ECLI:NL:RBZUT:2000:AA5110
Rechtbank Zutphen
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- J.A. Lok
- Rechtspraak.nl
Weigering bouwvergunning voor langegolfzender op Radio Kootwijk
In deze zaak heeft de Rechtbank Zutphen op 15 februari 2000 uitspraak gedaan in een geschil tussen Delta Radio 171 B.V. en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn. De eiseres, Delta Radio 171 B.V., had een bouwvergunning aangevraagd voor de realisering van een langegolfzender op het terrein van Radio Kootwijk. Deze aanvraag werd door verweerder op 27 mei 1997 geweigerd, omdat het bouwplan in strijd was met het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand. Eiseres heeft bezwaar gemaakt tegen deze beslissing en ook tegen een later besluit van 14 juli 1997, waarin een aangepast bouwplan opnieuw werd geweigerd.
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een beslissing op haar bezwaarschriften. De rechtbank heeft op 26 januari 1998 geoordeeld dat het niet tijdig nemen van een beslissing op het bezwaar als ongegrondverklaring van de bezwaren tegen het besluit van 14 juli 1997 moest worden opgevat. Eiseres heeft vervolgens de gemeente Apeldoorn aansprakelijk gesteld voor de geleden schade, die zij op 16 miljoen gulden heeft begroot. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 24 december 1998 het beroep van eiseres tegen het niet tijdig nemen van een besluit gegrond verklaard, maar heeft verweerder niet opgedragen om zelf in de zaak te voorzien.
Naar aanleiding van deze uitspraak heeft verweerder op 2 maart 1999 het bezwaarschrift van eiseres tegen het besluit van 27 mei 1997 niet-ontvankelijk verklaard en het bezwaar tegen het besluit van 14 juli 1997 ongegrond verklaard. Eiseres heeft hiertegen beroep ingesteld, dat op 10 februari 2000 ter zitting is behandeld. De rechtbank heeft geoordeeld dat de aanvraag van eiseres om schadevergoeding niet kan worden gezien als een verzoek om een schadebesluit, omdat dit een primaire beslissing oplevert. De rechtbank heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard, omdat verweerder de onrechtmatigheid van de besluiten niet erkent en de aansprakelijkheid voor schade uit onrechtmatige daad niet kan worden vastgesteld zonder dat de onrechtmatigheid door de rechter is vastgesteld.
De rechtbank heeft geconcludeerd dat het bestreden besluit niet in strijd is met enige regel van recht en dat eiseres de mogelijkheid heeft om een nieuwe aanvraag voor een schadebesluit in te dienen zodra onrechtmatigheid van een besluit is vastgesteld. De beslissing van de rechtbank is op 15 februari 2000 openbaar uitgesproken.