2.1 KLIC Nederland is een federatie van vier regionale stichtingen, KLIC Noord, KLIC Oost, KLIC Zuid en KLIC West, die zijn opgericht om te voorkomen dat bij graafwerkzaamheden schade aan kabels en leidingen ontstaat.
2.2 Sedert 1 juni 2003 worden alle KLIC-aanvragen in opdracht van de vier regionale stichtingen centraal verwerkt door KLIC Nederland in de vestiging te Maarssen. KLIC Nederland maakt daarbij gebruik van het softwarepakket klic-net, ontwikkeld door Geodan.
2.3 KLIC Nederland werkt als een one call systeem waardoor een (graaf)melder te weten krijgt welke leidingbeheerders leidingen hebben liggen in het betreffende gebied, in een kwadrant van 500 x 500 meter.
2.4 HLA is een softwarebedrijf dat het geografisch computerprogramma Geoversum heeft ontwikkeld, welk programma via allerlei modules kan worden ingezet voor diverse toepassingen.
2.5 Van begin 1998 tot begin 2003 werd het computerprogramma Geoversum gebruikt door KLIC Noord, KLIC Oost en KLIC Zuid voor de verwerking van KLIC-meldingen. KLIC West maakte gebruik van het GWR-programma, ontwikkeld door Gemeentewerken Rotterdam.
2.6 Vanaf begin 2000 verwerkte HLA alle KLIC-meldingen, ook die afkomstig van KLIC West, voor haar opdrachtgevers, kabel- en leidingbeheerders en gravers en bouwers, waarbij de gegevens uit het GWR-programma door HLA werden geconverteerd naar Geoversum formats.
2.7 Op 17 februari 2003 is door KLIC West het Geodan systeem, klic-net, ingevoerd. KLIC Noord, KLIC Oost en KLIC Zuid volgden enkele maanden later.
2.8 Op 19 maart 2003 is door Essent Netwerk Zuid een onderzoeksrapport uitgebracht over de kwaliteit en betrouwbaarheid van KLIC-meldingen van KLIC West, geproduceerd met behulp van klic-net, over de periode 17 februari 2003 tot 3 maart 2003. Dit onderzoek betrof 2.154 meldingen, waarbij een foutpercentage werd vastgesteld van 13,1%.
2.9 Op 19 april 2003 publiceerde NRC Handelsblad een hoofdartikel onder de kop "Gevaar dreigt door chaos onder de grond", waarbij de redacteuren zich baseerden op een niet openbaar rapport van Rijkswaterstaat van 7 februari 2003, opgesteld in samenwerking met het Centrum voor Ondergronds Bouwen, op het Essent rapport en op gesprekken met diverse betrokkenen.
2.10 KLIC heeft op 1 mei 2003 een brief met bijlagen gezonden aan de ministers van VROM, EZ en VNW. Kopieën van deze brief werden gezonden aan diverse instanties, waaronder het Algemeen Nederlands Persbureau. Deze brief houdt - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(…...)
De nieuwe ICT applicatie (KLIC NET) is 17-2-2003 door KLIC-West als eerste in gebruik genomen. De applicatie wordt thans gebruikt door KLIC-Ned die voor de vier KLIC's de afhandeling van aanvragen gaat verzorgen. Inmiddels is dit voor KLIC-West, -Noord en -Oost het geval. Het systeem werkt feitelijk foutloos.
(…...)".
2.11 Koppen de Neve, energy & consultancy services te Delden, heeft in opdracht van HLA, verstrekt op 2 juni 2003, een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van KLIC-meldingen die de systemen van KLIC West respectievelijk KLIC Nederland produceren. Dit rapport, gedateerd 14 juli 2003, houdt - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(…...)
In detail vat ik de uitkomsten van het onderzoek als volgt samen:
1. In de periode mei 2000 tot maart 2003 waren 10% tot 20% van de meldingen van KLIC West onjuist.
2. Het nieuwe systeem van KLIC Nederland produceert maandelijks honderden fouten.
3. De leidingbeheerders waren in staat met het oude systeem van KLIC West en zijn nog steeds in staat met het nieuwe systeem van KLIC Nederland zelf te constateren dat de uitkomsten deze fouten bevatten.
4. Deze fouten kunnen bij graafwerkzaamheden leiden tot ernstige calamiteiten met aanzienlijke risico's voor bewoners en bedrijven.
5. HLA heeft de leidinggevenden van de betrokken leidingbeheerders in 2000 gewaarschuwd voor de geconstateerde fouten en de daaraan verbonden aanzienlijke risico's. Dit heeft niet geleid tot merkbare acties om het aantal fouten te verlagen.
6. De houding van de leidingbeheerders is, zowel bezien vanuit maatschappelijk oogpunt als vanuit hun eigen belang, onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.
7. De KLIC organisatie is sinds 1997 zeer intern gericht door een regionale machtsstrijd. Dit heeft geresulteerd in inferieure systemen die veel geld gekost hebben en anno 2003 de functionaliteit van Geoversum uit 1997 nog niet heeft kunnen evenaren.
8. Niet alleen de belangen van HLA als leverancier van Geoversum zijn hierdoor geschaad, maar ook die van de kabel- en leidingbeheerders, grondroerders en uiteindelijk die van de Nederlandse burger.
(…...)".
2.12 Op 16 augustus 2003 wijdde het NRC Handelsblad wederom een hoofdartikel aan de problematiek, waarbij de redacteuren zich onder meer baseerden op het rapport van Koppen de Neve. Naar aanleiding hiervan heeft HLA op 16 augustus 2003 een persbericht doen uitgaan en daarbij dit rapport openbaar gemaakt.
1.13 In het najaar van 2003 is door Kiwa Management Consultants B.V. te Nieuwegein in opdracht van KLIC Nederland een onderzoek ingesteld. Het daarvan opgemaakte rapport houdt - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(…...)
De centrale vraagstelling in dit onderliggende onderzoek luidt als volgt:
Hoe vaak (procentueel) is er een risico ontstaan op beschadiging van kabels en leidingen, doordat een graver niet of te laat voorzien is van de juiste informatie van relevante kabel- en leidingbeheerders, omdat:
1. de registratie van relevante (graaf)gegevens onjuist is;
2. de graaflocatie met polygoon niet goed is gemarkeerd;
3. de belanghebbende klb's het KLIC-bericht niet hebben ontvangen.
Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de bovenstaande vraagstelling als volgt worden beantwoord:
Ad 1. In 2,1% (…...) van de onderzochte gevallen is er een risico ontstaan op beschadiging van kabels en leidingen door een onjuiste registratie van (graaf)gegevens;
Ad 2. In 0,9% (…) is de graaflocatie met polygoon niet goed (of te klein) gemarkeerd;
Ad 3. In 0,0% van de onderzochte gevallen is geconstateerd dat KPN geen KLIC-bericht heeft ontvangen.
(…...)
De steekproef omvat de aanvragen die zijn gedaan in de periode van 6 augustus 2003 tot en met 27 augustus 2003. In die tijd zijn in totaal 7.244 aanvragen bij KLIC binnengekomen.
(…...)
De steekproefomvang is gelijk aan v125.000=354, afgerond 360.
(…...)".
1.14 Op 17 oktober 2003 wijdde het NRC Handelsblad wederom een artikel aan de problematiek. De redacteuren baseerden zich daarbij op het Kiwa-rapport, het rapport van Essent en het rapport van Koppen de Neve.
1.15 Door ir. P. Koppen de Neve en drs. G.J.M. Dijkstra is vervolgens in opdracht van HLA, verstrekt op 17 oktober 2003, een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van de KLIC-meldingen van KLIC Nederland in de periode van 7 tot en met 27 augustus 2003. Dit rapport, gedateerd 8 november 2003, houdt - voor zover hier van belang - het volgende in:
"(…...)