Het deskundigenrapport van het Nederlands Forensisch Instituut, gedateerd 11 juli 2019, inhoudende:
Conclusie van het explosievenonderzoek
Op grond van de onderzoeksresultaten wordt geconcludeerd dat:
De inbeslaggenomen 'mortierbommen' betreffen alle 6 inch shells voorzien van onder andere een CE-markering en een categorie indeling F4. Dergelijke shells zijn uitsluitend aan te merken als professioneel vuurwerk. Volgens de etikettering van de shells bedroeg de netto explosieve massa variërend van 523,0 tot 1310,0 gram.
Shells mogen alleen door personen met gespecialiseerde kennis tot ontbranding worden gebracht. Dergelijke shells dienen vanuit een zogenaamde mortier te worden verschoten. De diameter van de mortier dient bij het te verschieten kaliber te passen.
Er dient een voldoende grote veiligheidsafstand in acht te worden, zodat ook bij het niet goed functioneren, er geen of minimaal gevaar is voor het publiek/omstanders. Wanneer 6 inch shells zoals de inbeslaggenomen shells in een vuurwerkshow of evenement worden toegepast, dient de veiligheidsafstand tot het publiek/omstanders minimaal 265 meter te bedragen. De afsteeklocatie dient op de veiligheidsafstanden ook afgezet (met lint oid) te worden om te voorkomen dat omstanders zich binnen een dergelijke veiligheidszone kunnen begeven.
De locatie waar het incident heeft plaatsgevonden (midden in een woonwijk) was uitermate ongeschikt om op een veilige wijze zonder gevaar voor personen, gebouwen en goederen, 6 inch bolvormige shells tot ontbranding te brengen. Door op de bewuste locatie dergelijke shells tot ontbranding te brengen zijn er dus enorme risico's genomen.
Op basis van de foto's en een reconstructie van het schadebeeld vlak na de explosie, zijn er aanwijzingen verkregen dat de shell in de mortier is geëxplodeerd.
Gesteld kan worden dat de betreffende locatie (midden in een woonwijk) volledig ongeschikt is voor het afsteken van dergelijke shells. Hierdoor ontstaat per definitie een zeer risicovolle situatie in de wijk. Er ontstaat dan voor personen in de omgeving van de afsteeklocatie (afhankelijk van de afstanden) gevaar voor lichamelijk letsel tot dodelijk letsel. Tevens ontstaat er gevaar voor schade in verschillende gradaties aan goederen en gebouwen in de directe omgeving.