ECLI:NL:RBUTR:2010:BN2041
Rechtbank Utrecht
- Eerste aanleg - meervoudig
- Y.M.J.I. Baauw
- N.E.M. Kranenbroek
- H.A. Brouwer
- Rechtspraak.nl
Dwang tot afgifte van een fiets met geweld en bedreiging
In deze strafzaak, behandeld door de Rechtbank Utrecht op 1 juli 2010, is de verdachte beschuldigd van het medeplegen van afpersing. De feiten zijn als volgt: op 14 maart 2010 heeft de verdachte samen met een medeverdachte een persoon gedwongen zijn fiets af te geven. Dit gebeurde door de persoon te bedreigen met een mes en hem te dwingen tot afgifte van de fiets. De rechtbank heeft de zaak inhoudelijk behandeld op de zitting van 17 juni 2010, waar zowel de officier van justitie als de verdediging hun standpunten hebben gepresenteerd. De rechtbank heeft de bekennende verklaring van de verdachte en de aangifte van het slachtoffer als bewijs gebruikt om tot de conclusie te komen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het ten laste gelegde feit.
De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte, ondanks zijn jonge leeftijd, al meerdere keren is veroordeeld voor vermogensdelicten, maar niet eerder voor geweldsdelicten. De rechtbank heeft rekening gehouden met de positieve houding van de verdachte, die heeft aangegeven dat hij inziet dat hij fout bezig is geweest en dat hij verandering wil. De rechtbank heeft daarom besloten om een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen, met als bijzondere voorwaarde reclasseringstoezicht. De opgelegde straf bedraagt 9 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank heeft ook bepaald dat de tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, in mindering wordt gebracht op de onvoorwaardelijke straf.
De beslissing van de rechtbank is gebaseerd op de artikelen 14a, 14b, 14c, 14d, 47 en 317 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van hetgeen meer of anders is ten laste gelegd, maar heeft het bewezen verklaarde als strafbaar aangemerkt. De uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer, bestaande uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken.