3.1De voor de beoordeling van het beroep belangrijke wet- en regelgeving is te vinden in de bijlage bij deze uitspraak.
4 Feiten en omstandigheden
Eiseres beschikt over een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan de voorzijde van haar woning op het adres [adres] 19 te [plaatsnaam] , gelegen op een afstand van om en nabij 30 meter vanaf haar woning.
Op 29 juni 2019 heeft eiseres een verzoek ingediend om een pad aan te leggen vanaf de achterzijde van haar woning naar het bestaande pad dat achter de woning ligt richting de openbare weg. Tevens heeft eiseres verzocht om in de groenstrook achter haar tuin een gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen ter vervanging van de huidige gehandicaptenparkeerplaats aan de voorzijde van haar woning.
Bij besluit van 13 december 2019 heeft het college de aanvraag voor een gereserveerde parkeerplaats afgewezen.
Eiseres heeft hiertegen bezwaar gemaakt op 8 januari 2020.
Bij besluit van 4 mei 2020 heeft het college een nieuw besluit genomen dat in plaats treedt van het besluit van 13 december 2019. De aanvraag voor de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan de achterzijde van de woning wordt afgewezen.
Eiseres heeft hiertegen bezwaar gemaakt op 25 mei 2020. Het college heeft met het besluit van 12 november 2020 het bezwaar ongegrond verklaard.
Eiseres heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank.
De rechtbank heeft het beroep op 10 februari 2022 gegrond verklaard en het besluit van 12 november 2020 vernietigd. De rechtbank heeft geoordeeld dat het college onvoldoende heeft onderzocht of een omgevingsvergunning verleend zou kunnen worden voor het afwijkend gebruik van het bestemminsplan.
Het college heeft met het bestreden besluit het bezwaar van eiseres ongegrond verklaard en de weigering in stand gelaten. Er kan volgens het college geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) in samenhang bezien met artikel 2.12, eerste lid, onder a, sub 2, van de Wabo en bijlage II, hoofdstuk IV van het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor), worden verleend.
5 Wettelijk kader
Op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo is het verboden zonder omgevingsvergunning een project uit te voeren, voor zover dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan, een beheersverordening, een exploitatieplan, de regels gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, of 4.3, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening of een voorbereidingsbesluit voor zover toepassing is gegeven aan artikel 3.7, vierde lid, tweede volzin, van die wet.
Op de locatie is de beheersverordening ‘ [naam bestemmingsplan] ’ van toepassing en de locatie is aangegeven als ‘Besluitvak’. Op gronden die zijn aangegeven als ‘Besluitvak’ wordt het beheer van het bestaande gebruik, waaronder mede bouwen in inbegrepen, bepaald door toepassing van het bestemmingsplan ‘ [naam bestemmingsplan] ’, uitgezonderd van een aantal artikelen.Op de locatie rust de bestemming ‘Groen’.
De op de plankaart voor ‘Groen’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Beplantingen, plantsoenen;
Speelvoorzieningen en jongerenontmoetingsplaatsen;
Voet- en fietspaden;
Bermen en bermsloten;
Nutsvoorzieningen;
Ter plaatse van de aanduiding ‘cultuurhistorische waardevolle dijk’: voor het behoud en herstel van de historische binnendijk;
Bij deze doeleinden behorende voorzieningen, zoals: voorzieningen ten behoeve van afvalinzameling; waterelementen; waterberging; overige voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding in het plangebied zoals waterinfiltratie en -transportvoorzieningen en ondergrondse bergbezinkbassins; geluidwerende voorzieningen; beeldende kunst of kunstuitingen; en gedenktekens.
Tussen partijen is niet in geschil dat de realisatie van de gehandicaptenparkeerplaats in strijd is met het bestemmingsplan. Op gronden met de bestemming Groen zijn (gehandicapten)parkeerplaatsen immers niet toegestaan.
Dit betekent dat de parkeerplaats alleen gerealiseerd kan worden als er gebruik wordt gemaakt van een afwijkingsmogelijkheid.
Dan geldt het navolgende wettelijke kader.
Voor zover de aanvraag betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo kan de omgevingsvergunning slechts worden verleend indien de activiteit niet in strijd is met de goede ruimtelijke ordening en indien de activiteit in strijd is met het bestemmingsplan of de beheersverordening, in de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen.
Op grond van artikel 4, achtste lid, van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor) komen voor verlening van een omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2, van de Wabo van het bestemmingsplan of de beheersverordening wordt afgeweken in aanmerking het gebruiken van gronden voor een niet-ingrijpende herinrichting van het openbaar gebied.
Het college heeft beleidsregels vastgesteld voor kruimelgevallen. Op grond van onderdeel 8 van hoofdstuk 3.3 van de Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden Gemeente Sluis (hierna: Kruimelgevallenbeleid) kan het college een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het gebruiken van gronden voor niet-ingrijpende herinrichting van openbaar gebied. Afwijking is mogelijk voor het wijzigen/toevoegen/verwijderen van een gering aantal parkeerplaatsen (maximaal 10 stuks). Aan deze afwijking wordt meegewerkt, indien aan de algemene regels (zie artikel 3.1) wordt voldaan en de overwegingen om af te wijken zorgvuldig worden onderbouwd.
Op grond van artikel 3.1, onder 4, van het Kruimelgevallenbeleid dient bij ieder verzoek om af te wijken van het bestemmingsplan te worden onderzocht hoe het individuele belang van de aanvrager zich verhoudt tot het door de gemeente te bewaken algemene belang. Hierbij spelen aspecten als openbare orde, veiligheid (waaronder brandveiligheid, sociale veiligheid en verkeersveiligheid), leefbaarheid, landschapsschoon en natuur een rol.
Aanvraag omgevingsvergunning