ECLI:NL:RBZWB:2023:773

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
7 februari 2023
Publicatiedatum
9 februari 2023
Zaaknummer
398112_E07022023
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Rekestprocedure
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Wijziging zorgregeling en hoofdverblijf van een minderjarige met bijzondere curator

In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 7 februari 2023, betreft het een verzoek van een minderjarige, geboren in 2009, om de zorgregeling en hoofdverblijfplaats te wijzigen. De minderjarige, vertegenwoordigd door bijzondere curator mr. E. Sijnesael, heeft in een brief aan de kinderrechter aangegeven dat hij meer tijd bij zijn vader wil doorbrengen. De ouders, die gezamenlijk het ouderlijk gezag uitoefenen, zijn gescheiden en hebben eerder afspraken gemaakt over de zorgregeling. De rechtbank heeft in eerdere beschikkingen voorlopige zorgregelingen vastgesteld en de bijzondere curator benoemd om de belangen van de minderjarige te behartigen.

Tijdens de mondelinge behandeling is besproken dat de huidige zorgregeling goed verloopt, maar dat er onduidelijkheid bestaat over de vakanties. De bijzondere curator heeft een voorstel gedaan voor de verdeling van de vakanties, rekening houdend met de wensen van de minderjarige. De rechtbank heeft de belangen van de minderjarige vooropgesteld en besloten dat de hoofdverblijfplaats van de minderjarige bij de vader zal zijn, met een definitieve zorgregeling die de wensen van de minderjarige respecteert. De rechtbank heeft ook de taak van de bijzondere curator beëindigd, tenzij er hoger beroep wordt ingesteld.

De rechtbank heeft de beschikking uitvoerbaar bij voorraad verklaard en de ouders aangespoord om de gemaakte afspraken na te leven. De beslissing is genomen met het oog op de stabiliteit en het welzijn van de minderjarige, waarbij de rechtbank benadrukt dat de ouders verantwoordelijk blijven voor de opvoeding en zorg van hun kind.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
Familie- en Jeugdrecht
Locatie Middelburg
Zaaknummer: C/02/398112 / FA RK 22-2404
datum uitspraak: 7 februari 2023
Beschikking betreffende zorgregeling en hoofdverblijf
in de zaak van
[minderjarige],
geboren op [geboortedag] 2009 te [geboorteplaats] ,
wonende te [woonplaats 1] ,
hierna te noemen [minderjarige] ,
bijzondere curator: mr. E. Sijnesael te Middelburg
Als belanghebbenden worden aangemerkt:
[de moeder],
hierna te noemen: de moeder,
wonende te [woonplaats 1] ,
advocaat: mr. D.A.H. Veldhof
[de vader],
hierna te noemen: de vader,
wonende te [woonplaats 2] ,
advocaat: mr. W. Tiggelaar
Op grond van het bepaalde in artikel 810 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering is in de procedure gekend:
- de Raad voor de Kinderbescherming, regio Zuidwest Nederland, locatie Middelburg,
hierna te noemen: de Raad.

1.Het procesverloop

- de brief van de [minderjarige] van 3 juni 2022;
- de brief van de moeder van 25 juli 2022;
- de beschikking van 29 juli 2022 en alle daarin genoemde en vermelde stukken;
- het verslag met bijlagen van de bijzondere curator van 23 september 2022;
- de brief van de bijzondere curator van 4 oktober 2022;
- de beschikking van 1 november 2022 en alle daarin genoemde en vermelde stukken;
- de brief van mr. Tiggelaar van 17 januari 2023 met bijlage;
- de brief van de bijzondere curator van 18 januari 2023.

2.De feiten

2.1
Uit het huwelijk van vader en moeder is op [geboortedag] 2009 te [geboorteplaats] de op dit moment nog [minderjarige] geboren. Bij beschikking van deze rechtbank van 1 april 2019 is in het huwelijk van vader en moeder de echtscheiding uitgesproken, welke beschikking is ingeschreven in de daartoe bestemde openbare registers van de burgerlijke stand op 3 juni 2019.
2.2
[minderjarige] heeft zijn hoofdverblijf bij de moeder.
2.3
Partijen zijn gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag over [minderjarige] .
2.4
[minderjarige] heeft een brief geschreven aan de kinderrechter en heeft die brief tijdens een gesprek op 22 juni 2022 toegelicht. [minderjarige] wil graag een andere zorgregeling dan zoals die nu geldt en wil graag meer bij zijn vader zijn.
2.5
De kinderrechter heeft naar aanleiding van voornoemd gesprek een mondelinge behandeling gepland met de vader en de moeder van [minderjarige] op 22 juli 2022. Ter gelegenheid van die mondelinge behandeling is de mogelijkheid besproken van de benoeming van een bijzondere curator.
2.6
Bij beschikking van 29 juli 2022 heeft de kinderrechter mr. E. Sijnesael als bijzondere curator voor [minderjarige] benoemd met daarbij het verzoek schriftelijk verslag te doen van haar bevindingen en daarbij een standpunt over het verzoek van [minderjarige] in te nemen. De rechtbank heeft de zaak aangehouden tot de mondelinge behandeling van 7 oktober 2022, in afwachting van het verslag van de bijzondere curator.
2.7
Bij beschikking van 1 november 2022 heeft de kinderrechter een voorlopige zorgregeling en vakantieregeling vastgesteld en de zaak aangehouden voor een periode van drie maanden om te bezien hoe de voorlopige afspraken zouden verlopen.

3.Het verzoek

3.1
[minderjarige] verzoekt in zijn brief van 3 juni 2022 te bepalen dat er een andere zorgregeling komt en dat hij vaker bij zijn vader mag verblijven. [minderjarige] verzoekt de kinderrechter om hem hierbij, indien mogelijk, te helpen. Zoals reeds overwogen bij beschikking van 29 juli 2022 begrijpt de rechtbank hieruit dat [minderjarige] voortaan zijn hoofdverblijf bij zijn vader wil en een andere zorgregeling waarbij hij meer bij zijn vader is dan bij zijn moeder.

4.De nadere beoordeling

Verslag bijzondere curator
4.1
De bijzondere curator heeft op 18 januari 2023 de rechtbank een verslag gestuurd van haar bevindingen.
4.2
De bijzondere curator overweegt in voornoemd verslag dat de vastgestelde voorlopige zorgregeling goed verloopt, [minderjarige] heeft voldoende spullen bij zich en als hij iets vergeet dan regelen zijn ouders dat onderling. Op school gaat het ook goed en daar is hij blij mee. De bijzondere curator verzoekt dan ook namens [minderjarige] om de bij beschikking van 1 november 2022 vastgestelde voorlopige zorgregeling vast te leggen als definitieve zorgregeling.
4.3
Uit het verslag van de bijzondere curator blijkt voorts dat ouders nog verdeeld zijn over de vakantieregeling. De bijzondere curator doet een voorstel tot verdeling daarvan en heeft een schema overgelegd als bijlage bij haar verslag. De bijzondere curator heeft daarbij de wensen van [minderjarige] als uitgangspunt genomen. [minderjarige] wil zo min mogelijk wisselingen en wenst de vakanties graag “af te maken”, wat betekent dat hij niet op zondagavond na de vakantie wisselt naar de andere ouder. Daarbij weegt de bijzondere curator mee dat [minderjarige] oud genoeg is om zelfstandig tussendoor te wisselen als hij dat zou willen.
4.4
De bijzondere curator merkt in haar verslag verder op dat de verdeling niet ideaal zal zijn, maar dat dat inherent is aan het feit dat ouders gescheiden zijn en aan de reguliere zorgregeling zoals die wordt uitgevoerd.
4.5
De bijzondere curator verzoekt – ook ter gelegenheid van de mondelinge behandeling – met klem om een schema van de verdeling van de vakantiedagen aan de beschikking te hechten. De bijzondere curator licht toe dat elke vorm van onduidelijk leidt tot nieuwe discussies, die niet in het belang van [minderjarige] zijn.
4.6
Voorts verzoekt de bijzondere curator – ook ter gelegenheid van de mondelinge behandeling – om de wensen van [minderjarige] rondom de vakantie naarmate hij ouder wordt te respecteren. De bijzondere curator merkt in haar verslag dienaangaande op: “
zal met de tijd een bijbaantje krijgen, meer tijd met vrienden willen doorbrengen en daardoor de vakanties anders willen vormgeven dan in het schema en uw beschikking opgenomen. Ik spreek de hoop uit dat ouders [minderjarige] hierin serieus nemen en kijken wat mogelijk is om daaraan tegemoet te komen. Ik heb er toch voor gekozen om de regeling tot 2026 door uw rechtbank vast te laten leggen, omdat ik wil voorkomen dat ouders niets hebben om op terug te vallen als ze er samen met [minderjarige] niet uitkomen.”
Standpunten
4.7
De standpunten en argumenten van vader en moeder zijn verwerkt in het bericht aan [minderjarige] .
De beoordeling
4.8
[minderjarige] is deze procedure gestart door middel van een brief aan de rechtbank. Daarom zal de rechtbank hierna de beslissing uitleggen in de vorm van een bericht aan [minderjarige] .
Beste [minderjarige] ,
Je hebt me in jouw brief van juli vorig jaar gevraagd om te helpen om de onduidelijkheid over de zorgregeling op te lossen en ervoor te zorgen dat je meer bij je vader kon zijn. Juridisch heet dit: “wijziging van de zorgregeling” en “wijziging van de hoofdverblijfplaats”.
We hebben elkaar – naar aanleiding van jouw brief - in korte tijd tweemaal gesproken. Ook heb ik jouw bijzondere curator, mr. E. (Evelien) Sijnesael gesproken en je ouders. De Raad van de Kinderbescherming heb ik ook gevraagd om mij advies te geven.
De kinderrechter heeft als taak om de belangen van de minderjarigen voorop te stellen. Dat betekent alleen niet automatisch dat wat jij wil, ook daadwerkelijk gebeurt. Juist omdat je minderjarig bent, is het belangrijk dat volwassenen meedenken over wat goed is voor jou. Je ouders zijn daarin leidend.
In dit geval heb jij de leiding genomen. Omdat je duidelijkheid miste over wanneer je waar was en je het vervelend vond dat je ouders er samen niet uitkwamen, ben je op zoek gegaan naar een oplossing. Ik heb begrepen dat het belangrijk voor jou is dat je duidelijkheid hebt, zodat je weet wanneer je bij wie bent. Dat geeft ook rust. Daarom wil je ook zo min mogelijk wisselmomenten. Tot slot zou je het fijn vinden als je ouders geen ruzie meer maken. Je hebt mij meermalen verteld dat je van hen allebei houdt, het fijn hebt bij hen allebei en dat je hen geen verdriet wil doen.
Over de reguliere zorgregeling zijn je ouders het eens. Ik begrijp dat jij het ook goed vindt gaan. Dus dat betekent:
Week 1: Maandag, dinsdag, woensdag bij je moeder
Donderdag na school naar je vader
Vrijdag, zaterdag, zondag bij je vader
Week 2: Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag bij je vader
Vrijdag na school naar je moeder
Zaterdag en zondag bij je moeder
Vervolgens is dan de vraag hoe de vakanties verdeeld moeten worden. Dat was ook de aanleiding voor je brief, omdat je ouders daar samen niet uitkwamen. Je had daar last van, school ging slechter en je miste aansluiting bij voetbal en karate. Ondanks 6 maanden overleggen met advocaten, twee zittingen, het advies van de Raad voor de Kinderbescherming en de benoeming van een bijzondere curator, zijn je ouders er alsnog niet samen uitgekomen.
Dat betreur ik. Tegelijkertijd kan ik daar niks aan veranderen en ik kan er alleen nog voor zorgen dat jij daar zo min mogelijk last van hebt. Het is ook niet zo belangrijk hoe het komt dat je ouders er niet uitkomen, want gelukkig heb ik gemerkt dat zowel je moeder als je vader het beste met je voor hebben en ze veel om je geven. Hoe zij verder met elkaar omgaan is hun verantwoordelijkheid, dat hoef jij niet op te lossen. Ik zal daarom een vakantieregeling vastleggen totdat je 18 bent, zodat daarover geen twijfel meer kan bestaan.
Hieronder zal ik de uitgangspunten opschrijven. Ik probeer daar zo volledig mogelijk in te zijn, daarom is het uitgebreid geworden. Zoals je zelf alleen ook al schreef, ik kan niet alles opschrijven. Ik hoop daarom dat mocht er zich een situatie voordoen, waarin onderstaande uitgangspunten niet voldoende zijn, je ouders in redelijkheid met jou en elkaar eruit zullen komen.
De uitgangspunten:
  • Als er na de vakantie een wissel is naar de andere ouder, dan zal dat pas op maandag na school plaatsvinden of – als je geen school hebt – maandag om 10:00 uur. Daarin volg ik jouw wens om de vakantie “af te maken” en je wens om zo min mogelijk te wisselen en de rust te bewaren. Je bent ondertussen oud en wijs genoeg om na school nog even gezellig met je vader of moeder na te praten over de vakantie;
  • Als er een vakantie is van twee weken (of meer), dan wissel je in die vakantie op zondag om 19:30 uur;
  • In de herfstvakantie ben je altijd bij je moeder. Voor het jaar 2026 is de herfstvakantie nog niet bekend. Gebaseerd op de jaren 2023, 2024 en 2025 valt de herfstvakantie in week 42 of 43. Valt de herfstvakantie in 2026 in week 42, dan verblijf je – in afwijking van bijgaand schema – vanaf 9 oktober na school, tot en met 19 oktober voor school bij je moeder. Maandag 19 oktober na school wissel je dan naar je vader. Daarna loopt het schema weer door zoals aangehecht. Valt de herfstvakantie in 2026 in week 43, dan wissel je – in afwijking van bijgaand schema – niet op 15 oktober naar je vader, maar blijf je bij je moeder, tot en met maandag 26 oktober voor school. Daarna loopt het schema weer door zoals aangehecht, wat betekent dat je bij je moeder blijft en op 29 oktober wisselt naar je vader;
  • In de kerstvakantie geldt dat je telkens op 2e kerstdag naar de andere ouder wisselt, net als je ouders vind je het belangrijk om de kerst met zowel je vader als je moeder te kunnen vieren. Dit geeft in de kerstvakantie dan wat meer wissels om er ook voor te kunnen zorgen dat je:
o Oud&Nieuw het ene jaar bij je moeder en het andere jaar bij je vader kan vieren, rekening houdend met wanneer je stiefzusjes Oud&Nieuw bij je vader vieren;
o Je om het jaar de verjaardag van je stiefzusjes mee kan vieren;
o Je bij beide families op nieuwjaarsbezoek kan.
In de kerstvakantie wissel je om 10:00 uur naar de andere ouder.
  • In de voorjaarsvakantie ben je altijd bij je vader;
  • In de meivakantie ben je het ene jaar de eerste week bij je vader en de tweede week bij je moeder. Dit wisselt ieder jaar;
  • In de zomervakantie: ben je de eerste drie weken bij je moeder en de laatste drie weken bij je vader;
  • Voor de paasdagen geldt dat je het ene jaar bij je vader zal zijn en het andere jaar bij je moeder, conform het reguliere rooster. Daarin volg ik jouw wens van zo min mogelijk wisselingen en dat geeft duidelijkheid en daarmee rust. Dit betekent wel dat je niet elk jaar bij de familiebijeenkomst van je moederskant bent met Pasen. Ik heb begrepen dat je familie van je moeder vaker in Nederland is en daarnaast heeft je vader toegezegd dat als je bij hem bent en je wil toch naar de familiebijeenkomst van je moeder, dit gewoon kan;
  • Tijdens de overige erkende feestdagen verblijf je bij je vader of je moeder conform de reguliere zorgregeling;
  • Voor 2027 zijn de data voor de voorjaarsvakantie en de meivakantie nog niet bekend, daarom heb ik die nog niet opgenomen in het schema. De uitgangspunten zoals hiervoor beschreven blijven gelden: in 2027 ben je de voorjaarsvakantie bij je vader van de vrijdag na school tot de maandag voor school. In de meivakantie in 2027 ben je de eerste week bij je vader van vrijdag na school, tot zondag 19:30 uur. Vanaf zondag 19:30 uur tot en met maandag voor school ben je vervolgens bij je moeder. Daarvoor en daarna verloopt de zorgregeling zoals aangehecht. Als dat betekent dat je maar een nachtje bij je vader of je moeder bent en je dan weer “terugwisselt”, dan komt die wisseling te vervallen en blijf je bij de een of de ander.
Door deze uitgangspunten ben je soms langer bij je vader of bij je moeder. Je hebt daar al ervaring mee, omdat vroeger je vader voor werk langere periodes weg was. Ik denk daarom dat het voor jou geen probleem is. Misschien dat je moeder of vader het niet zo fijn vindt, maar ik vind het belangrijker dat jij duidelijkheid, rust en structuur hebt. Daarnaast is geen enkele regeling ideaal. Dat hoeft ook niet, zo lang je maar voldoende tijd en gelegenheid hebt om met beide ouders een fijne tijd te hebben en een goede band kan houden.
Tegelijkertijd ga ik ervan uit dat je ouders jou – net als de bijzondere curator – serieus nemen en jou de ruimte gaan geven om zelfstandig te kiezen wanneer je waar bent, zodat je wellicht aan familiebijeenkomsten deel kan nemen, terwijl je eigenlijk bij de andere ouder “hoort” te zijn. Ik heb er vertrouwen in dat je daar goed mee om zal gaan, ook omdat je meermalen hebt verteld dat je het fijn hebt bij je vader en je moeder en je graag wil dat ze er samen voor je zijn.
Dit resulteert in schema zoals ik als bijlage aan de beschikking heb gehecht.
Hoofdverblijf
Dan resteert nog de vraag of je hoofdverblijf moet wijzigen. Als je hoofdverblijf wijzigt, betekent dit vooral veel praktische wisselingen. Uit het verslag van de bijzondere curator, maar ook uit wat je ouders op zitting hebben verteld, leid ik af dat praktische vragen toch weer tot veel discussie leidt, waar je ouders niet een, twee, drie uitkomen. Het risico bestaat dat jij daar dan weer last van gaat krijgen.
Tegelijkertijd is er nu al een tijdje geprobeerd dat je moeder de “hoofd”verantwoordelijkheid heeft over de praktische zaken, en dat lijkt niet zo goed te werken. Daarom heb ik besloten jouw hoofdverblijf toch te wijzigen, dat betekent dat je bij je vader ingeschreven zal worden. Ook omdat dat aansluit bij de situatie dat je het meest bij je vader bent. Voor jou verandert er eigenlijk niks. Je ouders houden allebei gezag en blijven dus allebei in gelijke mate verantwoordelijk voor je ontwikkeling. Ik verwacht daarom van allebei je ouders dat de wijziging van jouw hoofdverblijf niet zal leiden tot nieuwe discussies waar jij last van hebt. Ik verwacht bovendien van je vader dat hij zich zal houden aan zijn belofte om je moeder goed op de hoogte te houden van allerlei meer en minder belangrijke zaken over jou, zoals je gezondheid, prestaties op school, berichten van de overheid en dat je vader daar ook altijd met je moeder over zal overleggen.
Overige praktische afspraken
Je ouders hebben met jouw bijzondere curator ook afspraken gemaakt over praktische dingen zoals je spullen. Ik ga ervanuit dat zij zich allebei aan die afspraken zullen houden.
Beëindiging taak bijzondere curator
Verder ben ik van oordeel dat de taak van de bijzondere curator in deze procedure als beëindigd kan worden beschouwd. Dat betekent dat mr. Sijnesael niet meer jouw bijzondere curator is. Ik spreek de hoop uit dat zij wel de onderhavige beschikking nog met je wil bespreken, mocht jij daar behoefte aan hebben. Als er iemand in hoger beroep gaat, dan is mr. Sijnesael wel weer jouw bijzondere curator.
Conclusie
Ik zal onder punt 5 in juridische woorden opschrijven hoe de beslissing – in het kort – zal luiden.
De kinderrechter.

5.De beslissing

De rechtbank:
bepaalt – onder wijziging van de eerder vastgestelde zorgregeling – dat er definitief een verdeling van de zorg- en opvoedingstaken zal gelden voor de [minderjarige] , geboren op [geboortedag] 2009 te [geboorteplaats] zoals in rechtsoverweging 4.8 overwogen;
bepaalt voorts – onder wijziging van de eerder vastgestelde verdeling van de vakanties en feestdagen – met in achtneming van de in rechtsoverweging 4.8 genoemde uitgangspunten een verdeling van de vakanties en feestdagen conform aangehecht schema;
bepaalt voorts – onder wijziging van de eerder vastgestelde hoofdverblijfplaats – dat de [minderjarige] zijn hoofdverblijf bij de vader heeft;
verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad;
beschouwt de taak van de bijzondere curator voor deze procedure als beëindigd, tenzij een rechtsmiddel wordt ingesteld;
wijst het meer of anders verzochte af.
Deze beschikking is gegeven door mr. M. Voorn, kinderrechter, en, in aanwezigheid van De Pooter, griffier, in het openbaar uitgesproken op 7 februari 2023.
Mededeling van de griffier:
Indien hoger beroep tegen deze beschikking mogelijk is, kan dat worden ingesteld:
  • door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het
gerechtshof ’s-Hertogenbosch.