ECLI:NL:RBZUT:2010:BO9333
Rechtbank Zutphen
- Eerste aanleg - meervoudig
- A. Gilhuis
- M. Prisse
- J. Aufderhaar
- Rechtspraak.nl
Voortzetting van de ISD-maatregel voor stelselmatige daders
In deze zaak heeft de Rechtbank Zutphen op 29 december 2010 uitspraak gedaan over de voortzetting van de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor een veroordeelde man. De rechtbank had eerder, op 30 september 2009, deze maatregel opgelegd, waarbij rekening was gehouden met de gepleegde feiten, de vastgestelde stoornissen van de verdachte en de problematische behandelingen in het verleden. De rechtbank heeft het verzoek tot beëindiging van de ISD-maatregel afgewezen, omdat uit rapportages bleek dat de kans op recidive hoog is bij beëindiging van de maatregel. De officier van justitie had geconcludeerd dat voortzetting van de maatregel noodzakelijk was, gezien de gedragsproblematiek van de betrokkene en de eerdere mislukte behandelingen.
De rechtbank heeft in haar beoordeling gekeken naar de inspanningen die zijn geleverd om de betrokkene een passende behandeling te bieden. Ondanks dat er verschillende plaatsingen en behandelingen zijn geprobeerd, waaronder een opname in een Penitentiair Psychiatrisch Centrum en een FPA, bleek het gedrag van de betrokkene problematisch en leidde dit tot terugplaatsingen. De rechtbank concludeerde dat de kans op recidive zonder behandeling hoog is en dat de voortzetting van de maatregel noodzakelijk is om de maatschappij te beschermen tegen de risico's die de betrokkene met zich meebrengt.
De rechtbank heeft de processtukken en rapportages bestudeerd en heeft vastgesteld dat er nog steeds voldoende inspanningen worden verricht om de betrokkene een behandeling te bieden. De rechtbank heeft de argumenten van de raadsvrouw, die pleitte voor beëindiging van de maatregel, niet gevolgd, omdat er nog geen intake of behandeling had plaatsgevonden bij de voorgestelde zorgaanbieder. De rechtbank heeft uiteindelijk besloten dat de ISD-maatregel moet worden voortgezet, om zo de veiligheid van de maatschappij te waarborgen.