Hiertoe zal zoveel mogelijk vervangende werkgelegenheid binnen de onderneming, respectievelijk het concern worden gezocht en aangeboden. Bij het aanbieden van vervangende arbeidsplaatsen wordt rekening gehouden met een straal van 30 kilometer rond de werkplek. Tevens is de werkgever bereid in overleg te treden met de andere in het geding zijnde werkgever, teneinde zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.
De werknemer zal hieraan een alle redelijkheid zijn medewerking verlenen."
Art. 11 lid 4 van de CAO bepaalt:
"Het bedrijf dat het contract verliest en werknemers op grond van het bepaalde in lid 1 binnen zijn organisatie kan herplaatsen, zal bij het aanbieden van vervangende arbeidsplaatsen rekening houden met het anciënniteitsprincipe."
Dit betekent dat eerst zal moeten worden onderzocht of Compass zich voldoende heeft ingespannen om voor [verweerder] vervangende werkgelegenheid te zoeken binnen de onderneming respectievelijk het concern in een straal van 30 kilometer rond de werkplek. Voorts moet worden nagegaan of Compass, indien zij werknemers van de locatie [locatie] , die hun werk daar hebben verloren, heeft kunnen herplaatsen, bij het aanbieden van vervangende arbeidsplaatsen rekening heeft gehouden met het anciënniteitsprincipe, hetgeen hier betekent dat een eventuele vervangende arbeidsplaats eerst moet worden aangeboden aan de "voormalig [locatie] medewerker" met de hoogste anciënniteit. De kantonrechter is van oordeel dat Compass er in het onderhavige geval niet in is geslaagd aannemelijk te maken dat zij binnen een straal van 30 kilometer rond de oude werkplek van [verweerder] binnen haar onderneming of concern geen vervangende arbeidsplaats met een arbeidsduur van 40 uur per week beschikbaar had. Het overleggen van een ongedateerd "vacature overzicht Utrecht", waarvan niet duidelijk is welke periode het beslaat, is daartoe onvoldoende. Daarom wordt niet toegekomen aan de vraag of het anciënniteitsprincipe juist is toegepast.
4.5.
Art. 10 van de CAO bepaalt, voor zover van belang:"
De werkgever kan de arbeidsovereenkomst met de werknemer wijzigen indien er als gevolg van wijzigingen in de omstandigheden op een locatie of een logisch samenstel van locaties veranderingen optreden in het contract met een opdrachtgever of het contract met de opdrachtgever wordt beëindigd(... ).
De werkgever kan de arbeidsovereenkomst met de werknemer in geval van deze situaties alleen wijzigen met dien verstande dat:
(... ) de werkgever al datgene doet wat redelijkerwijs van hem verwacht kan worden om een andere functie op een vaste locatie binnen het bedrijf met dezelfde arbeidsvoorwaarden, respectievelijk hetzelfde aantal uren voor de werknemer te vinden, zonder daarbij de belangen van andere bij hem een dienst zijnde werknemers te schaden, respectievelijk een functie die qua arbeidsvoorwaarden zo dicht mogelijk ligt bij de oorspronkelijke functie." De kantonrechter constateert dat deze bepaling geen verwijzing bevat naar het anciënniteitsprincipe. Integendeel, uit de passage:
"zonder daarbij de belangen van andere bij hem een dienst zijnde werknemers te schaden",lijkt te volgen dat van verdringing van andere werknemers, of deze nu werkzaam zijn op dezelfde locatie of elders binnen de onderneming of het concern van de werkgever, geen sprake kan zijn.
Compass heeft tijdens de mondelinge behandeling aangegeven dat een andere lezing ook in strijd zou komen met de omstandigheid dat in de cateringbranche "het gezicht" van de medewerker voor de opdrachtgever een grote rol speelt, waarmee wordt bedoeld dat de persoon van de cateringmedewerker voor de opdrachtgever bepalend is, zodat de onderlinge uitwisselbaarheid van medewerkers in zoverre beperkt is. Voorts moet het onwenselijk worden geacht indien werknemers met vergelijkbare functies, werkzaam in het kader van een ander project, op grond van een kortere diensttijd ontslagen zouden moeten worden, hoewel het project waar zij - vaak al lange tijd en in een vaste ploeg - werken, niet wordt beëindigd.