ECLI:NL:RBZLY:2007:BB4140
Rechtbank Zwolle-Lelystad
- Eerste aanleg - meervoudig
- J.A.O.M. van Aerde
- W.G.M. Klein Langevelsloo
- H.B. Timmerman
- Rechtspraak.nl
Toeslagrechten en de pachtovereenkomst: de verplichtingen van pachter en verpachter
In deze zaak, behandeld door de pachtkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad, staat de vraag centraal of de pachter zonder toestemming van de verpachter de aan hem toegekende toeslagrechten kan overdragen aan derden. De pachtkamer heeft vastgesteld dat de Gemeente Kampen als verpachter een pachtovereenkomst heeft met de gedaagde pachter, die sinds 1982 de grond bewerkt. De pachtovereenkomst dateert van 1952 en betreft verschillende percelen grond. De pachter heeft in het verleden compensatiebedragen ontvangen in het kader van Europese inkomenssteun, die nu zijn omgezet in toeslagrechten. De verpachter stelt dat deze toeslagrechten vermogensrechten zijn die bij het einde van de pachtovereenkomst aan hem moeten worden overgedragen, terwijl de pachter betoogt dat de Europese regelgeving hem het recht geeft om deze rechten vrij te verhandelen zonder toestemming van de verpachter.
De pachtkamer heeft de argumenten van beide partijen zorgvuldig gewogen. Het voorlopige oordeel is dat de vordering van de verpachter betrekking heeft op de pachtovereenkomst en dat de pachtkamer bevoegd is om hierover te oordelen. De pachtkamer concludeert dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen toeslagrechten en andere vermogensrechten zoals melk- en bietenquota. Dit leidt tot de conclusie dat de pachter bij het einde van de pachtovereenkomst de toeslagrechten aan de verpachter moet overdragen, tegen vergoeding van de helft van de waarde van deze rechten. De pachtkamer benadrukt dat de pachter niet zonder toestemming van de verpachter de toeslagrechten mag vervreemden, en dat een overtreding van dit verbod kan leiden tot ontbinding van de pachtovereenkomst.
De beslissing van de pachtkamer is dat de pachter gehouden is om de gepachte gronden inclusief de toeslagrechten aan de verpachter op te leveren, en dat overtreding van het verbod tot vervreemding schadevergoeding kan opleveren. De kosten van de procedure worden gecompenseerd, waarbij elke partij zijn eigen kosten draagt.