Uitspraak
RECHTBANK UTRECHT
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 21 november 2012 in de zaak tussen
Procesverloop
Overwegingen
Persoonlijk oogmerk/belang
Peildatum
Lijst
Dat verweerster op de peildatum wel over een lijst inhoudende alle door eiseres gewenste informatie zou beschikken heeft eiseres naar het oordeel van de rechtbank niet aannemelijk gemaakt. Het bestaan van een lijst waarin enkel staat vermeld welke bedrijven zijn vrijgesteld van verplichte aansluiting bij en deelname aan het fonds van verweerster, die verweerster via haar website bekend maakt en bij wijzigingen actualiseert (zie bijlage 7 bij de gronden van beroep van 4 november 2010), is naar het oordeel van de rechtbank geen indicatie voor het bestaan van een lijst waarin alle door eiseres gewenste informatie is opgenomen.
Dat verweerster op de peildatum wel over een dergelijke lijst zou moeten beschikken omdat naar de mening van eiseres verweerster in het kader van de uitvoering van haar wettelijke taak er belang bij heeft om met één druk op de knop vorenbedoelde gegevens beschikbaar te hebben, berust op een vooronderstelling van eiseres en kan om die reden niet leiden tot het aannemen van het bestaan van een dergelijk document. Bovendien heeft verweerster gesteld en eiseres niet weersproken i) dat de vrijgestelde werkgevers niet in de algemene werkgeversadministratie van verweerster zijn opgenomen – omdat hiertoe geen noodzaak bestaat nu de vrijgestelde werkgevers niet jaarlijks gegevens hoeven aan te leveren – en ii) dat het aantal vrijgestelde werkgevers dermate beperkt is dat het eenvoudiger is de vrijstellingsbesluiten handmatig (op papier) bij te houden dan een volledige systeemaanpassing door te voeren. De beroepsgrond faalt.
Aansluitings- en handhavingsbeleid
aansluitingsbeleiden
handhavingsbeleid, niet openbaar heeft gemaakt. Deze grond faalt reeds vanwege het feit dat eiseres gezien de inhoud van het Wob-verzoek niet om in documenten neergelegde informatie over deze onderwerpen heeft verzocht, zodat verweerster delen van voormelde bijlagen in het kader van het onderhavige Wob-verzoek niet openbaar hoefde te maken.
Vrijstellingsverzoeken
Intrekkingsbesluiten
Vrijstellingsbesluiten ten aanzien van vier ondernemingen
Vrijstellingsbesluiten met betrekking tot lopende vrijstellingen
Reeds gelet op het voormelde, de omstandigheid dat verweerster wettelijk verplicht is om eens in de vijf jaar te onderzoeken of de pensioenregeling waaraan een vrijgestelde onderneming deelneemt nog voldoet aan de gelijkwaardigheidscriteria – hetgeen feitelijk betekent dat een vrijstellingsbesluit in beginsel voor de duur van vijf jaar gelding heeft – en de data van voormelde besluiten, treft de in overweging 1.14 weergegeven grond geen doel.
- firma [onderneming 4] B.V.;
- Prisma Foodretail B.V.;
- [onderneming 5] B.V.;
- Makro Cash & Carry Nederland B.V.;
- Sperwer.
Documenten als vermeld in de ter zitting door eiseres overgelegde lijst
Verweerster heeft onder meer gesteld dat de administratie van vóór 2001 niet meer aanwezig is. De administratie vanaf 2001 is fysiek en digitaal aanwezig onder de administrateur van verweerster, AZL N.V. Een deel van de digitale administratie is doorzoekbaar. Met name oudere digitale documenten zijn niet op woorden te doorzoeken. De datum van het document is over het algemeen de datum van het inscannen.
Verder heeft eiseres aangevoerd dat zij niet aannemelijk acht dat verweerster niet over oudere vrijstellingsbesluiten dan de in kopie aan eiseres verstrekte besluiten beschikt, omdat aan verleende vrijstellingen voorwaarden zijn verbonden die van toepassing blijven zolang de vrijstelling geldt. Ingeval verweerster niet meer over de oudere vrijstellingsbesluiten beschikt, kan zij naar de mening van eiseres haar wettelijke taak aangaande vrijstellingen niet uitvoeren. De rechtbank stelt vast dat deze stelling er van uitgaat dat in de meest recente vrijstellingsbesluiten de voorwaarden waaronder de vrijstelling is verleend, niet staan vermeld.
Verweerster heeft tegen voormelde stelling van eiseres ingebracht dat ter uitvoering van haar wettelijke taak nodig is dat zij met betrekking tot lopende vrijstellingen in ieder geval beschikt over de meest recente vrijstellingsbesluiten c.q. besluiten tot verlenging van verleende vrijstellingen waarin de voorwaarden voor vrijstelling staan vermeld, zodat zij in het kader van een verzoek tot verlenging van de verleende vrijstelling dan wel periodiek gelijkwaarheidstoetsing kan beoordelen of nog steeds aan de voorwaarden waaronder de vrijstelling is verleend, wordt voldaan. Zie in dit verband hetgeen verweerster in randnummer 3.3 van het verweerschrift van 23 december 2010 heeft vermeld. De rechtbank leidt hieruit af dat verweerster het in het kader van de vervulling van haar wettelijke taak niet noodzakelijk acht om in lengte van dagen ook aan de meest recente vrijstellingsbesluiten voorafgegane, oudere vrijstellingsbesluiten en/of vrijstellingsverzoeken te bewaren. De rechtbank is van oordeel dat deze invulling van haar administratieve taak verklaart waarom verweerster niet (meer) over andere of oudere vrijstellingsbesluiten en/of vrijstellingsverzoeken beschikt dan door haar in kopie aan eiseres is verstrekt. Gelet hierop levert voormelde stelling van eiseres evenmin grond om te twijfelen aan de mededeling van verweerster dat zij ten tijde van de peildatum niet (meer) over oudere vrijstellingsbesluiten beschikte dan de door haar in kopie verstrekte vrijstellingsbesluiten. De enkele omstandigheid dat partijen van mening verschillen of verweerster haar wettelijke taak aangaande vrijstellingen naar behoren kan vervullen indien zij niet meer beschikt over oudere vrijstellingsbesluiten en/of -verzoeken dan de meest recente vrijstellingsbesluiten, valt buiten het kader van dit geschil. Overigens kan het ook niet tot een ander oordeel leiden.
Onleesbaar gemaakte woorden en/of passages
Beslissing
mr. P. Bruins-Langedijk, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken
op 21 november 2012.