Uitspraak
1.De stukken
2.De procesgang
3.Het standpunt van de penitentiaire inrichting
verblijfsplangetekend. Hij zette zich redelijk in tijdens het dagprogramma. Hij ging naar alle activiteiten en had goed contact met zijn medebewoners. De controles van veroordeelde waren schoon. Veroordeelde probeerde zich over het algemeen aan de regels te houden, maar er waren momenten waarop hij moeite had om consistent en volledig te voldoen aan de gestelde afspraken en huisregels. Het team heeft geconstateerd dat veroordeelde soms een kort lontje had en impulsief gedrag kon vertonen, wat zijn vermogen om zich aan afspraken en regels te houden kon beïnvloeden. Ook had veroordeelde veel spanningen en frustraties over het verloop van zijn traject. Veroordeelde kon dan wartaal uitslaan en zijn onvrede uiten naar medebewoners wat gezien kon worden als opruiing. Ondanks deze uitdagingen heeft het team positieve veranderingen opgemerkt. Wanneer veroordeelde namelijk werd aangesproken op zijn gedrag, liet hij steeds vaker zien dat hij probeerde om positief om te gaan met feedback. Dit lukte nog niet altijd maar de veranderingen waren zichtbaar.
trajectplangetekend.
De intakegesprekken met de psycholoog en de psychiater zijn gevoerd en het intelligentieonderzoek is gedaan. Ook was veroordeelde gestart met ambulante behandeling met aandacht voor de agressieregulatieproblematiek, passend bij zijn cognitieve vermogens. Daarnaast heeft hij zowel begeleid als onbegeleid verlof gehad en dit is goed verlopen. Veroordeelde heeft in de penitentiaire inrichting Hoogvliet geen rapporten en/of sancties gekregen.
Het traject van veroordeelde was wat vertraagd omdat er sprake is van een tekort aan psychologen en psychiaters in de penitentiaire inrichting. Deze achterstand is inmiddels ingelopen. Op dit moment zijn nog niet alle leefgebieden op orde, zoals zijn huisvesting en inkomen. Begin volgende maand vindt er een gesprek plaats tussen de deskundige en de toezichthouder, waarin onder andere de huisvesting van veroordeelde wordt besproken. Het kan zijn dat als hij een huis krijgt toegewezen via de gemeente, hij eventueel via elektronisch toezicht en ambulante behandeling daar kan verblijven.
4.Het standpunt van de officier van justitie
De extramurale fase is sinds 18 september 2023 gestart en veroordeelde is bezig met het opbouwen van zijn vrijheden. Dit is zeer recent en de situatie is dan ook precair. Het is van belang dat veroordeelde de leefgebieden op orde krijgt, zodat er ook sprake is van een stabiele structuur en het recidiverisico afneemt. Zoals door de deskundige is aangegeven, hoeft de private huisvesting hier geen belemmering in te zijn. Indien de ISD-maatregel nu zou worden beëindigd zou dit kunnen leiden tot onveiligheid en overlast in het publieke domein.
5.Het standpunt van de verdediging
6.Het oordeel van de rechtbank
noodzakelijkis. In artikel 38m, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht is bepaald dat de ISD-maatregel strekt tot beveiliging van de maatschappij en beëindiging van de recidive. Op grond van artikel 6:6:14 van het Wetboek van Strafvordering moet in dat kader worden vastgesteld of opheffing van de maatregel zal leiden tot te verwachten onveiligheid, overlast of verloedering van het publieke domein, waarna moet worden bezien of verdere voortzetting van de maatregel niet zinvol is door een omstandigheid die buiten de macht van veroordeelde ligt.