ECLI:NL:RBSGR:2012:BV9034

Rechtbank 's-Gravenhage

Datum uitspraak
22 februari 2012
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
AWB 12/2444
Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Vreemdelingenrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beroep tegen inreisverbod als onderdeel van asielbeschikking

In deze zaak heeft de rechtbank 's-Gravenhage op 22 februari 2012 uitspraak gedaan in een beroep tegen een inreisverbod dat onderdeel uitmaakt van een meeromvattende asielbeschikking. Eiser, geboren in 1955 en van Armeense nationaliteit, had op 13 januari 2012 een aanvraag ingediend voor een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Deze aanvraag werd op 23 januari 2012 afgewezen door de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, die tevens een inreisverbod oplegde. Eiser heeft hiertegen beroep aangetekend, geregistreerd onder nummer AWB 12/2429, en daarnaast een afzonderlijk beroep ingediend tegen het inreisverbod onder nummer AWB 12/2444.

De rechtbank overweegt dat het inreisverbod deel uitmaakt van de meeromvattende beschikking en dat het beroep tegen de beschikking ook het inreisverbod omvat. Hierdoor was er geen noodzaak voor een afzonderlijk beroep tegen het inreisverbod. De rechtbank heeft op basis van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) geoordeeld dat het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is. Dit betekent dat de rechtbank niet verder hoeft te onderzoeken of het beroep gegrond of ongegrond is, omdat het niet ontvankelijk is verklaard.

De uitspraak is gedaan door mr. D. Biever, in aanwezigheid van griffier mr. I.M. Bijvank. De beslissing is openbaar uitgesproken en partijen zijn op de hoogte gesteld van deze uitspraak. Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken verzet worden gedaan bij de rechtbank, waarbij de indiener kan verzoeken om gehoord te worden over het verzet.

Uitspraak

RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE
Sector bestuursrecht
zaaknummer: AWB 12/2444
uitspraak van de enkelvoudige kamer ingevolge artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in de zaak tussen
[eiser], V-nummer [nummer]
(gemachtigde: mr. J.M. Niemer, advocaat te Amsterdam),
en
de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, verweerder.
Procesverloop
Eiser heeft gesteld te zijn geboren op [datum] 1955 en de Armeense nationaliteit te bezitten. Hij verblijft als vreemdeling in Nederland.
Op 13 januari 2012 heeft hij een aanvraag ingediend tot verlening van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd als bedoeld in artikel 28 Vreemdelingenwet 2000 (Vw 2000). Bij besluit van 23 januari 2012 heeft verweerder de aanvraag afgewezen en eiser een inreisverbod opgelegd.
Bij schrijven van 24 januari 2012 heeft eiser tegen dit besluit een beroepschrift ingediend bij de rechtbank. Dit beroep is alhier geregistreerd onder nummer AWB 12/2429. Eiser heeft een afzonderlijk beroepschrift, geregistreerd onder nummer AWB 12/2444, ingediend tegen het aan hem opgelegde inreisverbod.
Overwegingen
1. Ingevolge artikel 8:54 van de Awb kan de rechtbank, totdat partijen zijn uitgenodigd om op een zitting te verschijnen, het onderzoek sluiten indien voortzetting van het onderzoek niet nodig is, omdat zij kennelijk onbevoegd is danwel het beroep kennelijk niet-ontvankelijk, kennelijk ongegrond of kennelijk gegrond is.
2. Na te hebben kennis genomen van de stukken, acht de rechtbank in dit geval termen aanwezig om met toepassing van artikel 8:54 van de Awb uitspraak te doen.
3. De rechtbank overweegt het volgende.
Het besluit van verweerder van 23 januari 2012 omvat zowel de beslissing op het asielverzoek als de beslissing inzake het inreisverbod, waardoor het inreisverbod deel uitmaakt van een meeromvattende beschikking. Het beroep gericht tegen deze beschikking onder nummer AWB 12/2429 ziet derhalve ook op het onderdeel dat het inreisverbod omvat. Gelet hierop hoefde geen afzonderlijk beroep tegen het inreisverbod te worden ingesteld.
4. Het beroep is derhalve kennelijk niet-ontvankelijk en het onderzoek wordt met toepassing van artikel 8:54 van de Awb gesloten.
5. De rechtbank acht geen termen aanwezig voor een veroordeling in de proceskosten.
Beslissing
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Deze uitspraak is gedaan door mr. D. Biever, rechter, in aanwezigheid van mr. I.M. Bijvank, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 22 februari 2012.
griffier rechter
Afschrift verzonden aan partijen op:
Rechtsmiddel
Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken na de dag van verzending daarvan verzet worden gedaan bij de rechtbank. De indiener van het verzetschrift kan daarbij aan de rechtbank verzoeken omtrent het verzet te worden gehoord.