2. De feiten
2.1. Rietlanden is een op- en overslagbedrijf voor droge bulk – voornamelijk kolen en schroot – met drie terminals in de Amsterdamse haven. Zij heeft ongeveer 125 werknemers in dienst. Een groot deel van de werknemers is lid van FNV Bondgenoten dan wel VZC.
2.2. Rietlanden valt niet onder een (algemeen verbindend verklaarde) bedrijfstak-CAO. Ook is op haar geen ondernemings-CAO van toepassing (geweest). De directie van Rietlanden heeft tot nu toe steeds een collectieve arbeidsvoorwaardenregeling gesloten met de Ondernemingsraad. De thans geldende collectieve arbeidsvoorwaardenregeling is in 2010 tot stand gekomen.
2.3. Op 29 juni 2012 hebben FNV Bondgenoten en VZC Rietlanden verzocht om een gesprek in verband met het sluiten van een CAO. Dit gesprek heeft plaatsgevonden op 11 juli 2012. Tijdens dit gesprek heeft Rietlanden meegedeeld geen noodzaak te zien in het sluiten van een CAO. Op 16 juli 2012 hebben FNV Bondgenoten en VZC Rietlanden gesommeerd om voor 15 augustus 2012 aan te geven of zij bereid is in gesprek te gaan over het sluiten van een CAO. Rietlanden heeft daarop bij e-mail gereageerd en herhaald dat zij geen noodzaak ziet in het afsluiten van een CAO.
2.4. Bij brief van 6 september 2012 hebben FNV Bondgenoten en VZC Rietlanden meegedeeld dat indien Rietlanden zich niet voor 24 september 2012 bereid zou tonen CAO-onderhandelingen te starten, Rietlanden rekening zou moeten houden met door de bonden uit te roepen en te organiseren acties, werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur. Tevens hebben FNV Bondgenoten en VZC gewezen op het onderkruipverbod van artikel 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI).
2.5. Vanaf 24 september 2012 hebben er op onregelmatige basis werkonderbrekingen plaatsgevonden. Aanvankelijk betroffen het kortdurende acties van twee uur. Vervolgens zijn de acties verlengd tot vier uur. Op 9 oktober 2012 is een staking voor onbepaalde tijd afgekondigd. Sindsdien wordt door de meerderheid van het personeel continu gestaakt. De stakende werknemers staan veelal met borden en spandoeken voor de ingang van (een van) de terminals van Rietlanden.
2.6. Op 1 oktober 2012 is een aantal stakende werknemers over de spoorwegovergang gelopen. Dit leidde er onder meer toe dat een trein van DB Schenker niet kon vertrekken.
2.7. Op 9 oktober 2012 zijn opnieuw stakende werknemers de spoorwegovergang opgelopen en zijn zij daar blijven staan toen de spoorbomen dicht gingen. De naderende trein van DB Schenker kon de spoorwegovergang daardoor niet passeren. DB Schenker heeft vervolgens alle treinen geschrapt totdat de veiligheid weer gegarandeerd kon worden.
2.8. Diezelfde dag hebben stakende werknemers de toegang tot de terminal van Rietlanden aan de Afrikahaven geblokkeerd, waardoor werkwillige werknemers niet in staat waren de terminal te bereiken. De stakers verhinderden voorts twee zich op het terrein bevindende managementleden om het terrein te verlaten. Na interventie van de vertegenwoordiger van FNV Bondgenoten is de blokkade beëindigd.
2.9. Bij brief van 10 oktober 2012 heeft Rietlanden tegen de blokkades geprotesteerd. FNV Bondgenoten heeft daarop bij brief van diezelfde dag geantwoord: “Wij zullen er wel voor zover in ons vermogen ligt zorg voor dragen dat geen onrechtmatige verstoring van de openbare orde plaatsvindt en dat werkwillig personeel van Rietlanden Terminals B.V. zonder problemen het terrein op kan en ook weer kan verlaten. Wij zullen in die zin onze leden instrueren.”
2.10. FNV Bondgenoten en VZC hebben hun kaderleden bij andere overslagbedrijven verzocht zich solidair te verklaren met de acties bij Rietlanden en schepen van klanten van Rietlanden niet te lossen. Deze schepen worden ‘besmet verklaard’.
2.11. Op 10 oktober 2012 heeft de Arbeidsinspectie op verzoek van FNV Bondgenoten en VZC een onderzoek verricht op het inzetten van ‘onderkruipers’. De Arbeidsinspectie heeft nog geen rapport van haar bevindingen uitgebracht.
2.12. FNV Bongenoten heeft haar leden in de havensector op 16 oktober 2012 een nieuwsbrief gezonden die –voor zover thans van belang – de volgende bewoordingen bevat: “(…) Stel je voor dat de Rietlanden het voor elkaar krijgt dat straks de lonen naar beneden gaan, of dat werknemers aldaar meer uren moeten gaan werken voor hetzelfde loon. Dan heeft dat een negatief effect op de cao’s van alle havenwerkers in die sector. (…) Rietlanden vraagt via uitzendbureaus om kraandrijvers te leveren. Ja je leest het goed, Wat er gebeurd is in Vlissingen met de jongens van de VLB, begint zich te herhalen in Amsterdam. Ruud Wennekes heeft direct contact opgenomen met het betreffende uitzendbureau en met onze onderhandelaar van de ABU- cao. Het uitzendbureau heeft ons als gevolg daarvan direct verwittigd dat zij de vacature van de website zullen halen en ook geen mensen zullen gaan leveren. (…)”.
2.13. FNV Bondgenoten en VZC hebben hun leden werkzaam in de droge bulk opgeroepen tot een manifestatie op 18 oktober 2012 bij het kantoor van Rietlanden dat zich op enige afstand van de terminal bevindt.