3.1Als enerzijds gesteld en anderzijds erkend dan wel niet of onvoldoende betwist, staat
tussen partijen onder meer het volgende vast.
a. [gedaagde01] huurt met ingang van 15 maart 2018 van TBV de woning staande en
gelegen aan de [adres01] ( [postcode01 ] ) te [plaats01] . Partijen hebben een huur-
overeenkomst gesloten. Op de huurovereenkomst zijn van toepassing de ‘Algemene
huurvoorwaarden voor zelfstandige woonruimte ‘ [huisnummer] ’.
b. [gedaagde01] heeft de woning met urgentie toegewezen gekregen.
c. Ruim voordat [gedaagde01] in de woning is gaan wonen, heeft een grootschalige
renovatie van 38 woningen aan de [adres02] en [adres03] te [plaats01]
plaatsgevonden. De bestaande jaren 70 woningen zijn omgebouwd tot Nul-op de Meter-
woningen (NOM-woningen). Deze woningen worden verwarmd met een (bodem)
warmtepomp en een energiebesparende WTW- installatie (Warmte terugwin- installatie).
d. Partijen hebben een afnameovereenkomst gesloten. Dit betreft een aanhangsel bij de huurovereenkomst en is door [gedaagde01] ondertekend. In de afnameovereenkomst is vermeld dat [gedaagde01] een energieprestatievergoeding (EPV) van € 114,00 per maand (prijspeil 2018) aan TBV verschuldigd is. In de afnameovereenkomst staat, voor zover van belang, verder vermeld:
“
U heeft een overeenkomst met TBV Wonen voor de huur van een woning aan de [adres02] . Uw woning gaat zelf energie opwekken en u gaat aan TBV wonen een bedrag aan energiekosten, de Energieprestatievergoeding (EPV) betalen. Zie onderstaande berekening. Deze bijlage hoort bij uw huurovereenkomst, waarin alle andere afspraken over de huur van uw woning staan.
Een goed geïsoleerde woning met lage energiekosten.
Uw nieuwbouwwoning is goed geïsoleerd en zal dus veel minder energie verbruiken. Door het plaatsen van zonnepanelen wekt uw woning zelfs energie op. Daarmee kunt u bij gemiddeld gebruik volledig in uw energievraag voorzien.
Voorwaarden
TBV Wonen garandeert de hoogte van uw huur- en energieverbruikslasten, met als uitgangspunt voor de Energie Prestatie Vergoeding de volgende prestaties worden geleverd. Uw woning wekt gemiddeld per jaar 4690 kWh elektriciteit op die beschikbaar is voor de volgende jaarlijkse verbruiken:
854 kWh voor ruimteverwarming
1492 kWh voor warm tapwater
400 kWh voor hulpenergie voor ventilatie en monitoring
1944 kWh voor huishoudelijk energieverbruik (denkt u bijvoorbeeld aan energie die u nodig heeft voor huishoudelijke apparaten, koken en verlichting)
Deze verbruiken vertalen we naar de volgende prestaties:
Gedurende het gehele jaar kunt u de woning op minimaal 20 graden verwarmen.
Dagelijks is er 180 liter warmwater beschikbaar, onder andere om te douchen. Bij standaard kraan doorstroming van 6 liter per minuut komt dat overeen met 30 minuten warm tapwater per dag;
U heeft jaarlijks 1944 kWh elektriciteit tot uw beschikking die u vrij kunt besteden aan huishoudelijk verbruik voor bijvoorbeeld televisie, verlichting en andere apparaten.”
e. De renovatiewerkzaamheden zijn in december 2019 opgeleverd.
f. Vanuit de bewoners is er een Klankbordgroep samengesteld. [gedaagde01] maakt daar geen deel meer vanuit. De bewoners zijn ontevreden over het gebruik c.q. het functioneren van de nieuwe technische installaties. Zij hebben bij TBV geklaagd over, samengevat, de temperatuur in de woningen, onvoldoende warm douchewater en het ondervinden van gezondheidsklachten.
g. Voor, tijdens en na de renovatie hebben er meerdere gesprekken/overleggen plaatsgevonden tussen (een afvaardiging van de) Klankbordgroep/TBV en soms ook met door TBV ingeschakelde derden.
h. Bij e-mail van 1 oktober 2018 heeft [gedaagde01] onder meer aan TBV bericht:
“
Sinds maart dit jaar ben ik de gelukkige bewoner van de, van jullie gehuurde woning aan de [adres01] . Al vrij kort na de sleuteloverdracht werd ik geconfronteerd met diverse gebreken aan de woning, welke in eerste instantie (tijdens de bezichtiging) niet waren opgevallen, maar dit werden er na mate de tijd verstreek echter steeds meer.
(…)
Echter zijn we nu alweer ruim een half jaar verder en zijn diverse problemen, welke het woongenot beperken, nog steeds niet opgelost!
Ik doel daarbij hoofdzakelijk op de tekortkomingen met de warmte-ventilatie en elektriciteit installatie, waaraan alweer ruim een maand geleden is ontdekt dat deze in mijn woning nooit was ingeregeld en er zelfs bepaalde essentiële onderdelen ontbraken om deze installatie überhaupt te kunnen laten werken.”
i. In reactie hierop heeft [naam] , gebiedsontwikkelaar bij TBV, op 29 november 2018 aan [gedaagde01] onder meer bericht:
“
Op 9 oktober 2018 heb ik uw klacht over ontvangen. Een groot aantal van uw klachten hangt samen met de nazorg van de renovatie, die TBV Wonen in nauwe afstemming met de [firma01] verzorgt. Met deze brief geef ik u informatie over hoe wij met uw klachten zijn omgegaan.
2. Het niet goed functioneren warmte-, ventilatie en elektriciteitsinstallatie.
In september en oktober onderzocht [firma01] het functioneren van de installaties. Dit onderzoek is gedeeld met de klankbordgroep in een bijeenkomst op 6 november 2018. Wij hebben u ook voor deze bijeenkomst uitgenodigd en u heeft er aan deelgenomen. Conclusie van het onderzoek was dat de installaties in het complex functioneren, maar dat in individuele gevallen nader onderzoek nodig is. In uw geval betekent dit:
De warmte- en ventilatie-installaties functioneren conform de eisen;
De opbrengt van uw PV-panelen lijkt niet in lijn met verwachtingen. Er is een meter geïnstalleerd die onderzoekt wat er hier aan de hand is. U heeft afgesproken met [firma01] dat u hierover direct contact met de [firma02] onderhoudt;
Er zijn verder geen openstaande meldingen op uw adres.
j. TBV heeft daarna nog een aantal verbeteringen uitgevoerd. Zo zijn er zonwering, een waterbesparende douchekop en een thermostatische mengkraan aangebracht, is er een thermostaat geïnstalleerd en ook zijn er aanpassingen gedaan aan de stooklijnen van de verwarmingsinstallaties en de klepramen.
k. TBV heeft de EPV kwijtgescholden tot 1 november 2019.
l. Bij brief van 9 november 2019 heeft de klankbordgroep aan TBV bericht;
“
Uit onze brief van 27 december 2018 blijkt dat wij al vanaf de oplevering van onze woningen, nu twee jaar geleden, diverse malen, op diverse wijzen de problemen die wij sinds de renovatie in onze woningen ervaren, hebben kenbaar gemaakt. Er is geen sprake meer van een gezond en leefbaar klimaat vanwege de warmte in onze woningen. Bovendien voelt het op koude dagen ook koud aan in onze woningen. Daarnaast klagen velen van ons over de droge lucht. Probleem is dat wij op geen enkele wijze invloed hebben op het klimaat van onze woningen, omdat niet wij, maar onze woning bepaalt hoe hoog de temperatuur is. Daarnaast zorgt de boiler bij sommigen van ons voor problemen met douchen, omdat het systeem onvoldoende warm water kan generen om meer dan twee personen na elkaar te kunnen laten douchen.
Aangezien sinds onze brief van 27 december vorig jaar bijna een jaar is verstreken en nog geen oplossing voor welk probleem dan ook is gerealiseerd, hebben wij besloten om zelf een onafhankelijk bureau in te schakelen om de mogelijkheden van de installatie te onderzoeken en eventuele oplossingen aan te dragen. Tevens zullen wij de GGD of een gespecialiseerd bureau verzoeken een onderzoek naar ons binnenklimaat in te stellen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze onderzoeken zullen wij de rechter verzoeken TBV te dwingen tot oplossing van onze problemen. De kosten van de onderzoeken zullen wij op TBV verhalen. Een gang naar de huurcommissie is voor ons uitgesloten, omdat wij niet uit zijn op een verlaging van de huur, maar op oplossing van onze problemen.
Nu nog steeds geen oplossing is gerealiseerd en TBV oplossingen traineert, zullen wij, zoals is afgesproken met de heer [naam03] in het overleg van 27 februari 2019, nog niet tot betaling van de EPV overgaan. Wij gaan ervan uit dat eventueel geinde EPV wordt teruggestort.”
m. Op 17 januari 2020 heeft TBV aan [gedaagde01] bericht:
“(…)
Betaling EPV-vergoeding
TBV blijft van mening dat u EPV verschuldigd bent. TBV heeft wél begrip voor de situatie en wil handelen van de klankbordgroep in het belang van haar huurders aan de [adres02] - en [adres04] . De afspraak met de klankbordgroep is dat u de EPV stort op een centrale rekening. Het risico dat er betalingsproblemen ontstaan inzake de EPV is daarvoor ingeperkt, zowel voor uzelf als voor TBV wonen.
TBV Wonen gaat vanaf heden de EPV niet meer inactief incasseren in geval van achterstand op de EPV-betaling. We volgen wél ons reguliere incassotraject inzake de huurcomponent. Indien u de huurcomponent niet voldoet zullen we de achterstand inzake de EPV daarin
óók meenemen.
TBV behoudt zich het recht om de (verschuldigde) EPV bedragen vanaf 1 november 2019 actief te incasseren vanaf het moment dat TBV de second opinion heeft beoordeeld. In het geval dat rapportage uitblijft zal vanaf 1 juli 2020 de incasso over het verschuldigde bedrag weer opgestart worden. We hanteren dan een aanzeggingstermijn van twee weken.”
n. Bij brief van 15 februari 2020 heeft TBV aan [gedaagde01] bericht:
“Van de bewonersvereniging [adres02] heb ik begrepen dat u geen lid meer bent van deze bewonersvereniging. De afspraak over het opschorten van de EPV is onder voorwaarde dat deze tijdelijk op de gezamenlijke rekening van de bewonersvereniging wordt gespaard. Dat is niet meer het geval.
Daarmee eindigt onze afspraak dat u EPV kunt sparen via de bewonersvereniging en eindigt dat wij de EPV per 1 januari opschorten.
Vanaf heden incasseren wij weer bij u de door u verschuldigde EPV.
Wij zullen u tevens aan deze betalingsverplichting herinneren, indien u het verschuldigde bedrag EPV niet tijdig aan ons overmaakt.
o. Op 24 april 2020 heeft TBV in een brief aan [gedaagde01] onder meer geschreven:
“
Op 8 april ontvingen wij per e-mail uw klacht inzake het handelen van dhr. [naam] en het niet voldoen van uw woning na de renovatie uit 2018 van de 38 NOM-woningen [adres02] /- [adres04] . Eerder heeft u al een klacht ingediend op 6 november 2018 welke wij uitgebreid beantwoord hebben op 14 februari 2020 en op 20 maart 2020 welke we nog in onderzoek hebben.
(…)
Ten derde geeft u aan van mening te zijn dat uw géén EPV aan TBV wonen verschuldigd bent aangezien de klachten inzake uw woning nog niet zijn opgelost. Dat is niet correct. We hadden tot 1 november 2019 de EPV betaling voor alle huurders opgeschort aangezien wij samen met de klankbordgroep werkten aan een renovatieontwerp 2.0. Zoals aan u en de overige huurders van het complex gecommuniceerd hebben wij dit traject eind 2019 afgerond. De woning voldoet aan de afspraken zoals met u gemaakt bij de renovatie, aan het huurcontract en de additionele overeenkomst inzake de EPV-vergoeding en de wettelijke eisen die aan de woning gesteld worden.
Op grond daarvan bent u EPV-vergoeding aan ons verschuldigd. Ik zal dit doorgeven aan onze incasso-afdeling
p. Er hebben, in opdracht van TBV, diverse onderzoeken plaatsgevonden. Door Tausch Projects is op 25 juni 2020 schriftelijk verslag gedaan. Het rapport van de Van Delft Groep dateert van 19 november 2020.
q. Bij brief van 30 juni 2020 heeft TBV aan [gedaagde01] bericht dat uit de onderzoeken is gebleken dat de woning op 1 november 2019 volledig voldeed aan de eisen die TBV en de overheid stellen aan de kwaliteit van een woning, dat met terugwerkende kracht tot 1 november 2019 de EPV moet worden betaald en dat de incasso van de EPV vanaf 1 augustus 2020 weer geïnd gaat worden.
r. [gedaagde01] (en ook andere) bewoners ervaart nog steeds problemen door de nieuw aangebrachte installaties.
s. De woning van [gedaagde01] heeft in 2020 5834 kWh opgewekt.