Dow voert verweer strekkende tot afwijzing van de vordering van TenneT.
Dow voert daartoe – samengevat − het navolgende aan.
Dow verzet zich tegen de eiswijziging, nu deze laat in de procedure is ingediend en daarom in strijd is met de eisen van een goede procesorde.
Zij verzoekt de onderhavige procedure aan te houden tot op de aanvraag tot geschilbeslechting van Dow door de ACM en het CBb onherroepelijk uitspraak is gedaan, omdat hun oordeel leidend zal zijn in de onderhavige civiele procedure en het CBb een gespecialiseerde rechter op het gebied van de Elektriciteitswet is.
De grondslag voor de betaling van het SDT is niet gelegen in artikel 15 lid 5, voorheen artikel 15 lid 4, van de Elektriciteitswet, maar in artikel 30 lid 2 van de Elektriciteitswet. Artikel 30 lid 2 van de Elektriciteitswet bevat voor TenneT als netbeheerder een grondslag om het SDT bij de afnemers aangesloten op het particuliere net van Dow in rekening te brengen. Op grond van dit artikel kan het SDT niet bij een ontheffinghouder in rekening worden gebracht, nu deze geen elektriciteit verbruikt.
Vanaf 1 juli 2011 bestond voor een ontheffinghouder van een particulier net op grond van artikel 15 lid 4 van de Elektriciteitswet de verplichting tot inning en afdracht aan TenneT van het SDT. Deze verplichting is op 20 juli 2012 vervallen voor ontheffinghouders van een particulier net ex artikel 15 lid 2 onder a of c van de Elektriciteitswet, waaronder Dow. Per 20 juli 2012 geldt alleen voor ontheffinghouders van een gesloten distributiesysteem (hierna: GDS) op grond van artikel 15 lid 5 de verplichting tot inning en afdracht van het SDT. Op grond van het overgangsrecht behorende bij de wetswijziging van 20 juli 2012 blijven ontheffingen voor particuliere netten ex artikel 15 lid 2 onder a of c die vóór 20 juli 2012 zijn verleend geldig indien de ontheffinghouder vóór 20 november 2012 bij de ACM een verzoek om een ontheffing voor een GDS heeft ingediend. De ontheffing voor het particulier net blijft in dat geval geldig tot door de ACM onherroepelijk op het verzoek is beslist. Op deze ontheffingen zijn na 20 juli 2012 de bepalingen van de Elektriciteitswet niet meer van toepassing. Het gevolg is dat per 20 juli 2012 de verplichting voor deze ontheffinghouders van een particulier net tot inning en afdracht van het SDT aan Tennet is komen te vervallen.
Dow betwist dat “factureren” onder “innen” van het SDT valt. Er is volgens haar geen wettelijke verplichting tot het factureren van het SDT door Dow bij haar afnemers. Dit is op grond van artikel 30 van de Elektriciteitswet een taak van de openbare netbeheerders en sinds de wetswijziging van 1 juli 2012 ook van de ontheffinghouder van een GDS.
Artikel 30 van de Elektriciteitswet geeft niet aan hoe het volume (elektriciteitsverbruik) waarover het SDT in rekening moet worden gebracht moet worden bepaald en welk tarief hierop moet worden toegepast. Een nadere regeling daarvoor moet in de Tarievencode en de Meetcode worden neergelegd. De Tarievencode bevat voor het berekenen van het SDT twee methodes, afhankelijk van de normadressaat, te weten de regionale netbeheerder en de afnemers op openbare elektriciteitsnetten. Voornoemde codes zijn echter nog niet toegespitst op het berekenen van het SDT voor afnemers op een particulier net of op een GDS. Een nadere regeling in de codes is noodzakelijk, omdat alle afnemers, gelet op het discriminatieverbod, gelijk dienen te worden behandeld. Het SDT kan, nu een nadere regeling ontbreekt, niet bij de afnemers van Dow in rekening worden gebracht.
Dow betwist dat zij verplicht is verbruikgegevens aan TenneT te verstrekken. Een dergelijke verplichting vloeit niet voort uit de afdrachtplicht en ook niet uit de Elektriciteitswet. Daarbij dienen eerst de codes te worden aangepast. De eisen die aan comptabele meting en uitlezing van comptabele meetdata worden gesteld, zien nu alleen op openbare elektriciteitsnetten. Het gaat bovendien om vertrouwelijke gegevens van afnemers, die niet zomaar mogen worden verstrekt.
Dow betwist voorts de omvang van de vordering van TenneT en tevens de door TenneT gevorderde dwangsom.