2.1 Riad heeft aan Vendex Food Groep B.V., zijnde de rechtsvoorgangster van Laurus, die de bedoeling had daar een supermarkt van het type Basismarkt te vestigen, bedrijfsruimte verhuurd op de hoek Rozengaardseweg 59-61/Kennedylaan 62 te Doetinchem. Deze huurovereenkomst houdt - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(...…)
1.2 Huurder zal het gehuurde, op straffe van ontbinding van deze overeenkomst, uitsluitend gebruiken als winkelruimte.
(…...)
VOORWAARDEN.
2.1 Van deze overeenkomsten maken deel uit:
a. De algemene bepalingen huurovereenkomst winkelruimte (…...). Deze algemene bepalingen zijn partijen bekend. Huurder heeft hiervan een exemplaar ontvangen.
(...…)
DUUR, VERLENGING EN OPZEGGING
3.1 Deze overeenkomst is aangegaan voor de duur van 10 jaar, ingaande op 1 november 1998 en eindigende op 31 oktober 2008.
3.2 Gedurende de in 3.1 genoemde periode kunnen partijen de overeenkomst niet tussentijds door opzegging beëindigen. (...…)
(...…)
BETALINGSVERPLICHTING, BETAALPERIODE
(…...)
4.2 (...…)
De huurprijs is voorlopig vastgesteld op basis van (...…) een te huren oppervlakte van 600 m² BVO (Bruto Vloeroppervlak). (...…)
(...…)
BIJZONDERE BEPALINGEN
(…...)
11.2 In overleg met verhuurder wordt gezocht naar een huurder voor het nog af te scheiden zgn. rechterdeel, ter grootte van ca. 300 m² bvo. Indien een voor verhuurder passende huurder is gevonden, is Basismarkt alleen nog verantwoordelijk voor het door haar gebruikte deel. Huurder zal totdat een nieuwe huurder het vrijstaande gedeelte heeft gehuurd en haar huurbetalingen is begonnen aan verhuurder een jaarlijks te indexeren vergoeding van NLG 45.000,00 op jaarbasis verschuldigd zijn.
(…...)
AANPASSINGEN IN ALGEMENE BEPALINGEN
(…...)
Artikel 3.1 en 3.2
In afwijking van het bepaalde in dit artikel geldt het volgende:
a. Zonder schriftelijke toestemming van verhuurder mag huurder het gehuurde aan derden niet in onderhuur afstaan. Verhuurder zal huurder deze toestemming niet dan op redelijke gronden kunnen weigeren.
b. Huurder heeft het recht het gehuurde geheel of gedeeltelijk onder te verhuren en/of in gebruik te geven aan anderen, tot het concern van huurder behorende of daarmee gelieerde ondernemingen, waarbij het vestigen van een met u gelieerde onderneming niet concurrerend is aan de activiteiten van de huurders van de bij dit project behorende winkels en de in het nog te splitsen gedeelte van het pand te vestigen bedrijf. (…...)
(…...)".
2.2 De van voormelde huurovereenkomst deel uitmakende algemene bepalingen huurovereenkomst winkelruimte houden - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(…...)
Gebruik
2.1 Huurder dient het gehuurde - gedurende de gehele duur van de overeenkomst - daadwerkelijk, behoorlijk en zelf te gebruiken overeenkomstig de in de huurovereenkomst aangegeven bestemming. (...…) Tevens dient hij het gehuurde te voorzien en voorzien te houden van voldoende inrichting en inventaris.
(…...)
2.4 Huurder is verplicht het gehuurde overeenkomstig de aard van het door hem daarin uitgeoefende bedrijf voor het publiek geopend te houden en daarin daadwerkelijk zijn bedrijf uit te oefenen:
- indien het gehuurde deel uitmaakt van een winkelcentrum of winkelstraat gedurende de openingstijden daarvan, koopavonden daaronder begrepen;
(…...)
Onderhuur
3.1 Behoudens voorafgaande toestemming van verhuurder is het huurder niet toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan derden in huur, onderhuur of gebruik af te staan, ofwel de huurrechten geheel of gedeeltelijk aan derden over te dragen of in te brengen in een maatschap of rechtspersoon.
(…...)
Tussentijdse beëindiging, in gebreke zijn
(…...)
7.2 Huurder zal in gebreke zijn door het enkel verloop van een bepaalde termijn dan wel door het enkel ontstaan van een omstandigheid als voormeld.
(…...)".
2.3 Laurus heeft in het gehuurde een supermarkt conform de zogenaamde "Basismarkt"-formule geëxploiteerd.
2.4 Bij brief van 3 januari 2002 heeft DTZ Zadelhoff v.o.f., gevestigd te Doetinchem, namens Laurus - voor zover hier van belang - het volgende aan Riad bericht:
"(…...)
Zoals u reeds heeft vernomen zullen alle Basismarkt-vestigingen op uiterlijk 01 april 2002 sluiten. DTZ Zadelhoff Winkels is door Laurus N.V. ingeschakeld voor een passend opvolgend huurder te zorgen. Uiteraard zullen de financiële verplichtingen uit de huidige huurovereenkomst, tot er een juiste opvolgend-huurder is gevonden, door Laurus N.V. worden nagekomen.
(…...)".
2.5 Per 1 april 2002 heeft Laurus de exploitatie van een Basismarkt in het gehuurde beëindigd. Sedert deze datum staat het gehuurde leeg, zij het dat Laurus wel de huurpenningen betaalt.
2.6 Bij brief van 10 december 2003 heeft de advocaat van Riad - voor zover hier van belang - het volgende aan Laurus bericht:
"(…...)
Op grond van de huurovereenkomst die u in maart 1999 bent aangegaan, huurt u het gehuurde voor een periode van 10 jaar. De huurtermijn loopt af op 31 oktober 2008. In de huurovereenkomst staat een exploitatieplicht opgenomen. U voldoet sinds 1 april 2002 niet meer aan deze verplichting.
(…...)
Cliënte is zich er van bewust dat u uw Basismarktformule hebt stopgezet. Zij weet echter ook dat u (met succes) meerdere supermarktformules exploiteert. Zij verzoekt en voorzover nodig sommeert u dan ook om uiterlijk per 2 januari 2004 het gehuurde weer in gebruik te nemen als supermarkt.
(…...)".
2.7 Op 7 januari 2004 heeft Laurus bij faxbericht aan de advocaat van Riad laten weten, geen gevolg te zullen geven aan de sommatie van 10 december 2003.
2.8 Na de verkoop van Spar (258 winkels), het sluiten van Basismarkt (166 winkels) en de verkoop van vestigingspunten aan onder andere Sperwer (81 winkels) behoort tot de Nederlandse kernactiviteiten van Laurus thans alleen het exploiteren van de drie supermarktketens Edah, Konmar en Super De Boer. Het geconsolideerde nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2003 van Laurus kwam uit op positief EUR€ 7 miljoen tegenover negatief €EUR 44 miljoen over het eerste halfjaar van 2002.
2.9 Een rapport van R. Sparreboom d.d. 18 maart 2004, betreffende een door hem ingesteld onderzoek naar de mogelijkheden van invulling van de voormalige Basismarkt aan de Kennedylaan te Doetinchem, behelst - voor zover hier van belang - het volgende:
"(…...)
1. Inleiding
In het centrum van Doetinchem is Edah gevestigd aan De Veentjes. (…...)
Net buiten het centrum bij de kruising Huber Noodtstraat/Rozengaardseweg bevindt zich een supermarktconcentratie met Super De Boer, Albert Heijn en Lidl. Aan de Kennedylaan was de voormalige Basismarkt gevestigd met een oppervlakte van 486 m² VVO.
(…...)
6. Conclusies
1. De oude locatie van Basismarkt ligt in de directe invloedsfeer van Super de Boer (Huber Noodtstraat) en de Edah (De Veentjes)
2. De oppervlakte van deze locatie is te klein voor een van de Laurus formules:
Super de Boer heeft minimaal 1.000 m² VVO nodig,
Edah minimaal 800 m² VVO en
Konmar Super Store minimaal 2.000 m²
om het assortiment te kunnen presenteren.
3. Aanpassing van het assortiment zal te weinig omzet genereren om rendabel te kunnen exploiteren voor alle 3 de formules.
4. Eventuele invulling van deze locatie met een Laurus formule zal kannibaliserend werken op de omzetten van zowel Super de Boer als Edah. Omzetten die toch al onder druk staan i.v.m. de prijzenoorlog.
5. Invulling met een discountformule is eerder overwogen door de oude Basismarkt aan te bieden aan Aldi of Lidl. Beide partijen hebben dit afgewezen o.a. door de aanwezigheid van beide formules in de directe omgeving en de beperkte vloeroppervlakte.
6. In Doetinchem is sprake van een uitstekende en bijna maximale koopkrachtbinding. Elke toevoeging van een supermarkt zal omzet verdringing bij de aanwezige supermarkten tot gevolg hebben. Verdringing van omzet met beschikbare meters zal echter alleen plaatsvinden in de directe omgeving van het vestigingspunt.
(…...)".