6.3 Het oordeel van de rechtbank
Verdachte heeft op één dag vier overvallen gepleegd waarbij hij telkens heeft gedreigd met een namaakpistool.
Het gaat hier om ernstige misdrijven die niet alleen voor de slachtoffers een zeer angstige ervaring hebben opgeleverd maar die ook hebben geleid tot grote maatschappelijke onrust.
Voorts is bewezen dat verdachte onder invloed van verdovende middelen een auto heeft bestuurd. Bij dit feit werkt strafverzwarend de omstandigheid dat verdachte hiermee een verkeersongeval heeft veroorzaakt waarbij een andere persoon ernstig gewond is geraakt. Dit slachtoffer heeft nog steeds last van de gevolgen hiervan.
Al deze feiten tezamen, waarbij de rechtbank met name het oog heeft op de vier overvallen, rechtvaardigen zonder meer het opleggen van een vrijheidsstraf van meerdere jaren.
In dit geval zijn er echter bijzondere omstandigheden, gelegen in de persoon van verdachte, die maken dat de rechtbank de straf zal matigen.
Allereerst houdt de rechtbank rekening met de omstandigheid dat de overvallen in enigszins verminderde mate aan verdachte kunnen worden toegerekend. Hierin volgt de rechtbank de conclusie van psychiater M. Drost in haar rapportage van 10 november 2008. De psychiater heeft verdachte onderzocht en geconstateerd dat verdachte lijdt aan ADHD met misbruik van verdovende middelen en aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis.
Verder is gebleken dat verdachte in de uren voorafgaand aan de overvallen suïcidaal was en dat hij met dat oogmerk een overdosis medicijnen had ingenomen. De rechtbank wil aannemen dat deze medicatie van invloed is geweest op verdachte’s handelwijze op 2 september 2008, mede vanwege het feit dat verdachte niet eerder soortgelijke feiten heeft begaan. Verdachte heeft de rechtbank ook ervan kunnen overtuigen dat hij oprecht spijt heeft van wat hij de slachtoffers heeft aangedaan. Via Slachtofferhulp heeft hij actie ondernomen in de richting van de slachtoffers van de overvallen.
Uit voornoemde rapportage van de deskundige blijkt dat verdachte een intramurale behandeling dient te ondergaan om recidive van dit soort delicten te voorkomen. Verdachte is ook gemotiveerd om zo’n behandeling te ondergaan.
Namens de reclassering heeft de heer E.R. Jap-A-Joe in zijn rapport van 5 december 2008 en ook ter zitting, zich achter dit advies geschaard. Gedacht wordt aan een plaatsing binnen de intramurale zorg van de Dubbel Diagnose kliniek Roosenburg te Den Dolder.
Ten slotte heeft de rechtbank nog acht geslagen op het Uittreksel Justitiële Documentatie van verdachte d.d. 5 september 2008 waaruit blijkt van recidive op het gebied van vermogensdelicten en rijden onder invloed.
De rechtbank acht het uit oogpunt van beveiliging van de maatschappij van groot belang dat verdachte een klinische behandeling ondergaat zoals is geadviseerd door de psychiater Drost. Dit belang laat de rechtbank nog zwaarder meetellen dan de officier van justitie in zijn eis reeds heeft gedaan.
De rechtbank zal alles afwegende aan verdachte een gevangenisstraf opleggen voor de duur van 4 jaar waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Hierdoor kan verdachte sneller beginnen met de ook vanuit maatschappelijk oogpunt noodzakelijke behandeling.
Aan het voorwaardelijke gedeelte van de straf zal als bijzondere voorwaarde worden gekoppeld dat verdachte gedurende maximaal 9 maanden een gedwongen klinische behandeling ondergaat in de Dubbel Diagnose kliniek Roosenburg te Den Dolder dan wel een andere soortgelijke kliniek, en daarnaast zal als bijzondere voorwaarde een verplicht reclasseringscontact worden gekoppeld.
De rechtbank stelt de maximale termijn van intramurale behandeling op aanwijzing van de reclassering op maximaal 9 maanden. Dit geeft slechts een maximumduur aan en betekent echter niet dat de klinische behandeling ook daadwerkelijk 9 maanden dient te duren.
Voor het rijden onder invloed acht de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid zoals is gevorderd door de officier van justitie op zijn plaats.
7 De benadeelde partij
De benadeelde partij [benadeelde A] vordert een schadevergoeding van € 600,-- voor feit 3 op de dagvaarding met parketnummer 16/711629-08.