De verklaring van de getuige-deskundige, afgelegd ter zitting van 04 januari 2008, houdt -zakelijk weergegeven- onder meer in:
Ik sta achter de inhoud van het rapport.
Op de vraag of de heer [terbeschikkinggestelde] met begeleid verlof zou kunnen, antwoord ik dat ik niet kan onderbouwen dat het verantwoord is om hem met begeleid verlof te laten gaan. Het is 15 jaar geleden dat de heer [terbeschikkinggestelde] de delicten waarvoor hij is veroordeeld heeft gepleegd. De behandeling slaat moeizaam aan, het is moeilijk hem te blijven motiveren en de heer [terbeschikkinggestelde] is bijna uit de tweede TBS-kliniek verwijderd door het geweldsincident. Dit alles stemt mij somber. Ik vind het op dit moment onverantwoord om de heer [terbeschikkinggestelde] nu met begeleid verlof te laten gaan. Dat dit niet verantwoord is, blijkt ook uit de risicotaxatie die is gedaan. Het recidiverisico is op zowel de korte als de lange termijn hoog. Er wordt in een dergelijke situatie geen verlof verstrekt. Verlof wordt pas verstrekt als de delictgevaarlijkheid op korte termijn matig is. Veldzicht gunt de heer [terbeschikkinggestelde] begeleid verlof. Ik zal daar in de toekomst mee aan de slag gaan. Maar bij de huidige stand van zaken zal geen begeleid verlof worden aangevraagd.
Ik kan mij voorstellen dat de heer [terbeschikkinggestelde] aangeeft dat hij nu, na 15 jaar, toe is aan resocialiseren. Maar zo ver is het nog niet. Er is een lijstje gemaakt waarop een aantal voorwaarden staan vermeld waaraan verdachte moet voldoen. Die voorwaarden zijn onder meer dat zich geen incidenten meer mogen voordoen, dat de heer [terbeschikkinggestelde] behandeling moet ondergaan en dat hij een regelmatig dag – en nachtritme krijgt. De Van der Hoeven kliniek heeft in het verleden dezelfde voorwaarden gesteld. Daarnaast stelde de Van der Hoeven kliniek nog als voorwaarde dat de heer [terbeschikkinggestelde] libidoremmende middelen zou moeten nemen. Die voorwaarde stellen wij vooralsnog niet.
Hij staat uitermate kwetsbaar op zijn benen en is psychisch gezien ook uitermate kwetsbaar. Dit is geen verwijt maar een constatering.
De kliniek wil toewerken naar het uitbannen van ernstige uitwassen in zijn gedrag en in zijn verslaving. Dat kan door bijvoorbeeld medicatie. De heer [terbeschikkinggestelde] weigerde in de Van der Hoeven kliniek medicatie te nemen. FPC Veldzicht zal uiteindelijk ook uitkomen bij het voorschrijven van medicatie ter behandeling van zijn stoornis.
De kliniek staat een heel ander plan voor ogen dan de heer [terbeschikkinggestelde] nu ter zitting heeft aangegeven te willen. Hij zal niet in het bedrijf van zijn vader terechtkomen. Het plan van de heer [terbeschikkinggestelde] kan ik niet verantwoorden. Er is wel perspectief, maar dat zal een heel andere setting zijn dan de heer [terbeschikkinggestelde] wil.
Wat constant in deze zaak blijft, is de delictgevaarlijkheid.
Over het geweldsincident dat zich in kliniek heeft voorgedaan, kan ik nog het volgende verklaren. Het incident deed zich voor op 30 oktober 2007. Het was niet zo handig wat de heer [terbeschikkinggestelde] heeft gedaan. Hij heeft iemand gestoken. Hij zit al zo veel jaren in de TBS en had anders moeten reageren. Dit is precies wat hij niet had moeten doen. Dit stemt mij somber. De heer [terbeschikkinggestelde] is vervolgens overgeplaatst naar Grittenveld. Dat is een afdeling waar vreemdelingen die uitgezet worden, verblijven. Grittenveld bevindt zich op 25 kilometer van de kliniek. De heer [terbeschikkinggestelde] is bedreven geworden in het zich laten verwijderen. Maar die kant moeten we niet op. De huidige situatie acht ik uiterst ongelukkig. De heer [terbeschikkinggestelde] krijgt nu weinig behandeling.
Voor het verdere verloop is – volgens sommigen binnen de instelling – van belang welke beslissing de officier van justitie neemt ten aanzien van de geweldsverdenking.
De heer [terbeschikkinggestelde] is al vijftien jaar ter beschikking gesteld en er is al langer sprake is van een stilstand. Het is de vraag hoe we de heer [terbeschikkinggestelde] mee kunnen krijgen in onze behandelplannen.