ECLI:NL:RBSHE:2012:BW8739

Rechtbank 's-Hertogenbosch

Datum uitspraak
14 juni 2012
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
777792 / 11-8488
Instantie
Rechtbank 's-Hertogenbosch
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Verzet
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Bewijslevering door getuigen en de rol van de notaris in getuigenverhoor

In deze zaak, behandeld door de kantonrechter in Eindhoven, gaat het om een verzet tegen een verstekvonnis. De eiser in verzet, vertegenwoordigd door mr. J.H.M. van Dinten, heeft zich verzet tegen de oorspronkelijke uitspraak waarbij de stichting Trudo, vertegenwoordigd door mr. B. Poort, in staat was gesteld getuigenbewijs te leveren. De kantonrechter verwijst naar een eerder tussenvonnis van 10 november 2011, waarin werd vastgesteld dat andere bewijsmiddelen dan anonieme schriftelijke verklaringen niet beschikbaar waren. Trudo heeft een anonieme getuige door een notaris laten horen, maar de kantonrechter oordeelt dat dit geen geldig getuigenbewijs oplevert. Volgens de wet kan alleen de rechter zelf een getuigenverhoor afnemen, en de notaris kan deze rol niet vervullen. Bovendien voldoet het verhoor niet aan de vereisten, omdat de wederpartij niet was opgeroepen.

De kantonrechter concludeert dat, zelfs als de bewijsopdracht in het tussenvonnis meer ruimte biedt dan alleen bewijs door getuigen, het overgelegde materiaal niet als bewijs kan worden beschouwd. De essentie van de zaak is of de verklaring van de anonieme getuige waar is, en dat kan niet worden vastgesteld door de notaris. Het verzet tegen het verstekvonnis wordt gegrond verklaard, en de oorspronkelijke vordering wordt afgewezen. Trudo wordt als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de kosten van het verzetgeding, met inachtneming van de wettelijke bepalingen omtrent proceskosten.

De beslissing van de kantonrechter is dat de vordering wordt afgewezen en Trudo wordt veroordeeld in de proceskosten, vastgesteld op € 600,= voor het gemachtigdensalaris. Deze uitspraak werd gedaan op 14 juni 2012, in aanwezigheid van de griffier.

Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch
DE KANTONRECHTER IN EINDHOVEN
in de zaak van:
[eiser in verzet], wonend in [woonplaats],
eiser in verzet,
procederend met rechtsbijstand ingevolge toevoeging van de Raad voor de Rechtsbijstand,
gemachtigde: mr J.H.M. van Dinten,
t e g e n :
de stichting Stichting Trudo,
gevestigd in Eindhoven,
gedaagde,
gemachtigde: mr B. Poort.
Het verdere verloop van het geding
Dit blijkt uit de stukken die inmiddels aan het dossier zijn toegevoegd, te weten
- een notariële akte houdend de weergave van een beëdigde getuigenverklaring
- een conclusie na bewijslevering van gedaagde
- een conclusie na bewijslevering van eiser
De verdere beoordeling
1. De kantonrechter verwijst naar zijn tussenvonnis van 10 november 2011 en blijft bij wat daarin is overwogen en beslist.
2. In dat vonnis is Trudo in staat gesteld getuigenbewijs te leveren; de opdracht is beperkt tot bewijs door getuigen omdat vaststond, dat andere bewijsmiddelen dan de anonieme schriftelijke verklaringen en de schriftelijke verklaringen-van-horen-zeggen niet voorhanden waren.
3.1. Trudo heeft de anonieme getuige door een notaris laten horen en het daarvan opgemaakte notariële verslag overgelegd.
3.2. Daarmee heeft zij geen getuigenbewijs geleverd. Uitsluitend de rechter zelf kan een als zodanig geldend getuigenverhoor afnemen (van dat beginsel getuigt Rv 179) en de weinige uitzonderingen die de wet kent (Rv 174 en Rv 176, voor andere situaties) wijzen niet de notaris als vervanger van de rechter aan.
3.3. Overigens voldoet het verhoor door de notaris niet aan de regels voor getuigenverhoor, want de wederpartij is er kennelijk niet voor opgeroepen.
4.1. Als men zou vinden, dat de bewijsopdracht in het tussenvonnis meer ruimte geeft dan bewijs door getuigen en de kantonrechter toch de mogelijkheid geeft het overgelegde materiaal inhoudelijk te boordelen, dan kan het bewijs evenmin geleverd worden geacht: het verschil met de al overgelegde anonieme schriftelijke verklaring is slechts, dat de notaris er nu voor instaat dat de man of vrouw in kwestie inderdaad verklaard heeft zoals in het verslag is vastgelegd.
4.2. Dat was echter niet het punt van discussie; dat de anonimicus heeft willen zeggen wat hij/zij opgeschreven had, heeft [eiser in verzet] nimmer bestreden.
4.3. Waar het om gaat is, of het wáár is wat hij heeft gezegd, en dat onttrekt zich aan de waarneming van de notaris.
5. Het verzet tegen het verstekvonnis is dus gegrond en daarom wordt de oorspronkelijke vordering alsnog afgewezen.
6.1. Trudo wordt als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de kosten van het verzetgeding.
6.2. De wet bepaalt, dat de kosten van de oorspronkelijke dagvaarding voor rekening blijven van de oorspronkelijke gedaagde, omdat de niet-verschijning op een geldige dagvaarding voor zijn risico is. In het tussenvonnis is [eiser in verzet] echter van alle veroordelingen ontheven.
6.3. Om het resultaat per saldo in overeenstemming met de wet te brengen zullen van de proceskosten, die voor rekening van Trudo gebracht worden omdat zij de in het ongelijk gestelde partij is, de dagvaardingskosten voor rekening van [eiser in verzet] worden gelaten.
BESLISSING
De kantonrechter:
wijst de vordering af:
veroordeelt Trudo in de proceskosten, gesteld op € 600,= wegens gemachtigdensalaris.
Aldus gewezen door mr P.M. Knaapen, kantonrechter, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 14 juni 2012, in tegenwoordigheid van de griffier.