Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
[naam verzoeker], te [woonplaats verzoeker], verzoeker,
de burgemeester van de gemeente Altena, de burgemeester,
Procesverloop
.
Overwegingen
tweede lidvan de gemeentewet. Dit artikellid gaat over de aansturing van de politie ter voorkoming of beëindiging van overtredingen. De voorzieningenrechter ziet niet hoe dit als grondslag kan dienen voor het opleggen van een gebiedsverbod aan een specifieke burger. Het ligt meer voor de hand om artikel 172, derde lid of artikel 172a van de Gemeentewet aan het gebiedsverbod ten grondslag te leggen. Artikel 172, derde lid Gemeentewet kan als grondslag voor een gebiedsverbod gebruikt worden. Dit artikel kan
‘een grondslag bieden voor de burgemeester om in urgente en onverwachte situaties snel en slagvaardig te handelen. Zij is echter niet bedoeld voor vergaande ingrepen in (verdragsrechtelijke) grondrechten in het geval van (ernstige vrees voor) ernstige wanordelijkheden gedurende een lange periode.’ [1] Naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter is er geen sprake van een dergelijke urgente en onverwachte situatie, zodat dit artikel geen goede grondslag biedt. Artikel 172a van de Gemeentewet is specifiek geschreven voor situaties waarin daar geen sprake van is. In de beslissing op bezwaar kan de burgemeester de grondslag wijzigen. De voorzieningenrechter geeft hem in overweging de wettelijke grondslag, die hij aan het besluit ten grondslag heeft gelegd, te heroverwegen.
- De last onder dwangsom kan niet verder gaan dan wat is verboden in het artikel waarop de last ziet. Artikel 2:1 van de Apv verbiedt het afsteken van vuurwerk en het ter beschikking stellen van goederen of voertuigen die vervolgens gebruikt worden bij een samenscholing, uitdagend gedrag of ongeregeldheden niet.
- De last onder dwangsom geldt in de openbare ruimte van de kern [naam dorp] en Wijk en Aalburg. Onduidelijk is waarom de last onder dwangsom zich ook uitstrekt tot Wijk en Aalburg. Overtredingen zijn alleen in de kern [naam dorp] gemeld. Daarnaast kan er onduidelijkheid bestaan over welk gebied met de kern [naam dorp] en Wijk en Aalburg wordt bedoeld.
verzoeker zelf herhaaldelijkde
openbare ordeheeft verstoord. In de door de burgemeester aan dit besluit ten grondslag gelegde bestuurlijke rapportage van 21 september 2022 ziet de voorzieningenrechter ook geen concrete aanwijzingen die duiden op een leidende rol van verzoeker bij de door de burgemeester genoemde verstoring van de openbare orde tijdens de jaarwisseling 2021-2022 en bij de door hem gevreesde verstoring van de openbare orde tijdens de komende jaarwisseling
.Het blijft onduidelijk welke rol verzoeker volgens de burgemeester bij deze verstoring heeft gespeeld en wat hem daarbij wordt verweten. Ter zitting heeft verzoeker erkend dat hij vorig jaar tijdens de jaarwisseling in [naam dorp] aanwezig was. Hij geeft aan dat hij veel familie in [naam dorp] heeft.
concreteen
individuelebetrokkenheid verzoeker had bij de ongeregeldheden in december 2021 en er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor het oordeel dat hij zelf herhaaldelijk de openbare orde heeft verstoord, is er onvoldoende aanleiding om een preventief gebiedsverbod op te leggen. De voorzieningenrechter ziet daarom aanleiding ook het nachtelijk gebiedsverbod te schorsen.
Beslissing
- wijst het verzoek toe;
- schorst het bestreden besluit;
- draagt de burgemeester op het betaalde griffierecht van € 184,-- aan verzoeker te vergoeden;
- veroordeelt de burgemeester in de proceskosten van verzoeker tot een bedrag van € 1.518,--.