2.1.De heer [erflater] (hierna: [erflater] ) heeft een landbouwbedrijf geëxploiteerd te [plaats 2] , [gemeente] . Op 21 april 2017 heeft hij opdracht gegeven aan ZLTO, in persoon van de heer [naam 1] , om te bemiddelen bij de verkoop van zijn percelen landbouwgrond, kadastraal bekend als [kadastrale aanduiding 1] , [kadastrale aanduiding 2] , een deel van [kadastrale aanduiding 3] , [kadastrale aanduiding 4] en [kadastrale aanduiding 5] . [erflater] en [naam 1] hebben daarvoor een stuk genaamd “Bemiddelingsovereenkomst” ondertekend. Daarin staat, voor zover van belang:
“De ondergetekenden zijn overeengekomen dat:
2a. bij het totstandkomen van verkoop de opdrachtgever een courtage verschuldigd is, te vermeerderen met het wettelijk verschuldigd btw-tarief.
De courtage bedraagt 1,40% over de totstand gekomen koopsom, exclusief btw.
Daarnaast wordt in rekening gebracht:
- Opstartkosten zijnde € 500,= exclusief btw.
6. als integrerende onderdelen van deze overeenkomst door partijen worden beschouwd:
- de vragenlijst met informatie van opdrachtgever en mededelingen over het te verkopen object;
- de NVR voorwaarden, verwoord in de Regeling voor Rentmeesters 2015 (RVR 2015), waarvan opdrachtgever verklaart een exemplaar te hebben ontvangen en met de inhoud daarvan bekend te zijn. Indien er wettelijke bepalingen en/of dwingende voorschriften van overheidswege gelden ten aanzien van de dienstverlening door de opdrachtnemer of ten aanzien van de tariefstelling, dan treden deze in de plaats van het overeengekomene;
9. de opdrachtgever verplicht is opdrachtnemer tijdig alle informatie te verstrekken die van belang of nodig is om de opdracht naar behoren te kunnen uitvoeren;
10. de opdrachtgever zich, zolang deze opdracht van kracht is, zal onthouden van handelingen strekkende tot de totstandkoming van de onderhavige transactie. Wanneer opdrachtgever ondanks het hier bepaalde niettemin buiten opdrachtnemer om deze transactie tot stand brengt, is het hierboven onder 2 t/m 4 bepaalde op die transactie van overeenkomstige toepassing;
12. indien een opdracht wordt ingetrokken of opgeschort dan wel het mandaat van de zijde van opdrachtnemer tussentijds wordt beëindigd, opdrachtgever een vergoeding verschuldigd is van
€ 1.500,-- exclusief btw, daarnaast alle in opdracht geplaatste advertentiekosten, kadastrale kosten en andere in opdracht van opdrachtgever gemaakte kosten, tenzij de intrekking van de opdracht plaatsvindt ten tijde dat de opdracht reeds geheel of nagenoeg geheel is uitgevoerd, in welk geval een bedrag als bedoeld onder 2 t/m 4 verschuldigd is;
Deze vergoeding komt echter in mindering op de courtage die opdrachtnemer eventueel van opdrachtgever te vorderen heeft, indien binnen zes maanden na het einde van de opdracht alsnog een koopovereenkomst tot stand komt;
14. de opdrachtgever zal gedurende de looptijd van deze opdracht geen opdracht tot verkoop verstrekken aan anderen dan de makelaar. Buiten overleg met de opdrachtnemer om zal opdrachtgever zelf geen onderhandelingen voeren met, geen optie verlenen aan en geen toezeggingen doen aan gegadigden, maar zal deze gegadigden naar de opdrachtnemer verwijzen. In geval van twijfel of verschil van mening over de uitleg van de inhoud en strekking van de overeenkomst prevaleert deze bemiddelingsopdracht.”
In de toepasselijke Regeling voor Rentmeesters 2015 (hierna: RVR 2015), waarnaar artikel 6 van de Bemiddelingsovereenkomst verwijst, staat voor zover van belang:
“Artikel 4 verplichtingen van partijen
De rentmeester NVR voert de door hem aanvaarde Opdracht te goeder trouw uit naar beste kunnen en weten, met inachtneming van de belangen van zijn Opdrachtgever. Tenzij anders overeengekomen mag de Rentmeester NVR de werkzaamheden nodig voor de uitvoering van zijn Opdracht, door derden onder zijn verantwoording, laten uitvoeren.
Opdracht verleent de Rentmeester NVR hierbij een volmacht voor alle werkzaamheden en handelingen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn ter uitvoering van de Opdracht en eventuele incidentele werkzaamheden, waaronder het sluiten van overeenkomsten met derden namens Opdrachtgever.
(…)”
“Artikel 12 Aansprakelijkheid van de Rentmeester NVR
1.
De Rentmeester NVR is ten opzichte van Opdrachtgever niet aansprakelijk voor enige schade die Opdrachtgever lijdt als gevolg van enige tekortkoming van de Rentmeester NVR in de nakoming van zijn verbintenissen jegens Opdrachtgever, tenzij sprake is van opzet of grove schuld.
(…)
5. Enige aansprakelijkheid van de Rentmeester NVR verjaart indien Opdrachtgever de Rentmeester NVR niet binnen één jaar, nadat Opdrachtgever zowel met de schade als met de aansprakelijkheid van de Rentmeester NVR bekend is geworden, schriftelijk aansprakelijk heeft gesteld.
(…)”
“Artikel 15 Opschorting en verrekening
Opdrachtgever is niet gerechtigd om zijn verplichtingen jegens de Rentmeester NVR, om welke reden dan ook, op te schorten. Daarnaast is Opdrachtgever niet gerechtigd zijn vorderingen op de Rentmeester NVR te verrekenen met hetgeen hij aan de Rentmeester NVR verschuldigd is. Opdrachtgever mag derhalve in geen enkel geval een beroep doen op een opschortings- of verrekeningsrecht, zelfs niet als de Rentmeester NVR op enige wijze tekort zou zijn geschoten.”