Op 13 juni 2012 heeft de psychiater D.H.M. Lefrandt een rapport omtrent betrokkene uitgebracht. Dit rapport houdt onder meer in:
"Betrokkene is een 35-jarige man bij wie sprake is van de stoornis van Asperger en afhankelijk van diverse middelen in remissie. In 2002 krijgt hij zes jaren gevangenisstraf en tbs met verpleging van overheidswege opgelegd vanwege het wurgen van zijn ex-vrouw. In het delictscenario vormen middelen een faciliterende rol. Betrokkene had al jaren een knipperlicht relatie met zijn (ex-) echtgenote. Hij gebruikt periodes drugs en was periodes dakloos. Voor het delict kreeg hij een appartement en werk. Door hernieuwd contact met zijn ex-vrouw, die (wederom) een suïcidepoging deed, zag hij dit in gevaar komen. Na een letterlijk geïnterpreteerde opmerking van zijn moeder ("Daar moet je vanaf zien te komen."), besloot hij haar te doden.
Binnen het delictscenario spelen voorts een rol: de autismecontactstoornis, waardoor betrokkene zich ondermeer niet in anderen kan inleven, geen schuld- en/of schaamtegevoelens heeft, het opkroppen van frustraties, het aanpassen aan zijn omgeving, waarbij aan zijn eigen behoefte voorbij wordt gegaan.
In 2006 wordt betrokkene opgenomen in [kliniek] De behandeling richt zich op psychoeducatie (autismespectrumstoornis, middelen), inzicht (onder meer risicofactoren, sociale interactie) en het ontwikkelen van copingvaardigheden. Betrokkene heeft zijn omgeving nodig om zich bewust te worden van oplopende spanning. Tijdens de behandeling gaat betrokkene meer verantwoordelijkheid voor het delict nemen. Hij is leergierig en een harde werker, waar bij het nemen van rust uit het oog kan verliezen; ook op andere manieren heeft hij soms moeite met het bewaken van zijn grenzen. Door zijn intelligentie wordt hij gemakkelijk overschat. Tijdens de tbs lijkt zucht naar middelen geen rol te spelen.
. Rond de verlengingszitting in 2010 wordt het verlof vijf maanden opgeschort, omdat het
wederzijds vertrouwen is beschadigd. Hij heeft wisselend over een relatie gecommuniceerd. Betrokkene wordt overgeplaatst naar resocialisatiecentrum de [afdeling] en verricht vrijwilligerswerk. Er wordt beschreven dat hij informatie kan achterhouden, liegen en passieve agressie kan laten zien om confrontatie of falen te voorkomen. In 2011 krijgt hij een relatie met [persoon], die hij omschrijft als vriendschap plus. Opvallend is dat in de stukken niets over een seksuele relatie wordt gemeld en dat de hoofdbehandelaar hier niet van op de hoogte is. Onlangs (25 maart 2012) is betrokkene verhuisd naar een tweepersoonswoning en is hij (meer dan) 40 uur gaan werken. Hij heeft sinds een maand een nieuwe relatie.
Op basis van klinische in combinatie met gestructureerde risicotaxatie wordt het recidiverisico in geval van continuering van het huidige kader en zorg matig geschat, in geval van beëindiging matig tot hoog. Dit is iets gunstiger dan de risicotaxatie van de kliniek uit juni 2011.
Ik adviseer de maatregel met 2 jaar te verlengen. Betrokkene heeft een ernstige handicap en zal levenslang begeleiding behoeven. Door zijn stoornis kan iedere verandering leiden tot destabilisatie en angst. De afgelopen maanden hebben zich vele veranderingen voltrokken: betrokkene is naar een appartement verhuisd, staat op het punt betaald werk te krijgen en er was sprake van een relatiepartner, die verwachtingen van betrokkene had, die hij niet deelde, waar de behandelcoördinator niet van op de hoogte was en betrokkene is inmiddels een nieuwe relatie aan gegaan. Daarnaast is er nog geen stabiele eindfase wat betreft wonen bereikt. Derhalve is verlenging met twee jaren aangewezen."
''
De terbeschikkinggestelde heeft verklaard, kort en zakelijk weergegeven:
Ik zit nu in resocialisatiecentrum De [afdeling] te [plaatsnaam], waar de behandeling voorspoedig verloopt. Wanneer ik hulp nodig heb, kan ik hier altijd terecht. Ik heb geen zucht meer naar drugs.