ECLI:NL:RBSGR:2011:BU9002

Rechtbank 's-Gravenhage

Datum uitspraak
21 december 2011
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
408570/FT RK 11.3394
Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Insolventierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing WSNP-aanvraag wegens onvoldoende bewijs van reële mogelijkheden voor buitengerechtelijk akkoord

Op 21 december 2011 heeft de Rechtbank 's-Gravenhage uitspraak gedaan in een zaak betreffende een aanvraag tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP). De verzoeker, vertegenwoordigd door zijn advocaat, had op 6 december 2011 een verzoekschrift ingediend. In dit verzoekschrift werd gesteld dat er geen reële mogelijkheden waren voor een buitengerechtelijk akkoord, omdat de gemeente Alphen aan de Rijn de aanvraag tot schuldhulpverlening niet in behandeling nam. De rechtbank oordeelde echter dat deze verklaring van de advocaat onvoldoende was om de aanvraag ontvankelijk te verklaren.

De rechtbank benadrukte dat voor een buitengerechtelijk akkoord noodzakelijk is dat alle schulden, zowel privé als zakelijk, in kaart zijn gebracht. De rechtbank zag geen reden waarom een buitengerechtelijk akkoord niet tot stand zou kunnen komen, zelfs als de verzoeker nog een bedrijf had. De rechtbank stelde vast dat het niet in behandeling nemen van de aanvraag tot schuldhulpverlening niet betekende dat er geen poging was gedaan om aan schuldeisers een regeling aan te bieden. Dit was in strijd met de vereisten van de Faillissementswet, die een poging tot een minnelijk traject vooropstelt.

Daarnaast merkte de rechtbank op dat het verzoekschrift niet compleet was. Er ontbraken belangrijke documenten, zoals een schuldenlijst met ontstaansdata, inkomensspecificaties, een eigen verklaring van de verzoeker, en originele uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie en de Kamer van Koophandel. Gezien deze tekortkomingen besloot de rechtbank de verzoeker niet-ontvankelijk te verklaren in zijn verzoek tot WSNP.

Uitspraak

rekestnummer: 408570/FT-RK 11.3394
uitspraakdatum: 21 december 2011
RECHTBANK TE 'S-GRAVENHAGE
sector civiel recht - enkelvoudige kamer
[verzoeker],
wonende te [adres]
[postcode en woonplaats],
verzoeker,
heeft op 6 december 2011 middels zijn advocaat, mr. J.A. Cenijn te Woerden een verzoekschrift met bijlagen ingediend tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling.
Het verzoek dient niet-ontvankelijk te worden verklaard. Uit het verzoekschrift (onder punten 8 en 9) blijkt dat er geen minnelijk traject is doorlopen. Weliswaar wordt gesteld dat er geen reële mogelijkheden zijn om tot een buitengerechtelijk akkoord te komen, maar de grond waarop deze stelling rust acht de rechtbank onvoldoende. Als grond wordt aangevoerd dat de gemeente Alphen aan de Rijn de aanvraag (overigens: tot schuldhulpverlening en niet tot toelating tot de wettelijke schuldsanering, zie producties 4 en 5 bij het verzoekschrift) niet in behandeling kan nemen, zolang verzoeker nog een bedrijf heeft. De rechtbank ziet niet in waarom een buitengerechtelijk akkoord niet ook tot stand kan komen, zolang verzoeker nog een bedrijf heeft. Voor een buitengerechtelijk akkoord is (tenminste) noodzakelijk dat alle schulden van verzoeker, zowel privéschulden als zakelijke schulden, in kaart zijn gebracht, maar als dat is gebeurd kan aan alle schuldeisers een akkoord worden aangeboden, ook indien verzoeker op dat moment nog een bedrijf heeft. Dat de gemeente de aanvraag tot schuldhulpverlening niet in behandeling neemt of kan nemen is in dat licht een omstandigheid die verband houdt met het beleid en/of de capaciteit van de gemeente ter zake van schuldhulpverlening, maar neemt niet weg dat de wet het doorlopen van een minnelijk traject voorop stelt. Artikel 285 lid 1 onder f. Faillissementswet stelt weliswaar dat met een verklaring dat er geen reële mogelijkheden om tot een buitengerechtelijke schuldregeling te komen een toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling mogelijk is, maar de rechtbank is van oordeel dat tenminste een poging moet zijn gedaan om aan schuldeisers een regeling aan te bieden. Het niet in behandeling nemen van een aanvraag tot schuldhulpverlening impliceert dat niet eens een dergelijke poging is gedaan.
Overigens, maar dat in het licht van het voorgaande ten overvloede, merkt de rechtbank op dat het verzoekschrift ook overigens niet compleet is. De overgelegde schuldenlijst vermeldt geen ontstaansdata. Daarnaast is er een tweetal vorderingen aan het UWV van tezamen € 7545,09 niet gespecificeerd, zijn er geen inkomensspecificaties van verzoekers overlegd, is er geen eigen verklaring van verzoeker aanwezig, en is zowel geen origineel uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie als een origineel uitreksel uit de Kamer van Koophandel overgelegd.
BESLISSING
De rechtbank:
- verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn verzoek.
Gewezen door mr. C.W.D. Bom en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 21 december 2011 in tegenwoordigheid van C.R. Cortenbach, griffier.
wsnp vonnis niet-ontvankelijk
LS30