ECLI:NL:RBUTR:2002:AE1636

Rechtbank Utrecht

Datum uitspraak
17 april 2002
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
236127 CV 01/3171
Instantie
Rechtbank Utrecht
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • H.H. Bloem
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Aansprakelijkheid voor diefstal uit kluisje in sauna en de vraag naar een bewaarnemingsovereenkomst

In deze zaak heeft eiseres een vordering ingesteld tegen De Heuvelrug, een sauna-exploitant, naar aanleiding van de diefstal van haar geld uit een kluisje tijdens haar bezoek aan de sauna op 23 maart 2001. Eiseres had haar persoonlijke goederen, waaronder een portemonnee met f. 1.210,-, in een kluisje geplaatst en na haar bezoek ontdekte zij dat het geld verdwenen was. Eiseres stelt dat er een bewaarnemingsovereenkomst is gesloten tussen haar en De Heuvelrug, waardoor de sauna-exploitant aansprakelijk zou zijn voor de schade die zij heeft geleden door de diefstal. De Heuvelrug heeft de vordering bestreden en aangevoerd dat er geen sprake is van een overeenkomst van bewaarneming, omdat er geen toevertrouwen van de goederen heeft plaatsgevonden. De kantonrechter heeft de argumenten van De Heuvelrug gevolgd en geoordeeld dat het ter beschikking stellen van een kluisje niet kan worden aangemerkt als een overeenkomst van bewaarneming in de zin van artikel 7:600 BW. De kantonrechter heeft geconcludeerd dat de vordering van eiseres moet worden afgewezen, omdat er geen aansprakelijkheid van De Heuvelrug kan worden vastgesteld. Eiseres is als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de kosten van de procedure, die zijn begroot op EURO 180,- voor het salaris van de gemachtigde van De Heuvelrug.

Uitspraak

Rechtbank Utrecht
Sector kanton, locatie Amersfoort
Vonnis in de zaak van:
[eiseres],
wonende te [woonplaats],
eisende partij: verder ook te noemen [eiseres],
gemachtigde: mr. J.M.A. Miltenburg,
ARAG-Nederland Algemene Rechtsbijstand
Verzekeringmaatschappij N.V.,
- t e g e n -
besloten vennootschap Brouwer's Sauna Exploitatiebedrijf,
mede h.o.d.n. Sauna De Heuvelrug,
gevestigd te Veenendaal,
gedaagde partij: verder ook te noemen De Heuvelrug,
gemachtigde: mr. H.H.M. van der Burg,
rolgemachtigde: deurwaarder mr. L.M. Jongerius te
Amersfoort.
Het verloop van de procedure
[eiseres] heeft een vordering ingesteld.
De Heuvelrug heeft op de vordering geantwoord.
[eiseres] heeft geconcludeerd voor repliek en De Heuvelrug voor dupliek.
Uitspraak is bepaald op heden.
De vordering en de beoordeling daarvan
1. [eiseres] vordert veroordeling van De Heuvelrug tot betaling van f. 1.210,- met rente en kosten.
2. [eiseres] legt het volgende aan de vordering ten grondslag.
Op 23 maart 2001 heeft zij een bezoek gebracht aan De Heuvelrug. Zij heeft haar persoonlijke goederen in een kluisje in de kleedruimte gestopt. Behalve kleding en sieraden stopte zij haar portemonnee waarin zich f. 1.210,- bevond in het kluisje. Zij diende een persoonlijke code in te toetsen om het kluisje af te sluiten, met welke persoonlijke code zij later het kluisje weer zou kunnen openen. Na het saunabezoek heeft [eiseres] haar persoonlijke goederen weer uit het kluisje gehaald. Tijdens het afrekenen bij het verlaten van de sauna ontdekte zij dat al het papiergeld uit haar portmonnee was verdwenen. Van de diefstal heeft [eiseres] aangifte gedaan bij de politie.
[eiseres] stelt dat zij met Heuvelrug terzake van haar persoonlijke goederen en het geldbedrag een bewaarnemingsovereenkomst met De Heuvelrug heeft gesloten. De Heuvelrug is tekortgeschoten in de uitvoering van haar verplichtingen uit de overeenkomst en is aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade.
3. De Heuvelrug heeft bestreden dat ten deze sprake is van een overeenkomst van bewaarneming. De Heuvelrug stelt daartoe dat van bewaarneming slechts sprake is wanneer de bewaarnemer zich tegenover de bewaargever verbindt een zaak die de bewaargever hem "toevertrouwt" te bewaren en terug te geven. In dit geval is er geen sprake van toevertrouwen. De Heuvelrug stelt slechts kluisjes ter beschikking. Voor het overige verschaft De Heuvelrug de mogelijkheid om kostbare zaken aan de balie in bewaring te geven.
4. De kantonrechter deelt het standpunt van De Heuvelrug. Het ter beschikking stellen van een ruimte in een sauna - in welke ruimte men overigens kan plaatsen wat men wil - kan niet worden aangemerkt als toevertrouwen in de zin van artikel 7:600 BW, zulks te minder waar in het onderhavige geval De Heuvelrug de mogelijkheid heeft geschapen tot werkelijke bewaarneming, namelijk het afgeven van kostbare zaken aan de balie.
5. Uit het voorgaande volgt dat de vordering dient te worden afgewezen.
6. [eiseres] zal als de in het ongelijk gesteld partij worden verwezen in de kosten van de procedure.
De beslissing
De kantonrechter,
- wijst de vordering af;
- veroordeelt [eiseres] in de kosten van de procedure, aan de zijde van De Heuvelrug begroot op EURO 180,- voor salaris gemachtigde van De Heuvelrug.
Dit vonnis is gewezen door de kantonrechter
mr. H.H. Bloem en is in aanwezigheid van de griffier in het openbaar uitgesproken op 17 april 2002.