Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.[eiser] ,
[eiser2],
[eiser3],
[eiser4],
[eiser5],
[eiser6],
[eiser7],
[eiser8],
[eiser9],
[eiser10],
wonende te [woonplaats 1] ,
1.De verdere procedure
2.De feiten
“7.8 OVERNAME VAN PERSONEEL BIJ AANBESTEDING
3.De vordering en het verweer
IV. gedaagde zal veroordelen om binnen 7 dagen na het te wijzen vonnis aan hen een arbeidsovereenkomst aan te bieden voor dezelfde functie en met identieke arbeidsvoorwaar-den als zij bij [naam 1] hadden en dit aanbod gedurende een termijn van 2 weken gestand te doen, een en ander op straffe van een door gedaagde aan hen te betalen dwangsom van
€ 5.000,- per dag dat gedaagde hier geheel of gedeeltelijk niet aan voldoet;
4.De beoordeling
“Interpretatie van het begrip “benodigde werknemers”(productie 7 (subproductie 12) en productie 14 bij de dagvaarding) is onder meer het volgende te lezen:
“In het CAO-akkoord Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening 2006-2007 zijn afspraken gemaakt over de overname van medewerkers bij aanbesteding. Afgesproken is:”Voor deze werknemers geldt dat zij hun werk volgen bij gebleken geschiktheid (of binnen 4 maanden geschikt te maken). Dit betekent dat de onderneming die de opdracht gegund krijgt de voor het uitvoeren van de opdracht benodigde werknemers overneemt van de vorige opdrachtnemer als zij aan de functie-vereisten voldoen.”
en de bij de CAO betrokken vakbonden (ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak) een verschillende uitleg geven aan het begrip “benodigde werknemers”.• De [naam 4] verstaat hieronder:de werknemers van de vorige opdrachtnemer die de nieuwe opdrachtnemer nodig heeft om de opdracht uit te gaan voeren en die geschikt zijn. De nieuwe opdrachtnemer kan dus ook (deels) zittende werknemers inzetten voor het uitvoeren van de opdracht.• De vakbonden verstaan hieronder: het aantal werknemers dat nodig is om de opdracht uit te voeren voor zover zij geschikt zijn wordt overgenomen door de nieuwe opdrachtnemer. Dit aantal vloeit dus voort uit de omvang van de opdracht.Het verschil tussen beide interpretaties is gelegen in de vraag wat bepalend is voor het aantal nieuwe werknemers dat de nieuwe opdrachtnemer in dienst neemt: de behoefte van de nieuwe opdrachtnemer of de aard/omvang van de opdracht. De [naam 4] en de vakbonden zijn het erover eens dat voor beide interpretaties geldt dat de werknemer geschikt/geschikt te maken moet zijn.
8 maart 2006 omtrent het begrip ‘benodigde werknemers’ het volgende vermeld:
“Standpunt [naam 4] aanvullend op de brief: Op grond van artikel 7.8 neemt de nieuwe opdrachtnemer in beginsel de voor het uitvoeren van de opdracht “benodigde” en geschikt gebleken werknemers over van de vorige opdrachtnemer. Op basis van dit artikel dient de nieuwe opdrachtnemer het “benodigde” personeel over te nemen. Dit betekent dat als in de aanbesteding is aangegeven dat de opdracht in minder fte kan worden uitgevoerd, de nieuwe werkgever zich op het standpunt kan stellen dat ze minder fte moet over nemen (…)”.4.6.3 De letterlijke bewoordingen van de tweede volzin van artikel 7.8 van de CAO laten naar het oordeel van de kantonrechter ruimte voor de door beide partijen bepleite tekstuele interpretaties. Deze tweede volzin kan echter niet los worden gezien van de eerste volzin van artikel 7.8 van de CAO. In die eerste volzin is duidelijk bepaald dat de werknemer die met dreigend ontslag wordt geconfrontreerd bij gebleken geschiktheid recht heeft op een dienst-verband bij de andere, nieuwe opdrachtnemer. Verder kan de tweede volzin naar het oordeel van de kantonrechter ook niet los worden gezien van de letterlijke tekst van het CAO-akkoord, die, zoals hierboven (rechtsoverweging 4.6.1) reeds is vermeld, als volgt luidt:
“Afgesproken is:”Voor deze werknemers geldt dat zij hun werk volgen bij gebleken geschiktheid (of binnen 4 maanden geschikt te maken). Dit betekent dat de onderneming die de opdracht gegund krijgt de voor het uitvoeren van de opdracht benodigde werknemers overneemt van de vorige opdrachtnemer als zij aan de functie-vereisten voldoen.”Tevens acht de kantonrechter van belang het aanvullende standpunt van de [naam 4] , zoals hierboven (rechtsoverweging 4.6.2) weergegeven, dat als volgt luidt:
“Op grond van artikel 7.8 neemt de nieuwe opdrachtnemer in beginsel de voor het uitvoeren van de opdracht “benodigde” en geschikt gebleken werknemers over van de vorige opdrachtnemer. Op basis van dit artikel dient de nieuwe opdrachtnemer het “benodigde” personeel over te nemen. Dit betekent dat als in de aanbesteding is aangegeven dat de opdracht in minder fte kan worden uitgevoerd, de nieuwe werkgever zich op het standpunt kan stellen dat ze minder fte moet over nemen”.
14 dagen gestand dient te doen.
De CAO gaat immers slechts uit van het niet eenduidige begrip “een dienstverband”, terwijl CAO-partijen die woorden-net als het hierboven besproken begrip “benodigde werknemers”- niet nader in de CAO hebben uitgewerkt.
5.De beslissing
5.3 veroordeelt gedaagde in de proceskosten van eisers, tot deze uitspraak begroot op
€ 573,08;
28 december 2016.