ECLI:NL:RBUTR:2011:BP9829

Rechtbank Utrecht

Datum uitspraak
22 maart 2011
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
301989 / FA RK 11-1114
Instantie
Rechtbank Utrecht
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzoek tot (voor)naamswijziging van de minderjarige Mohammed

In deze zaak verzoekt de moeder van de minderjarige Mohammed om een wijziging van de voornamen van haar zoon. De moeder, bijgestaan door haar advocaat mr. A.P. van Stralen, heeft aangegeven dat zij de naam 'Mohammed' wil wijzigen in 'Mohamed' met één 'm'. De zitting vond plaats op 22 maart 2011 in de Rechtbank Utrecht, waar ook de biologische vader en een vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig waren. De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft opgemerkt dat er complicaties kunnen optreden indien de biologische vader op enig moment ook de juridische vader van het kind wordt en naturaliseert. Dit kan invloed hebben op de geslachtsnaam die het kind kan verkrijgen, vooral als deze naam al een van de voornamen is.

De rechter, mr. E.A.A. van Kalveen, heeft tijdens de zitting aangegeven dat het Nederlandse recht van toepassing is op de naam van Mohammed. Aangezien de moeder ongehuwd is en geen geslachtsnaam heeft, kan Mohammed alleen voornamen krijgen. De rechter heeft het verzoek tot voornaamswijziging geaccepteerd, maar benadrukt dat de registratie van een namenreeks niet mogelijk is onder het Nederlandse recht. De behandeling van de zaak is aangehouden voor een periode van drie weken, zodat de advocaat van de moeder de gelegenheid heeft om het verhandelde met de moeder en de biologische vader te bespreken.

De rechter heeft besloten de behandeling pro forma aan te houden tot 19 april 2011, met het verzoek aan de advocaat van de moeder om de rechtbank schriftelijk te informeren over het verdere verloop van de procedure. Deze zaak illustreert de complexiteit van naamswijzigingen in het kader van het Nederlandse recht, vooral in situaties waar de juridische status van de ouders en de nationaliteit van invloed zijn op de naamgeving van een kind.

Uitspraak

proces-verbaal
RECHTBANK UTRECHT
Sector Familie & Toezicht
zaaknummer / rekestnummer: 301989 / FA RK 11-1114
Proces-verbaal van behandeling van een verzoekschrift, gehouden op 22 maart 2011
in de zaak van
[de moeder],
wonende te [woonplaats],
nader te noemen de moeder,
advocaat mr. A.P. van Stralen,
betreffende
de minderjarige
Mohammed,
geboren op 31 oktober 2010 te [woonplaats],
met als overige belanghebbenden
DE AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND,
gemeente [woonplaats],
[de vader],
wonende te [woonplaats],
nader te noemen de biologische vader.
De zitting wordt gehouden in het gebouw van deze rechtbank ter behandeling van het verzoek tot (voor)naamswijziging.
Tegenwoordig zijn mr. E.A.A. van Kalveen, (kinder)rechter, en mr. A. Verouden, griffier.
Na uitroeping van de zaak zijn verschenen:
- de moeder en mr. A. van den Berg, vervangende mr. Van Stralen,
- mevrouw [X], namens de gemeente [woonplaats],
- de biologische vader.
Nadat de rechter in het kort de inhoud van de stukken in het dossier heeft medegedeeld, heeft een ieder verklaard gelijk hieronder, zakelijk weergegeven, staat vermeld.
mr. Van den Berg:
Desgevraagd zeg ik u dat het (onder meer) de bedoeling is van de moeder dat de naam ‘Mohammed’ wordt gewijzigd in ‘Mohamed’ met één ‘m’. De moeder wil dat voor haar zoon in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) als naam wordt vermeld: [naam zoon]. Haar zoon heeft dan een naam in plaats van een voor- en geslachtsnaam. De moeder is zich ervan bewust dat Mohamed geen juridische vader zal verkrijgen op grond van dit verzoek. Hiervoor is meer vereist, aangezien de biologische vader is gehuwd.
mevrouw [X], namens de gemeente [woonplaats]:
Op grond van het bepaalde in artikel 5 van de Wet Conflictenrecht Namen is Nederlands recht van toepassing op de naam van Mohamed. In dit kader is van belang dat de gemeente [woonplaats] – in tegenstelling tot onder meer de gemeente Utrecht – uitgaat van de vermoedelijke nationaliteit van de moeder. De moeder is ongehuwd en heeft vermoedelijk de Somalische nationaliteit, hetgeen met zich brengt dat zij haar nationaliteit niet kan doorgeven aan haar zoon.
Ik hoor de rechter zeggen dat zij ervan uitgaat dat het Nederlandse recht van toepassing is op de naam van Mohamed. Nu Mohamed alleen een juridische moeder heeft, die niet over een geslachtsnaam beschikt, kan Mohamed uitsluitend een of meer voornamen krijgen. Het verzoek kan dan ook worden opgevat als een verzoek tot voornaamswijziging. Mohamed kan niet met een namenreeks worden geregistreerd, aangezien het Nederlandse recht geen namenreeks kent. Mohamed zal een geslachtsnaam verkrijgen, wanneer de moeder naturaliseert dan wel Mohamed een juridische vader krijgt die over een geslachtsnaam beschikt, aldus de rechter.
mevrouw [X], namens de gemeente [woonplaats]:
Hieraan wil ik nog toevoegen dat er een complicatie kan optreden indien Mohamed de verzochte voornamen verkrijgt. Wanneer de biologische vader op enig moment ook de juridische vader van Mohamed wordt en tevens naturaliseert, dan kan Mohamed wellicht niet de (alsdan gekozen) geslachtsnaam van de biologische vader verkrijgen als dit reeds een van zijn voornamen is. Ik ben bereid om hierover nog nader met (de advocaat van) de moeder en de biologische vader te overleggen.
Vervolgens heeft de rechter medegedeeld de mondelinge behandeling aan te houden voor een periode van circa drie weken, teneinde de advocaat van de moeder in de gelegenheid te stellen om het verhandelde ter zitting in alle rust met de moeder en de biologische vader te bespreken, al dan niet in aanwezigheid van een tolk en mevrouw [X].
Nadien heeft de rechter besloten de behandeling PRO FORMA aan te houden tot 19 april 2011, met verzoek aan de advocaat van de moeder om tegen voornoemd tijdstip de rechtbank schriftelijk te informeren omtrent het verdere verloop van de procedure.
Waarvan proces-verbaal.