2.8. Na deze uitzending heeft VOND op haar website een 'bestuursmededeling met
betrekking NOP. 'geplaatst. Deze mededeling luidde, voor zover hier van belang:
"Als velen zijn ook wij onaangenaam verrast door het beeld dat het TROS-programma RADAR maandag 12 januari j.l. schetste over één van onze leden [...]
In het verleden zijn er bij het bestuur van VOND geluiden binnengekomen dat er kritiek was op de wijze waarop N.O.P. functioneerde. Maar ook dat verschillende onderzoeken door de Landelijke Inspectie Dienst (LID, onderdeel van de Dierenbescherming) en Algemene Inspectie Dienst (AID, opsporingsdienst van het ministerie van LNV) plaatsvonden waar geen acties of sancties uit voortkwamen. Hierdoor meenden we tot dusverre dat het geschetste beeld ongenuanceerd was en vooral berustte op roddel.
Inmiddels is er een onafhankelijk onderzoek aangekondigd onder leiding van directeur de heer A.H. Dorresteijn, directeur Blijdorp. Wij zullen de heer Dorresteijn onze hulp aanbieden bij de uitvoering van dit onderzoek en aan de uitslag hiervan onze conclusies verbinden. Het VOND-bestuur is van mening dat wij dit onafhankelijke onderzoek van de heer Dorresteijn moeten afwachten alvorens een definitief oordeel te vormen. [... ]".
2.9. De uitzending van Radar heeft geleid tot Kamervragen over het functioneren van
NOP. Naar aanleiding hiervan heeft Minister G. Verburg van LNV in twee brieven,
gedateerd 5 maait 2009 en gericht aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Kamervragen beantwoord en onder meer geschreven:
(naar aanleiding van de vraag "Wat is uw reactie op gesuggereerde tekortkomingen in de verzorging van vogels en hoge sterftepercentages in het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (N.O.P.) te Veldhoven?)
"Het beeld dat over het welzijn van de vogels geschetst wordt in de uitzending van TROS RADAR komt niet overeen met mijn bevindingen.
Het N.O.P. heeft een vergunning op basis van het Dierentuinenbesluit. Op basis van het
Dierentuinenbesluit dient te worden voldaan aan bepalingen ten aanzien van onder andere de
verzorging en huisvesting van dieren op grond waarvan het welzijn wordt geborgd. De
visitatiecommissie, die adviseert over de vergunningverlening, heeft het N.O.P. driemaal bezocht sinds de vergunningverlening in 2003. Begin 2008 is het bedrijf nog gecontroleerd door de AID op de artikelen 36 en 37 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren (GWWD). Er werden toen geen zaken aangetroffen die nader onderzoek naar dergelijke overtredingen vereisten. Die bevindingen komen overeen met de indrukken van functionarissen van de VWA en Dienst Regelingen (DR), die regelmatig in het opvangcentrum aanwezig zijn." (naar aanleiding van de vraag: Op welke wijze controleert u de gang van zaken in opvangcentra waar van overheidswege in beslaggenomen dieren worden ondergebracht? Is daarbij nooit eerder iets opgevallen bij het NOP.?)
"[... ] De opvangcentra worden gecontroleerd door AID en de Landelijke Inspectiedienst
Dierenbescherming (LID) op onder andere welzijnsaspecten.
In december 2000 heeft Laser (nu Dienst Regelingen van mijn ministerie) met het N.O.P. een
overeenkomst gesloten voor de opvang van inbeslaggenomen dieren. Er zijn geen aanwijzingen om te twijfelen aan de kwaliteit van opvang van in beslaggenomen dieren.
Bij bezoeken aan het N.O.P. zijn geen gezondheids- en welzijnsproblemen waargenomen. Wel is begin 2008 geconstateerd dat de dierregistratie verbeterd moest worden. Daarom is Dienst Regelingen in de loop van 2008 in het kader van bestuurlijke handhaving samen met het N.O.P. een traject gestart om de registratie op orde te krijgen. [... ]"
(naar aanleiding van de vraag: Importeert en handelt het N.OP. conform Richtlijn 92/65/EG en heeft dit opvangcentrum een vergunning conform deze Richtlijn?)
"[... ] Richtlijn 92/65/EEG [... ] bevat veterinairrechtelijke voorschriften voor het handelsverkeer en invoer in de EU van onder meer exotische vogels als papegaaien. [... ] Deze richtlijn kent geen vergunningenstelsel. Wel kunnen dierentuinen e.d. zich laten registreren als erkende instelling in het kader van deze richtlijn. [... ] Het N.O.P. beschikt niet over deze erkenning. Het N.O.P. heeft wel [... ] een erkenning als quarantainestation voor vogels volgens Verordening (EG) nr. 318/2007. Dit betekent dat het N.O.P. vogels in quarantaine kan houden die geïmporteerd zijn vanuit bepaalde derde landen. De VWA houdt toezicht op deze erkenning. Het N.O.P. opereert en importeert conform richtlijn 92/65 en conform Verordening (EG) nr. 318/2007. [... ] (naar aanleiding van de vraag: Voldoet het quarantaine verblijf van het N.O.P. aan de voorvaarden die gelden om in beslaggenomen vogels op te vangen en in quarantaine te houden?)
"Ja."
[... ]
(naar aanleiding van de vraag: Bent u voornemens de samenwerking met Stichting NOP te
beëindigen? [. ]
"Nee. Voor het onderbrengen van inbeslaggenomen dieren hebben we goede ervaringen met het N.O.P. Uit onderzoek van de AID, uitgevoerd in 2008, is gebleken dat de welzijnseisen bij het N.O.P. naar behoren worden nageleefd. Ik zie thans geen aanleiding de samenwerking met het N.O.P. te beëindigen."