Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.Het procesverloop
2.De feiten
3. Het aanvaarden van onbetaalde nevenfuncties is werknemer toegestaan, mits hij/zij daarvan tevoren schriftelijk mededeling doet aan werkgever en mits werkgever schriftelijk te kennen heeft gegeven tegen aanvaarding van een dergelijke nevenfunctie geen bezwaar te hebben.”
verlaat de vergadering.
[verweerster] stuurt printscreens (…)
Printscreens over de standpunten van de partij en de achterliggende gedachte van de partij
(…)
[verweerster] houdt rekening met haar publieke functie die ze heeft in relatie tot haar uitingen op alle Social Media”
- Ik haat die mensen die ons dit aandoen, dit zinloze allesverwoestende kutbeleid;
- 1 grote corrupte bende;
- Vecht mee tegen de totalitaire controlestaat;
- De leugens zijn: dat corona erg gevaarlijk is;
- RIVM meldt ruim 12.000 positieve coronatests, op drie na hoogste geval sinds begin coronacrisis. Tweet: "nou en";
- RIVM meldt 2288 positieve coronatests. Tweet: "nou en!";
- Tweets over het aanzetten tot verzet tegen coronamaatregelen en 2-G beleid;
- Verzet tegen het regime;
- [naam 2] de Qrankzinnige;
- [naam 2] ( [naam 2] ) is een dictator;
- "Kom in opstand";
- Rot tot op het bot is het daar in Den Haag;
- Kutkabinet;
- Tweet: "Hoera, vanaf zaterdag voeren we de medische apartheid in. Die man ( [naam 2] ) is knettergek";
- Tweet: "Actualiteitenprogramma's zijn vergif voor het brein. Niets anders dan propaganda";
- Tweet: "Feit van de dag: [naam 2] is een leugenaar";
- Het coronabeleid zijn leugens
1. Ik heb jullie toestemming gegeven om via [naam 5] eenmalig contact op te nemen met [naam 4] , die mijn twitteraccount heeft overgenomen, zodat je kan vaststellen dat ik niet meer via dat Twitter account kan twitteren. Zij heeft immers het wachtwoord veranderd en niet met mij gedeeld. Niet dat ik vind dat ik daartoe verplicht ben, maar vooral om met jullie het geschil op te lossen.
2. Ik kan niet uitsluiten dat ik in de toekomst weer gebruik zal maken van mijn recht om mijn mening te uiten via sociale media of op welke wijze dan ook. In dat geval zal ik mij aan de wet en de daarop aansluitende jurisprudentie houden. Dat wil zeggen dat ik zal afzien van onnodig grof taalgebruik en dat ik geen dingen zal twitteren die rechtstreeks verband houden met hetgeen waar Orionis zich mee bezighoudt. Mijn advocaat heeft jullie er op gewezen dat ik als ambtenaar op grond van artikel 10 van de Ambtenarenwet wel degelijk mijn mening mag uiten, zolang ik maar niet mijn mening uit op een manier die de vervulling van mijn functie of het goed functioneren van Orionis belemmert. Ik bevestig dat mijn advocaat er op heeft gewezen dat het mij vrij staat om meningen te uiten die afwijken van het regeringsbeleid. Mijn advocaat verwees naar een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 11 mei 1983 (ECLI:NL:CRVB:1983;AM7110, dat is de zaak van de ambtenaar die bij Defensie werkte en publiekelijk zich uitsprak tegen kernwapens. Mijn advocaat wees ook op de parlementaire geschiedenis in verband met artikel 10 van de Ambtenarenwet, waarin is overwogen dat de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren zoveel mogelijk moet worden geëerbiedigd en dat het enkele indienen van een klacht door een derde, geen reden is om een ambtenaar aan te spreken. Zie kamerstuk 19495, vergaderjaar 1984-1985 nr 3.
3. Voorts heeft mijn advocaat namens mij aangegeven dat ik graag met jullie in de toekomst overleg voer over de grenzen die gelden bij het uitoefenen van mijn recht van vrijheid van meningsuiting en de mate waarin Orionis dat wel of niet kan beperken.
4. Tenslotte verwijs ik naar de afspraak dat, als mijn mijn schorsing wordt opgeheven, dat wij in gezamenlijk overleg mijn collega's daarover zullen informeren, in onderling af te stemmen wijze, ten einde mijn reputatieschade zoveel mogelijk te beperken.”
Ontmantelen van de gemeenschappelijke regeling Orionis Walcheren: Veere, Vlissingen en Middelburg gaan weer zelf uitvoering geven aan de sociale wetgeving en zullen daarom ook weer eigenstandige sociale diensten en sociale werkplaatsen heroprichten.”
3.Het geschil inzake het verzoek en het tegenverzoek
4.De beoordeling inzake het verzoek en tegenverzoek
Primaire grondslag: ernstige tekortkoming
Subsidiaire grondslag: (ernstig) verwijtbaar handelen (e-grond)
Meer subsidiaire grondslag: verstoorde verhouding (g-grond)
Meest subsidiaire grondslag: combinatie van omstandigheden (i-grond)