ECLI:NL:RBZLY:2008:BD6161

Rechtbank Zwolle-Lelystad

Datum uitspraak
3 juni 2008
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
07/630097-07
Instantie
Rechtbank Zwolle-Lelystad
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak in drugshandelzaak met onvoldoende bewijs voor betrokkenheid verdachte

In de zaak van het openbaar ministerie tegen de verdachte, die ten laste was gelegd van het medeplegen van het buiten Nederland brengen van zeven kilo heroïne, heeft de Rechtbank Zwolle-Lelystad op 3 juni 2008 uitspraak gedaan. De verdachte, bijgestaan door mr. C.S.P.M. de Kock, werd beschuldigd van meerdere feiten, maar de rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de tenlastelegging te ondersteunen. Tijdens de zitting op 20 mei 2008 werd duidelijk dat het bewijs, met name de telefoontaps, niet overtuigend aantoonde dat de verdachte betrokken was bij de heroïnehandel. De rechtbank concludeerde dat er geen wettig en overtuigend bewijs was voor de betrokkenheid van de verdachte bij de criminele activiteiten die hem ten laste waren gelegd.

De rechtbank sprak de verdachte vrij van de onder 1 tot en met 4 ten laste gelegde feiten. De officier van justitie had een gevangenisstraf van vier jaar geëist, maar de rechtbank oordeelde dat de verdachte niet kon worden veroordeeld op basis van de beschikbare bewijsmiddelen. De rechtbank besloot tevens het bevel tot voorlopige hechtenis op te heffen en gelastte de onmiddellijke invrijheidstelling van de verdachte. Deze uitspraak benadrukt het belang van voldoende bewijs in strafzaken en de rol van de rechtbank in het waarborgen van de rechtsbescherming van de verdachte.

Uitspraak

RECHTBANK ZWOLLE - LELYSTAD
Sector Strafrecht - Meervoudige Strafkamer
Parketnr. : 07.630097-07
Uitspraak: 3 juni 2008
Vonnis in de zaak van:
het openbaar ministerie
tegen
[naam ]
geboren op [geboortedatum]
wonende te [adres]
thans verblijvende in [verblijfplaats]
Het onderzoek ter terechtzitting heeft plaatsgevonden op 20 mei 2008. De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. C.S.P.M. de Kock, advocaat te Zwolle.
De officier van justitie, mr. H. Timmer, heeft ter terechtzitting gevorderd de veroordeling van verdachte terzake het onder 1 tot en met 4 tenlastegelegde tot een gevangenisstraf van 4 jaar, met aftrek van voorarrest.
TENLASTELEGGING
De verdachte is ten laste gelegd dat:
(volgt tenlastelegging)
BEWIJS
De verdachte dient van het onder 1 tot en met 4 ten laste gelegde te worden vrijgesproken, omdat de rechtbank dit niet wettig en overtuigend bewezen acht.
Onder 1 is verdachte ten laste gelegd, het medeplegen van het buiten Nederland brengen van zeven kilo heroïne. Uit het onderzoek ter terechtzitting blijkt, dat verdachte contact heeft gehad [naam] en dat deze [naam] in Amsterdam is aangetroffen met zeven kilo heroïne. Uit het onderzoek is echter niet duidelijk geworden of het contact van verdachte met deze [naam] daadwerkelijk zag op het vervoer en/of de handel in heroïne en zo ja, welke concrete rol verdachte hierin zou hebben gespeeld. Verdachte dient dan ook van het onder 1 ten laste gelegde te worden vrijgesproken.
Voor wat betreft de feiten 2 tot en met 4 kan, naar het oordeel van de rechtbank, op grond van de inhoud van de zich in het dossier bevindende bewijsmiddelen, met name de diverse telefoontaps die op de betreffende feiten betrekking zouden hebben, niet worden geconcludeerd dat de al dan niet illegale activiteiten waarbij verdachte blijkens die bewijsmiddelen betrokken zou zijn, feitelijk betrekking hebben op heroïne, zoals tenlastegelegd.
BESLISSING
Het onder 1 tot en met 4 ten laste gelegde is niet bewezen en de verdachte wordt daarvan vrijgesproken.
De rechtbank heft het bevel tot voorlopige hechtenis op met ingang van heden en gelast diens onmiddellijke invrijheidstelling.
Aldus gewezen door mr. F. Koster, voorzitter, mrs. G.A. Versteeg en L.J.C. Hangx, rechters, in tegenwoordigheid van mr. J. Zeilstra als griffier en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 3 juni 2008.