ECLI:NL:RBUTR:2008:BD4457

Rechtbank Utrecht

Datum uitspraak
12 juni 2008
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
250284/ KG ZA 08-588
Instantie
Rechtbank Utrecht
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Tijdelijke schorsing van machtiging uithuisplaatsing onder voorwaarden

In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Utrecht op 12 juni 2008 uitspraak gedaan in een kort geding betreffende de tijdelijke schorsing van een machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige, hierna te noemen [minderjarige]. De vader van [minderjarige] heeft samen met de moeder, mevrouw [moeder], een dochter die op [geboortedatum] is geboren. [minderjarige] is op 7 mei 2008 onder toezicht gesteld en met een machtiging van de kinderrechter uit huis geplaatst. Deze machtiging is verlengd op 16 mei 2008. De aanleiding voor de uithuisplaatsing was een incident waarbij de vader betrokken was, wat leidde tot zorgen over de veiligheid van [minderjarige].

De vader heeft in het kort geding verzocht om de machtiging tot uithuisplaatsing te beëindigen of in ieder geval om [minderjarige] gedurende een week bij de moeder te laten verblijven, omdat het pleeggezin waar zij verblijft op vakantie gaat. Bureau Jeugdzorg, de gedaagde in deze zaak, heeft bezwaar gemaakt tegen dit verzoek, maar erkent dat de vader belanghebbende is. De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat er geen bezwaren zijn tegen verblijf bij de moeder, mits er geen contact is tussen de ouders. De vader heeft toegezegd dat hij zich aan deze voorwaarden zal houden.

De voorzieningenrechter heeft overwogen dat het in het belang van [minderjarige] is om bij haar moeder op te groeien, vooral gezien haar jonge leeftijd. Echter, er zijn zorgen over de mogelijkheid dat de ouders zich niet aan de voorwaarden zullen houden, gezien hun eerdere gedrag. De voorzieningenrechter heeft uiteindelijk besloten om de machtiging tot uithuisplaatsing tijdelijk te schorsen voor de duur van de vakantieweek, onder strikte voorwaarden. Indien de ouders zich niet aan deze voorwaarden houden, kan Bureau Jeugdzorg [minderjarige] weer bij de moeder weghalen. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard en de proceskosten zijn voor elke partij zelf.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANK UTRECHT
Sector handels- en familierecht
zaaknummer / rolnummer: 250284 / KG ZA 08-588
Vonnis in kort geding van 12 juni 2008
in de zaak van
[eiser],
wonende te [woonplaats],
eiser,
procureur mr. P.C. Smit,
tegen
de stichting BUREAU JEUGDZORG UTRECHT,
gevestigd te Utrecht,
gedaagde.
Partijen zullen hierna de vader en Bureau Jeugdzorg genoemd worden.
1. De procedure
1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de dagvaarding
- de mondelinge behandeling.
1.2. Ten slotte is vonnis bepaald.
2. De beoordeling
2.1. In deze zaak gaat het om het volgende. De vader heeft samen met mevrouw [moeder] (hierna te noemen: de moeder) een dochter, genaamd [minderjarige]. [minderjarige] is geboren op [geboortedatum]. Zij is op 7 mei 2008 voorlopig onder toezicht gesteld en met een machtiging van de kinderrechter uit huis geplaatst; de machtiging is verlengd bij beschikking van 16 mei 2008. [minderjarige] verblijft in een crisispleeggezin. De Raad voor de Kinderbescherming is bezig met een onderzoek naar de opvoedingssituatie van [minderjarige] en de twee oudere kinderen van de moeder. De achtergrond van de problemen ligt in de relatie tussen de ouders, die al lang problematisch is en gepaard gaat met heftige ruzies en grote communicatieproblemen. De directe aanleiding om [minderjarige] uit huis te plaatsen was een incident tussen de vader en de politie, toen zij bij hem verbleef; de politie zag gevaar voor de veiligheid van [minderjarige] (toen zes weken oud).
2.2. De aanleiding voor het kort geding is dat het pleeggezin waar [minderjarige] verblijft op 13 juni 2008 een week met vakantie gaat en haar niet kan meenemen. Bureau Jeugdzorg wil haar in die week in een ander pleeggezin laten logeren. De vader heeft daartegen bezwaar; Zijn vordering, zoals op de zitting nader gespecificeerd, houdt in dat de machtiging tot uithuisplaatsing beëindigd wordt, of althans dat [minderjarige] in die week bij de moeder mag verblijven. De moeder is mede verschenen; zij staat hier helemaal achter.
2.3. Bureau Jeugdzorg erkent dat de vader belanghebbende is. Dat de zaak spoedeisend is, is ook duidelijk; daaraan staat niet in de weg dat de vader mogelijk ook een andere procedure had kunnen kiezen. Bureau Jeugdzorg erkent tenslotte dat een tijdelijke overplaatsing in [minderjarige] belang niet optimaal is.
2.4. De voorzieningenrechter stelt vast dat [minderjarige] tot de uithuisplaatsing woonde bij de moeder, die alleen het gezag over haar heeft. Van bezwaren met betrekking tot de feitelijke verzorging door de moeder op zich is niet gebleken. De problemen hebben betrekking op de verhouding tussen de ouders en de hoog oplopende spanningen tussen hen. De voorzieningenrechter heeft geen bezwaren gehoord tegen verblijf bij de moeder wanneer er geen enkel contact zou zijn tussen de ouders. De vader heeft toegezegd dat hij zolang als dat nodig is bij de moeder en [minderjarige] uit de buurt wil blijven, desnoods jaren lang, als [minderjarige] maar bij haar moeder mag opgroeien.
2.5. Bureau Jeugdzorg heeft geen vertrouwen in deze toezegging. Op de zitting is gebleken dat de ouders herhaaldelijk met de gezinsvoogd hebben afgesproken om geen contact met elkaar te hebben, en dat zij dat toch gedaan hebben. De ouders geven in hun beleving goede redenen op waarom dat contact gewoon nodig was. Bureau Jeugdzorg betwijfelt echter of de ouders een toezegging nu wel zullen nakomen, en of zij niet toch met elkaar contact zullen opnemen wanneer zij daarvoor een reden zien.
2.6. De Raad voor de Kinderbescherming heeft op de zitting verklaard geen uitspraken over het onderzoek te kunnen doen zolang dat niet is afgerond.
2.7. De voorzieningenrechter overweegt het volgende. In beginsel moet het in [minder[minderjarige] belang worden geacht, en in overeenstemming met het recht op bescherming van het gezinsleven dat zowel de ouders als [minderjarige] hebben, dat [minderjarige] bij haar eigen moeder opgroeit. Het is zeker voor een zo jong kind niet wenselijk om haar langer dan nodig is in een pleeggezin te laten verblijven, en zeker niet om haar nog eens tijdelijk van pleeggezin te laten wisselen; continuïteit in de verzorging is juist voor een kind van deze leeftijd zeer belangrijk. Aan de andere kant is duidelijk geworden dat de problemen tussen de ouders serieus zijn. De ouders reageren zo heftig, niet alleen op Bureau Jeugdzorg maar kennelijk ook op elkaar, dat de zorg van Bureau Jeugdzorg en van de Raad voor de Kinderbescherming begrijpelijk is.
2.8. Onder deze omstandigheden is de voorzieningenrechter er niet van overtuigd dat Bureau Jeugdzorg onrechtmatig handelt door [minderjarige] niet nu al bij de moeder terug te plaatsen. Wanneer de vader echter zijn toezeggingen om uit de buurt te blijven nakomt, ziet de voorzieningenrechter geen overwegend bezwaar tegen tijdelijke terugplaatsing (voor de duur van de betreffende vakantieweek). Dat wil zeggen: de voorzieningenrechter ziet in dat geval geen bezwaar dat opweegt tegen het voordeel dat [minderjarige] dan tenminste niet bij een wildvreemde verblijft maar bij haar moeder, die tot de uithuisplaatsing haar centrale opvoeder was en die haar daarna wekelijks heeft gezien. De voorzieningenrechter ziet daarom reden voor toewijzing van de subsidiaire vordering, maar wel onder strikte voorwaarden. Wanneer de ouders deze voorwaarden niet naleven, zal Bureau Jeugdzorg [minderjarige] direct weer bij de moeder mogen weghalen. Bovendien is dan meteen duidelijk dat de ouders hun eigen behoeften voorrang geven boven het belang van hun kind.
2.9. De voorzieningenrechter wijst er nog op dat de schorsing van de machtiging tot uithuisplaatsing alleen geldt voor de vakantieweek en van rechtswege na die week vervalt, zonder dat een nieuwe beslissing daarover nodig is. Wanneer de ouders vooraf al besluiten zich niet aan de voorwaarden te kunnen of te willen houden, dan vervalt de schorsing meteen.
3. De beslissing
De voorzieningenrechter:
3.1. schorst de machtiging tot uithuisplaatsing van de kinderrechter Utrecht, gedateerd 16 mei 2008, gedurende een week met ingang van vrijdag 13 juni 2008, zodat [minderjarige] in die week bij de moeder mag verblijven, onder de volgende voorwaarden:
- de vader verblijft gedurende die week buiten Utrecht en komt niet in Utrecht;
- de moeder komt niet in de buurt van enige plaats waar de vader verblijft;
- de vader ziet [minderjarige] in die week dus niet;
- de ouders nemen op geen enkele manier direct of indirect contact met elkaar op, onder geen enkele voorwaarde en over geen enkel onderwerp;
- wanneer het absoluut nodig is dat tussen de ouders overleg plaatsvindt, gebeurt dat alléén via Bureau Jeugdzorg of via de advocaat van de vader mr. Smit.
.
3.2. bepaalt dat de schorsing vervalt zodra Bureau Jeugdzorg vaststelt dat één van de ouders één van deze voorwaarden overtreedt, zodat in dat geval Bureau Jeugdzorg gerechtigd is [minderjarige] op grond van de oorspronkelijke machtiging tot uithuisplaatsing, zo nodig met de sterke arm, bij de moeder op te halen en haar te plaatsen in een door Bureau Jeugdzorg te kiezen pleeggezin.
3.3. verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad.
3.4. wijst het meer of anders gevorderde af.
3.5. bepaalt dat partijen elk de eigen proceskosten moeten dragen.
Dit vonnis is gewezen door mr. E.A.A. van Kalveen, kinderrechter, rechtdoend als voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr. N.I. Ganzevoort, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 12 juni 2008.?