ECLI:NL:RBZWB:2023:7317

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
29 september 2023
Publicatiedatum
20 oktober 2023
Zaaknummer
C/02/414298 / FA RK 23/4523
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
  • W.H.C. van Eck
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing verzoek tot voortzetting van de crisismaatregel in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 29 september 2023 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, een beschikking gegeven in een rekestprocedure betreffende de voortzetting van een crisismaatregel voor een betrokkene met een bipolaire stoornis. De officier van justitie had verzocht om verlenging van de crisismaatregel, die op 27 september 2023 was opgelegd. Tijdens de mondelinge behandeling op 29 september 2023 verklaarde de betrokkene dat hij bereid was om de benodigde zorg te accepteren en op vrijwillige basis in de zorgorganisatie te blijven, ondanks de bijwerkingen van zijn medicatie. De advocaat van de betrokkene pleitte voor afwijzing van het verzoek, stellende dat de betrokkene naar huis wilde en daar de zorg wilde ontvangen. De psychiater bevestigde dat de betrokkene in de zorgorganisatie was opgenomen vanwege een manische episode en dat er ernstig nadeel was geweest. De rechtbank oordeelde dat de betrokkene op vrijwillige basis de noodzakelijke zorg wilde accepteren en dat er voldoende vrijwilligheid was ten aanzien van de zorg. Daarom werd het verzoek tot voortzetting van de crisismaatregel afgewezen, omdat niet voldaan werd aan de wettelijke criteria. De beschikking werd mondeling gegeven door rechter W.H.C. van Eck en in het openbaar uitgesproken, met de mogelijkheid tot cassatie tegen deze beschikking.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Team Familie- en Jeugdrecht
Locatie Middelburg
Zaaknummer: C/02/414298 / FA RK 23/4523
Machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel
Beschikking van 29 september 2023van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot verlenging van een crisismaatregel, als bedoeld in artikel 7:7 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene],
geboren op [geboortedag] 1976 te [geboorteplaats],
wonende te [woonadres],
thans verblijvende in de accommodatie [zorgorganisatie] te [plaats],
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. M. Kalle te Middelburg.

1.Procesverloop

1.1
Het procesverloop blijkt uit het verzoekschrift van 28 september 2023, ingekomen ter griffie op 28 september 2023, waarin de officier van justitie heeft verzocht om voortzetting van de op 27 september 2023 opgelegde crisismaatregel.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
- het politie informatierapport Wvggz van 28 september 2023;
- een afschrift van de beschikking van de burgemeester van de gemeente Goes tot het nemen van de crisismaatregel van 27 september 2023;
- de medische verklaring van 27 september 2023;
- het episodejournaal van 27 september 2023;
- de gegevens over eerder afgegeven machtigingen ingevolge de Wvggz;
- een afschrift van de justitiële documentatie.
1.2
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 29 september 2023, in de hierboven genoemde accommodatie.
1.3
Tijdens de mondelinge behandeling waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- betrokkene, bijgestaan door zijn advocaat;
- de heer [psychiater].
Tevens was aanwezig een verpleegkundige, [naam], die niet is gehoord.
1.4
De officier is zoals hij reeds aangaf in zijn verzoek niet op de mondelinge behandeling verschenen en dus ook niet gehoord.

2.Verzoek

2.1
De officier van justitie verzoekt de rechtbank een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel voor betrokkene te verlenen.

3.Standpunten

3.1
Ter gelegenheid van de mondelinge behandeling heeft betrokkene verteld dat hij weet dat hij een bipolaire stoornis heeft en daarvoor medicatie nodig heeft. Betrokkene legt uit dat hij veel bijwerkingen ervaart van zijn huidige medicatie. Om die reden wil hij deze medicatie liever niet meer innemen. Hij hoopt dat er andere medicatie voor hem wordt gevonden. Daarvoor wil betrokkene graag de samenwerking met de hulpverlening aangaan en de benodigde hulp accepteren, onder meer zodat hij zijn werk snel weer kan voortzetten. Hij stemt daarom in met de voorwaarden die de psychiater stelt; hij zal op vrijwillige basis nog een aantal dagen in [zorgorganisatie] opgenomen blijven en de huidige medicatie blijven innemen totdat er andere passende medicatie is gevonden. Desgevraagd benoemt betrokkene dat hij zichzelf daarin voor 100% vertrouwt.
3.2
De advocaat heeft afwijzing van het verzoek bepleit. Betrokkene wil graag naar huis en daar de benodigde zorg ontvangen. Er is aldus sprake van een voldoende bestendige bereidheid ten aanzien van de benodigde zorg.
3.3
De psychiater heeft aangegeven dat betrokkene met een crisismaatregel in [zorgorganisatie] is opgenomen vanwege een manische episode in het kader van een bipolaire stoornis. Als gevolg daarvan was er sprake van zeer ernstig nadeel. Zo had betrokkene zich bij de fysiotherapie ontkleed. Hoewel betrokkene thans nog herstellende is van het maniforme toestandsbeeld, is hij de afgelopen dagen vanwege de inzet van medicatie al deels opgeknapt. Gelet daarop kan, onder de voorwaarden dat betrokkene zijn medicatie blijft innemen en de komende dagen op vrijwillige basis in [zorgorganisatie] opgenomen blijft, de benodigde zorg buiten het dwangkader worden voortgezet. Een voortzetting van de crisismaatregel is in dat geval namelijk niet doelmatig. De komende dagen zal de medicatie dan nader worden onderzocht en aangepast. Daarna kan betrokkene weer naar huis en kan de zorg in de thuissituatie weer worden voortgezet. De psychiater twijfelt tot slot wel of de bereidheid van betrokkene om zich aan de gestelde voorwaarden te houden voldoende consistent is.

4.Beoordeling

4.1
Bij beschikking van de gemeente Goes van 27 september 2023 is ten aanzien van betrokkene een crisismaatregel genomen. Op basis daarvan is betrokkene opgenomen en verblijft hij momenteel in de accommodatie [zorgorganisatie] te [plaats].
4.2
Het vermoeden bestaat dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten
bipolaire-stemmingsstoornissen. Dit is door of namens betrokkene niet betwist.
4.3
Uit de overgelegde stukken en hetgeen is besproken tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat er ten aanzien van betrokkene sprake is van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel, gelegen in ernstige psychische schade, ernstige materiële schade, maatschappelijke teloorgang, ernstig verstoorde ontwikkeling voor of van betrokkene of een ander, de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept en de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is. Daarbij neemt de rechtbank in overweging dat betrokkene onder invloed van de bovengenoemde stoornis zeer onvoorspelbaar, dreigend en maniform gedrag kan vertonen. Zo heeft betrokkene zich bij de fysiotherapie ontkleed en in [zorgorganisatie] beledigingen en bedreigingen geuit, waarbij zijn stemming continu omsloeg.
4.4
Naar aanleiding van hetgeen door en namens betrokkene en de psychiater ter gelegenheid van de mondelinge behandeling naar voren is gebracht, constateert de rechtbank dat betrokkene op vrijwillige basis de noodzakelijk bevonden zorg wil accepteren en zich niet zal verzetten tegen de voor hem noodzakelijk geachte behandeling en medicatie. Daarbij stelt de rechtbank allereerst vast dat betrokkene de psychische stoornis onderkent en begrijpt dat hij dat hij daarvoor zorg behoeft. Daarnaast heeft betrokkene aangegeven dat hij de komende dagen op vrijwillige basis in [zorgorganisatie] zal blijven en de huidige medicatie – ook al ervaart hij daardoor vervelende bijwerkingen – zal blijven innemen totdat er andere passende medicatie is gevonden. Hoewel de psychiater nog enige twijfels heeft of de bereidheid van betrokkene om zich aan deze voorwaarden te houden voldoende bestendig is, gaat de rechtbank ervan uit dat betrokkene, nu hij tijdens de mondelinge behandeling nadrukkelijk met deze voorwaarden heeft ingestemd, zich daaraan zal houden. Een verplicht dwangkader acht de psychiater in dat geval niet aan de orde. Daarbij neemt de rechtbank ook in overweging dat betrokkene heeft aangegeven dat hij de samenwerking met de hulpverlening wil aangaan en de benodigde hulp wil accepteren. De rechtbank is daarom van oordeel dat er thans sprake is van voldoende vrijwilligheid ten aanzien van de noodzakelijk geachte zorg. Vanwege die vrijwilligheid van betrokkene wordt niet voldaan aan de wettelijke criteria voor het voorliggende verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel. De rechtbank zal het verzoek daarom afwijzen.

5.Beslissing

De rechtbank:
wijst het verzoek af.
Deze beschikking is mondeling gegeven door mr. W.H.C. van Eck, rechter, en in het openbaar uitgesproken op 29 september 2023 in tegenwoordigheid van mr. R. de Haas als griffier, en op 13 oktober 2023 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.

Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.