2.1Tussen partijen staan de volgende feiten vast.
a. [eiseres] verhuurt sinds 22 oktober 2012 aan [gedaagde] de woning aan de [adres 1] .
b. Op de huurovereenkomst zijn de Algemene Huurvoorwaarden d.d. 12 april 2005 van [eiseres] van toepassing.
c. In artikel 14 van de Algemene Huurvoorwaarden is vermeld:
“
1. Huurder is verplicht zich als een goed huurder te gedragen en het gehuurde te gebruiken en te onderhouden zoals een goed huurder betaamt.
6. Huurder zal aan omwonenden op geen enkele wijze aanstoot, hinder of overlast bezorgen. Onder overlast wordt onder meer verstaan burengerucht in de zin van artikel 431 van het Wetboek van Strafrecht. Huurder dient ervoor zorg te dragen dat aan omwonenden geen overlast of hinder wordt veroorzaakt door huurder, huisgenoten, huisdieren of derden die zich vanwege huurder in het gehuurde of in de gemeenschappelijke ruimten bevinden.
8. Huurder zal een in het gehuurde begrepen tuin niet gebruiken voor opslag van goederen of stalling van voertuigen, tenzij anders wordt overeengekomen.”
d. Bij vonnis van 8 mei 2019 heeft de kantonrechter de ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van het gehuurde toegewezen, vanwege een huurachterstand.
e. Bij brief van 23 oktober 2020 heeft [eiseres] aan [gedaagde] bericht:
“
Op 29 september heeft u een brief van mij ontvangen waarin ik u vraag om de rust in en om uw woning te bewaken. In de afgelopen 4 weken heb ik helaas vanuit meerdere omwonenden meerdere meldingen ontvangen over u, uw gasten of bezoekers en over de staat van uw woning en tuin.
Het gaat om storend gedrag, vervuiling, bezoek van de politie, geluidsoverlast, muziek, hard praten, schreeuwen en hard bonzen op de deur door bezoekers/gasten. U heeft al eerder in gesprekken aangegeven er niets aan te kunnen doen dat mensen u opzoeken en bij uw woning onrust gaan stoken. Dit is wel een probleem van de straat en dat is onacceltabel. Het lijkt niet te veranderen of te stoppen. Bij deze verzoek ik u opnieuw om de orde en de rust in de Clemensberg te bewaken. U zou hulp kunnen vragen aan de wijkagent om ongewenste gasten weg te houden of om gesprekken aan te gaan met deze mensen. De voortgang van uw huurcontract komt in gevaar op deze manier. Als u hulp wil bij het veranderen van deze situatie, kunt u ook contact opnemen met maatschappelijk werk bijvoorbeeld via Zorg voor elkaar Breda: 076-525 15 15.
Bij een nieuwe melding ben ik genoodzaakt u uit te nodigen op kantoor om een Gedragsaanwijzing te tekenen. [eiseres] is nu eenmaal verantwoordelijk voor het woongenot in de straat en wij hebben een inspanningsverplichting om dit te waarborgen voor onze huurders. U heeft een huurcontract getekend waarin u duidelijk is gemaakt wat de verplichtingen zijn van onze huurders en u bent hierin geen uitzondering.
Tot slot, Er zou ook een kapotte spiegel in de voortuin liggen. Uw tuin is (bij hoge uitzondering) op kosten van [eiseres] in september netjes gemaakt, en afgesproken is dat u de tuin na de schoonmaakacte netjes zou houden. Dus ook hierbij het verzoek aan u de tuin netjes te maken en kapotte spullen weg te gooien en zeker niet in de voortuin te verzamelen.
f. Bij brief van 3 november 2020 heeft [eiseres] aan [gedaagde] bericht:
“Ondanks mijn verzoek en waarschuwing aan u in mijn laatste brief van 23 oktober, heb ik sinds die datum vanuit uw straat en vanuit de politie opnieuw meerdere meldingen vanuit meerdere melders, ontvangen over onrust en politiebezoek in uw woning. Uw gedrag lijkt niet te veranderen, omwonenden merken geen verschil en houden veel last van u en uw bezoekers. Vanuit [eiseres] heb ik de plicht om ervoor te zorgen dat mensen rustig kunnen wonen.
Daarom nodig ik u uit op ons kantoor om verscherpte afspraken te gaan maken en deze ook schriftelijk vast te leggen en te koppelen aan uw huurcontract. (….)
De afspraken hebben betrekking op:
de manier van het bewonen van de woning,
rust bewaken voor de woonomgeving, geen geluidsoverlast veroorzaken.
de staat van de woning, zorgen voor een nette woning en aangezicht van de woning.
de staat van de voor-en achtertuin.
Ik verzoek en adviseer u met klem om rustig aan te doen, geen onrust te veroorzaken, geen ongewenste gasten binnen te laten en de gasten die u binnen laat, dringend verzoeken om rustig aan te doen. Geen harde muziek draaien. En tot slot verzoek ik u het onkruid in de voortuin weg te halen en de tuin netjes te maken. Ook dit is iets dat bepaald is in het huurcontract en waar omwonenden melding van maken.”
g. Op 24 november 2020 hebben partijen in het kader van een laatste kans/gedragsaanwijzing een allonge huurovereenkomst gesloten.
In artikel 2, gedragsaanwijzing, is bepaald:
“a
. Huurder zal aan omwonenden geen enkele overlast meer veroorzaken door, meer in het bijzonder maar niet beperkt tot, het veroorzaken van harde geluiden, muziek, ruzie en in laten wonen of steeds wisselende en langdurig laten verblijven van andere personen die onrust in en om de woning veroorzaken.
(…)
h. Huurder zal de woning en tuin goed onderhouden, gebruiken en inrichten op een manier die overlast aan omwonenden voorkomt. Schades worden gemeld aan [eiseres] zodat zij direct verholpen kunnen worden.
(…)
j. Huurder zal ervoor zorgen dat zowel de voor- als de achtertuin conform het Besluit Kleine Herstellingen, netjes onderhouden is. De tuin wordt niet gebruikt als opslag voor winkelwagens of allerlei spullen. Het onkruid dient steeds verwijderd te worden. (zie Besluit Kleine Herstellingen).
Verder is in haar artikel 7 Ontbinding en ontruiming bepaald:
“a. Indien huurder tekortschiet in een van de in deze gedragsaanwijzing bepaalde verplichtingen, of een andere verplichting uit de huurovereenkomst of de wet, Is huurder zonder nadere aankondiging of ingebrekestelling In verzuim en is verhuurder zonder meer gerechtigd de ontruiming van de woning en ontbinding van de huurovereenkomst te eisen.
b. Huurder aanvaardt nadrukkelijk dat haar tekortschieten in een van de verplichtingen uit deze gedragsaanwijzing of enige andere verplichting uit de huurovereenkomst of de wet leidt tot een gerechtelijke procedure voor ontruiming van de woning en ontbinding van de huurovereenkomst.”
h. Op 24 november 2020 heeft de Gemeente [naam 2] bij brief aan [gedaagde] bericht:
“Inleiding
Al enige tijd ontvang ik meldingen van onder andere de politie en de woningcorporatie [eiseres] over ernstige en herhaaldelijke hinder die door u en uw bezoek wordt veroorzaakt. Door deze woonoverlast wordt het veiligheidsgevoel en leefgenot van omwonenden ernstig aangetast, hetgeen ik onaanvaardbaar vind. Dit gedrag dient dan ook onmiddellijk te worden beëindigd. Hierover gaat deze brief.
Overlast
U veroorzaakt ernstige en herhaaldelijke overlast ten aanzien van ander omwonenden. Het leefgenot van omwonenden wordt door uw gedrag enorm aangetast. Uw gedragingen zijn mijns inziens totaal onaanvaardbaar en ik verzoek u dan ook met klem de volgende punten na te leven:
U mag vanaf heden geen geluidsoverlast meer veroorzaken. U zorgt vanaf heden dat ook uw bezoek geen geluidsoverlast meer veroorzaakt. Hier bent u verantwoordelijk voor.
(…)
U zult vanaf heden de woning, voor- en achtertuin goed onderhouden, gebruiken en inrichten op een manier die overlast aan omwonenden voorkomt.
U zult zich vanaf heden gedragen als een goede buurvrouw die rekening houdt en respectvol omgaat met omwonenden en overige buurtbewoners. U zorgt vanaf heden dat ook uw bezoek respectvol omgaat met omwonenden en overige buurtbewoners. Hier bent u verantwoordelijk voor.
Hulpverlening
Ik wil u uitdrukkelijk meegeven dat u zelf verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van bovenstaande punten. Ik kan mij wel voorstellen dat u behoefte heeft aan begeleiding hierin. In dat geval adviseer ik u contact te zoeken met de bij u bekende hulpverlening. Er kan dan gekeken worden welke begeleiding het beste bij u past. Ik verwacht van u dat u de aangeboden begeleiding en zorg accepteert en hieraan meewerkt. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het stoppen van de woonoverlast (….).”
i. Bij brief van 1 februari 2021 heeft [eiseres] [gedaagde] in de gelegenheid gesteld om de huurovereenkomst vrijwillig te beëindigen. Dat heeft [gedaagde] niet gedaan.
j. Bij e-mail van 23 februari 2021 heeft mevrouw [naam 3] , informatieregisseur [naam 4] , aan onder meer [eiseres] bericht:
“
Er was een melding geluidsoverlast, 19 februari rond 23 uur, ter plaatse hebben de politie collega’s dat niet kunnen constateren, echter zijn ze wel in de woning geweest en was het daar een grote bende en heel vies.”
k. Op 25 februari 2021 heeft mevrouw [naam 5] , [naam 6] , aan [eiseres] geschreven:
“
Ik heb contact gehad met de politie. Vanaf het moment dat [voornaam] de waarschuwing van mij uitgereikt heeft gekregen op 24 november zijn er tot op heden ruim 20 nieuwe meldingen gedaan. Hierbij is er ook echt meerdere malen door de politie geconstateerd dat er daadwerkelijk sprake was van ernstige geluidsoverlast. Ik ga daarom over tot het opleggen van een bestuurlijke waarschuwing vanuit de burgemeester. De politie zal mij hiervoor een bestuurlijke rapportage verstrekken. De verwachting is dat deze begin volgende week klaar is dus dat Joyce ongeveer eind volgende week de waarschuwing zal ontvangen. Ik heb de politie en de woningcorporatie alvast in de cc meegenomen.”
l. Op 26 februari 2021 heeft de politie de muziekinstallatie van [gedaagde] in beslag genomen.
m. Bij brief van 12 maart 2021 heeft de gemeente Breda [gedaagde] een formele waarschuwing opgelegd, omdat [gedaagde] onder meer herhaaldelijk en ernstige overlast heeft veroorzaakt door ruzie te maken, te schreeuwen, harde muziek te draaien en intimiderend gedrag te vertonen.
n. [eiseres] heeft van verschillende buurtbewoners van [gedaagde] in de periode begin 2020 tot medio juli 2021 een groot aantal overlastmeldingen ontvangen.
o. In een e-mail van 8 juli 2021 heeft mevrouw [naam 7] , wijkconsulent bij [eiseres] , aan de secretaresse van haar gemachtigde bericht:
“
Er heeft zojuist een incident plaatsgevonden op [adres 2] waar mijn collega getuige van was.
Vandaag was onze buurtbeheerder ( [naam 8] ) in de [straatnaam] toen zij een man hoorde schreeuwen. Het was de achterbuurman, [naam 9] .
Hij was tegen de voordeur van [voorletter] [gedaagde] aan het trappen (ontbloot bovenlijf en 2 verschillende schoenen aan) en hij wilde daar naar binnen omdat zijn spullen daar zouden liggen.
Mijn collega is erop af gestapt en sprak hem aan op zijn gedrag. Ze stelde voor om langs de achterkant naar binnen proberen te gaan. Eenmaal daar lukt het hem ook niet om binnen te komen. Ze riepen naar elkaar en zij weigerde open te doen.
Op dat moment heeft zij zijn spullen in de voortuin gegooid (telefoon en sleutels +shirt). [naam 9] is naar de voorkant gelopen en toen hij is wel binnen gelaten.
[naam 10] en [naam 9] hadden toen binnen ruzie en de straat kon dit goed horen.
Op dit moment waren 3 wijkagenten in de buurt en gingen op de melding af, de politie was dus al gebeld. Zij ontvingen het bericht van de meldkamer dat een man tegen de regenpijp probeerde te klimmen.
Toen de politie arriveerde, was [naam 9] binnen.
Vervolgens kwam [naam 9] de woning uit en hij botste tegen een hekje aan, hij was duidelijk onder invloed. Hij is toen naar huis gelopen. De politie is even binnen geweest en op nr 13 en de boel is gesust.
In de bijlage foto’s van de achtertuin, de politie vertelde dat er afval ligt te rotten. Ook mijn collega bevestigt dat het stinkt in de tuin.”
p. Daarnaast heeft [naam 10] , in een e-mail van 13 juli 2021 geschreven:
“
De ruit van de woning is kapot. Deze foto is vanochtend gemaakt door een buurvrouw. Wat er gebeurd is, weten we (nog) niet.”