5.1Gegevens onder punt 2 tot en met 8, 11 en 12
gegevens onder punt 6, 11 en 12: gegevens van de onderneming
In het vragenformulier is onder vraag 1a gevraagd om de winst- en verliesrekening met toelichting over de afgelopen drie (boek)jaren en de balans met toelichting per eind van de afgelopen drie (boek)jaren. Deze vraag strookt met vraag 1B en 6A uit bijlage 3.
In het vragenformulier is niet gevraagd een kasboek, overeenkomsten met leveranciers en bewijsstukken van financiering van het horecabedrijf te verstrekken. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter kan het feit dat verzoekster deze gegevens niet heeft verstrekt, dan ook niet worden aangemerkt als een weigering een formulier als bedoeld in artikel 30, vijfde lid, volledig in te vullen, nog los van de vraag of verzoekster gelet op bijlage 3 verplicht was geweest deze gegevens te verstrekken wanneer ze wel waren gevraagd.
gegevens onder punt 4, 5 en 8: schulden
Onder vraag 2e in het vragenformulier is gevraagd naar schulden van verzoekster, waaronder schulden aan de Belastingdienst. Per schuldeiser is gevraagd het huidige bedrag, het bedrag aan het einde van het afgelopen jaar en het bedrag aan het einde van het jaar daarvoor te vermelden. Deze vraag strookt in zoverre met vraag 2D uit bijlage 3. Op grond van bijlage 3 mocht de burgemeester vragen om (kopieën van) schriftelijke bewijsstukken (overeenkomsten, belastingaangifte etc.) waaruit de bron en omvang van deze schulden blijkt.
Door van verzoekster onder de punten 4 en 8 te verlangen dat zij afschriften verstrekte van een betalingsregeling of andere afspraken, heeft de burgemeester naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter meer informatie van verzoekster gevraagd dan zij verplicht was te verstrekken.
Verzoekster heeft in reactie op vraag 2e niet verklaard dat zij een schuld heeft aan de Belastingdienst, zodat het er naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter behoudens aanknopingspunten voor het tegendeel, voor moest worden gehouden dat verzoekster geen schuld aan de Belastingdienst had. De burgemeester heeft desondanks van verzoekster verlangd dat zij een Verklaring Betalingsgedrag nakoming financiële verplichtingen van de Belastingdienst (punt 5) verstrekte. Aldus heeft de burgemeester naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter meer informatie van verzoekster gevraagd dan zij verplicht was te verstrekken.
gegevens onder punt 7: leningen
Onder vraag 2e in het vragenformulier is daarnaast gevraagd of verzoekster of [naam café restaurant] leningen hebben. Wanneer het antwoord daarop bevestigend is moeten de gegevens van de leningen worden vermeld en onder meer de overeenkomst van lening worden verstrekt. Uit vraag 2H uit bijlage 3 volgt dat deze informatie enkel gevraagd mag worden voor zover het ontvangen leningen betreft. De voorzieningenrechter begrijpt dat de overeenkomst van lening om de verstrekking waarvan de burgemeester heeft verzocht zou zien op een vermeende lening van verzoekster of [naam café restaurant] aan [naam begunstigde] , en dus niet om een door verzoekster of [naam café restaurant] ontvangen lening. Door van verzoekster te vragen om deze overeenkomst van lening te verstrekken heeft de burgemeester naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter meer informatie van verzoekster gevraagd dan zij verplicht was te verstrekken.
gegevens onder punt 2 en 3: wijze van financiering
In het vragenformulier is onder vraag 6b gevraagd hoe investeringen in de onderneming worden gefinancierd. Wanneer het antwoord daarop luidt dat de investeringen met eigen vermogen worden gefinancierd, is gevraagd om kopieën van bankafschriften bij te voegen waaruit het eigen vermogen blijkt. Deze vraag strookt met vraag 6b uit bijlage 3.
Omdat de bankafschriften naar de voorzieningenrechter begrijpt zijn gevraagd om het eigen vermogen inzichtelijk te maken, heeft de burgemeester met het verzoek afschriften van de bankrekening van de zoon van verzoekster te verstrekken (punt 3), meer gegevens van verzoekster gevraagd, dan verzoekster verplicht was te verstrekken. Hoewel van vermogen zou kunnen blijken uit de afschriften van een zakelijke spaarrekening, heeft verzoekster ter zitting gesteld dat zij geen zakelijke spaarrekening heeft. De burgemeester heeft dat niet betwist. Dat verzoekster geen gegevens van een zakelijke spaarrekening heeft verstrekt, kan dan ook niet worden aangemerkt als een weigering een formulier als bedoeld in artikel 30, vijfde lid, volledig in te vullen.
gegevens onder punt 2 tot en met 8, 11 en 12
Nu de burgemeester met de gegevens onder punt 2 tot en met 8, 11 en 12 van verzoekster meer gegevens heeft gevraagd dan verzoekster verplicht was te verstrekken, kan het feit dat verzoekster deze gegevens niet heeft verstrekt niet worden aangemerkt als een weigering een formulier als bedoeld in artikel 30, vijfde lid, volledig in te vullen. Het ontbreken van deze gegevens vormt naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter dan ook geen grondslag voor het intrekken van de DHW-vergunning en de exploitatievergunning.