten ‘beperken van de bewegingsvrijheid’ alleen kan worden aangewend indien betrokkene in verband met psychotische decompensatie moet worden opgenomen in een accommodatie.
De overige door de officier van justitie verzochte vormen van verplichte zorg worden door de rechtbank niet noodzakelijk geacht, omdat de noodzakelijkheid daarvan niet (afdoende) is gemotiveerd en de psychiater tijdens de mondelinge behandeling gemotiveerd heeft verklaard dat deze niet nodig zijn om het ernstig nadeel af te wenden.
4.6
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
4.7
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt dat bij het bepalen van de juiste zorg rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
4.8
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De zorgmachtiging zal worden verleend voor de (verzochte) duur van zes maanden.
4.9
Dit leidt tot de volgende beslissing.

5.Beslissing

De rechtbank:
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van
[betrokkene], geboren op [geboortedag] 1994 te [geboorteplaats] ;
bepaalt dat bij wijze van verplichte zorg de maatregelen zoals genoemd en overwogen in rechtsoverweging 4.5 kunnen worden getroffen indien de situatie dit vergt;
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 25 april 2024;
wijst het meer of anders verzochte af.
Deze beschikking is mondeling gegeven door mr. De Beer, rechter, en in het openbaar uitgesproken op 25 oktober 2023 in tegenwoordigheid van mr. Hol, griffier, en op 8 november 2023 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
(TH)
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.